28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Αναδίπλωση ΥΠ.ΟΙΚ. για ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αναδίπλωση ΥΠ.ΟΙΚ. για ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αναδίπλωση ΥΠ.ΟΙΚ. για ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια: Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, όσον αφορά στην επιβολή πολλαπλάσιου ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, έστειλε πριν λίγες ημέρες, επιστολή στο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στην οποία του έλεγε τα εξής:Αναδίπλωση ΥΠ.ΟΙΚ. για ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

“Ο ελληνικός τουρισμός οφείλει την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του στο σύνολο των επιχειρήσεων οι οποίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, στήριξαν τον τομέα, αλλά και την ελληνική οικονομία για ακόμα μια χρονιά. Οι χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και κινητήρια δύναμη του ελληνικού τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, από το σύνολο των €13,5 δισ. άμεσων εσόδων του 2014, οι 700 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του τομέα θα συνεισφέρουν μόλις το €1 δισ..

Στο πλαίσιο των αναγκαίων παρεμβάσεων και επενδύσεων που καταγράφονται στον Οδικό Χάρτη 2021, πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η σειρά μέτρων στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ.

Ζητήματα όπως φορολογία –π.χ. είναι απαράδεκτο ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. να μην υπολογίζεται ομοιόμορφα σε όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως νομικής μορφής-, ρευστότητα σε λογικό κόστος, επενδυτικά κίνητρα μέσω νέου ΕΣΠΑ, γραφειοκρατία, προβολή και προώθηση, επιμόρφωση αλλά και ασφάλιση, θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, ώστε οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και να βελτιώνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητά τους. Μόνο έτσι θα θωρακιστεί περαιτέρω το σύνολο του ελληνικού τουρισμού και θα εξασφαλιστεί η δυναμική ανάπτυξη του τομέα.”

Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε λοιπόν, το υπουργείο έσπευσε να αναδιπλωθεί. Συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργείου, αναφέρουν ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα υπολογίζεται όπως ακριβώς προβλέπεται και για τα ξενοδοχεία. Και πρόσθεσαν ότι σε αυτά τα πλαίσια έγινε και η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, που ανέφερε: «Έπειτα από συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η λογική της διάταξης που προστέθηκε στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων με το ψηφισθέν στις 11/9/2014 νομοσχέδιο είναι οι προβλέψεις που ισχύουν για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ξενοδοχεία) να εφαρμόζονται και στα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα πλην τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων – βιλών του άρθρου 46 παρ.5 του ν 4179/2013)».

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει με σχετική εγκύκλιο, που αναμένεται να εκδώσει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών.

Related posts