Απροσδόκητη στασιμότητα της Ελβετικής οικονομίας: στο β’ τρίμηνο του 2014, η οικονομία της Ελβετίας έμεινε στάσιμη, δείχνοντας μηδενική ανάπτυξη.
Η στασιμότητα που παρουσίασε η Ελβετία ήταν αποτέλεσμα, κυρίως της πορείας των εξαγωγών της που πλήττονται από την άσχημη κατάσταση στην Ευρωζώνη, καθώς ως επί το πλείστον, εκεί κατευθύνονται οι εξαγωγές της · δυσμενώς όμως επέδρασε και η κατάσταση στην Ουκρανία.
Η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε αύξηση μόλις 0,2% δείχνοντας ότι η εσωτερική ζήτηση, η οποία υποστήριζε την ελβετική οικονομία σε περιόδους αδύναμης ζήτησης στις εξαγωγές, επιβραδύνει επικίνδυνα.
Η μηδενική επίδοση, ήταν χειρότερη των προβλέψεων που εκτιμούσαν αύξηση κατά 0,5% από το προηγούμενο τρίμηνο και επίσης, ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί σε περίοδο δύο ετών, δείχνοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί ανάλογα και η εκτίμηση για την ετήσια ανάπτυξη, που υπολογίζεται σε 2% από την κεντρική τράπεζα της χώρας.
“Φαίνεται ότι όταν η Ευρώπη φτερνίζεται, πιάνει την Ελβετία κρύωμα» σχολίασε σχετικά ο οικονομολόγος ‘Swissquote Bank’”, Peter Rosenstreich.
Σημειώστε δε, ότι η ελβετική οικονομία υποστηρίζονταν (και υποστηρίζεται) από την πολιτική πλαφόν της κεντρικής τράπεζας της χώρας, αυτή του πλαφόν του ελβετικού φράγκου στα 1,20 ευρώ · μη αφήνοντας το ελβετικό νόμισμα να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα, διευκολύνει τις εξαγωγές της χώρας διατηρώντας τες το δυνατόν ανταγωνιστικές και βέβαια, απομακρύνει τον κίνδυνο ύφεσης.
Δυστυχώς για την Ελβετία, η ισοτιμία του φράγκου έχει φτάσει τα 1,20 ευρώ, θέτοντας άλλο ένα εμπόδιο στους Ελβετούς εξαγωγείς, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω την νομισματική της πολιτική στην Ευρωζώνη, σε μια προσπάθειά της να ωθήσει την ανάπτυξη.
Τέλος, αναφέρουμε ότι η υψηλή ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και σε όσους δανειολήπτες έχουν λάβει εδώ, στην Ελλάδα, δάνειο στο ελβετικό νόμισμα.