5 Μαΐου 2024

Πλήθος δράσεων για τόνωση της απασχόλησης

Πλήθος δράσεων για τόνωση της απασχόλησης

Πλήθος δράσεων για τόνωση της απασχόλησης: Στα πλαίσια του πρώτου Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Απασχόληση, αναλύθηκαν από τον υπουργό Εργασίας ενώπιον και του πρωθυπουργού, οι δράσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη τόνωση της απασχόλησης και κάμψη της ανεργίας.Πλήθος δράσεων για την τόνωση της απασχόλησης

Όπως ειπώθηκε, ο προϋπολογισμός των δράσεων στη διετία 2014–2016 αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ και οι ωφελούμενοι άνεργοι να ξεπερνούν τους 390 χιλιάδες.

Αναλυτικότερα, στο τρέχον έτος το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και τις ειδικές υπηρεσίες θα υλοποιήσουν τα κάτωθι προγράμματα:

• Επιταγή εισόδου για νέους από 18 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Η δράση θα υλοποιηθεί σε 2 φάσεις προσκλήσεων: η πρώτη θα αφορά 30.000 ανέργους ηλικιών 25 έως 29 ετών, η δεύτερη θα αφορά 8.000 ανέργους ηλικιών 18 έως 29 ειδικά για τον τομέα του τουρισμού. Η δράση είναι συνολικού προϋπολογισμού €138,6 εκατ..

• Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 5μηνης εργασίας: Θα ωφελήσει 50.000 ανέργους και πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ΟΑΕΔ και είναι προϋπολογισμού €200 εκατ..

• Επιταγή Εισόδου στην Εργασία για Νέους από 18 έως 24 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Η δράση αφορά σε 12.000 άνεργους και είναι προϋπολογισμού €43,2 εκατ.. Η δράση αυτή προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία» και χρηματοδοτείται μέσω της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και το ΕΚΤ.

• Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής 2014-2015»: Ήδη υλοποιείται και αφορά σε 55.000 ωφελούμενες μητέρες και 68.500 παιδιά. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των ωφελούμενων στην εργασία, μέσω της παροχής θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας των τέκνων τους από τις δομές φύλαξης παιδιών (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών καθώς και παιδιών με ειδικές ανάγκες). Το πρόγραμμα αφορά στην περίοδο 2014 – 2015 και είναι προϋπολογισμού €160 εκατ..

• «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης»: Απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κατά προτεραιότητα άνεργοι με χαμηλά τυπικά προσόντα σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ και είναι προϋπολογισμού €112 εκατ.. Η δράση θα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση ποσοστού τουλάχιστον 25% των συμμετεχόντων για τουλάχιστον 2 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν.

• Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών και ευπαθείς ομάδες ίδιας ηλικίας. Αυτά περιλαμβάνουν ‘ολοκληρωμένη’ δέσμη ενεργειών, με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια προώθηση του ανέργου, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, είτε σε προγράμματα απασχόλησης, είτε σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός της δράσης, είναι €45 εκατ. και θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ.

• Ειδικά προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για 15.000 ανέργους νέους έως 24 ετών και τα οποία θα αφορούν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, κυρίως σε ειδικότητες τομέων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (όπως στους τομείς του τουρισμού, αγροτικής παραγωγής, ναυτιλίας κ.ά.), τα οποία θα καταλήγουν σε πιστοποίηση βάση προτύπων ή θα υλοποιηθούν στη βάση των εγκεκριμένων επαγγελματικών περιγραμμάτων. Η δράση αυτή είναι προϋπολογισμού €40 εκατ..

• Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), για τη στήριξη περισσότερων από 10.000 ανέργων όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού που έχουν δημιουργήσει ή ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν Κοιν.Σ.Επ.. Στόχος της δράσης είναι η υποστήριξη της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, η διάχυση της ιδέας της κοινωνικής οικονομίας και η εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών. Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευτεί εντός Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, συνεπικουρούμενο από τον ΟΑΕΔ, προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία» στην Ελλάδα.

Απευθύνεται σε νέους, ηλικίας 15 ως 24 ετών, οι οποίοι δεν εργάζονται αλλά και δεν συμμετέχουν σε οποιοδήποτε κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Στόχος του είναι, όλοι οι νέοι έως 24 ετών, να λαμβάνουν μια πρόταση καλής ποιότητας για απασχόληση, επαγγελματική κατάρτιση, μαθητεία ή πρακτική άσκηση και εντός τετραμήνου από αποχωρήσεώς  τους από την επίσημη εκπαίδευση ή από μένοντες άνεργοι.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία» προβλέπει την υλοποίηση 27 δράσεων που αναμένεται να ωφελήσει σχεδόν 181 χιλιάδες νέους. Η δαπάνη του Σχεδίου θα ανέλθει σε περίπου €390 εκατ..

Το Υπουργείο Εργασίας, προχωράει άμεσα στην υλοποίηση τεσσάρων σημαντικών δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Νεολαία, συνολικού προϋπολογισμού €128,2 εκατ., οι οποίες μέχρι τέλος τρέχοντος έτους θα έχουν ωφελήσει 35.000 νέους άνεργους.

… και πρόσθετες δράσεις μέσω ΟΑΕΔ

Ο Οργανισμός προχωρά άμεσα στην υλοποίηση 6 πρόσθετων προγραμμάτων, τα οποία αφορούν περισσότερους από 30 χιλιάδες ανέργους. Αναλυτικότερα:

• Επιδότηση Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας των νέων έως 35 ετών – Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για 1.100 νέους και βρίσκεται σε εξέλιξη η επιλογή των επιχειρηματικών σχεδίων για άλλους 900. Οι ωφελούμενοι θα ανέλθουν σε 2.000 και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι €20 εκατ..

• Επιχορήγηση Επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων 30 έως 66 ετών για ένα έτος: Ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία για 5.500 ωφελούμενους και συνεχίζεται η τοποθέτηση για άλλους 4.500. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε €54 εκατ..

• Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελουμένων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας –ΤοπΣα» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες – ΤοπΕΚΟ». Αυτή την περίοδο συγκεντρώνονται οι αιτήσεις. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, είναι €17 εκατ..

• Διατήρηση θέσεων εργασίας με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών: Είναι πρόγραμμα που θα ωφελήσει 400 άτομα σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, των οποίων οι εργασίες έχουν πληγεί λόγω των εργασιών του ΜΕΤΡΟ. Η επιδότηση θα είναι για 18μήνες. Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι € 3 εκατ. Αυτή την περίοδο, συγκεντρώνονται οι αιτήσεις.

• Επιχορήγησης επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25 ως 66 ετών, για ένα έτος. Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού €27 εκατ., θα ωφελήσει 5.000 άτομα.

• Πρόγραμμα για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας άνω των 50 ετών. Είναι πρόταση του ΟΑΕΔ και αναμένεται έγκριση από το ΕΣΠΑ. Θα είναι προϋπολογισμού €54 εκατ. και θα αφορά σε 10.000 άτομα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα με σχετική θεματολογία, με το άρθρο που μόλις διαβάσατε:

✎ Διαπιστώσεις από το 1ο Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Απασχόληση

✎ Αποτυχία των προγραμμάτων στην δημιουργία μόνιμων θέσεων απασχόλησης

✎ Δυσοίωνη Μελέτη του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ για Ασφαλιστικό Σύστημα και Αγορά Εργασίας

✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας

Related posts