Από τη φορολογική γραφειοκρατία στην ηλεκτροκρατία: Φέτος περί των 5,5 εκατ. φορολογουμένων θα υποβάλλουν περί των 30 εκατ. ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων εντός του έτους με το TaxisNet.
Η πληρωμή των φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.), οι εισπράξεις επιδομάτων (θέρμανσης, τέκνων, κοινωνικού μερίσματος κ.ά.), έως και η προστασία του τραπεζικού μας λογαριασμού από κατασχέσεις της εφορίας, περνούν πλέον υποχρεωτικά μέσα από το σύστημα TaxisNet, οι αντοχές του οποίου προφανώς θα δοκιμαστούν στους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η επίδοση που αναμένεται να καταρριφθεί στο 2014, φαντάζει ασύλληπτη για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς τα τελευταία έτη, το TaxisNet γνώρισε μια ραγδαία ανάπτυξη: το 2011 υποβλήθηκαν περίπου 12,8 εκατομμύρια δηλώσεις, το 2012 ανεβήκαμε στα 19 εκατομμύρια, το 2013 στα 23,3 εκατομμύρια και όπως αναφέρθηκε, φέτος αναμένονται νέα ιστορικά υψηλά.
Η ραγδαία αύξηση οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους:
1) Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις μετατράπησαν από χειρόγραφες σε ηλεκτρονικές. Πλέον δεν επιτρέπεται σε κανέναν πολίτη να κάνει χειρογράφως τη φορολογική του δήλωση, εκτός και αν αντιμετωπίζει πραγματική αδυναμία. Ακόμη και η υποβολή των ενοικιαστηρίων στην εφορία, απαιτείται να γίνεται ηλεκτρονικά. Ηλεκτρονική θα καταστεί και η υποβολή του “πόθεν έσχες” για δημοσιογράφους, πολιτικούς, εφοριακούς και λοιπούς υπόχρεους (σ.σ. ήδη ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή).
2) Στην προσθήκη ολοένα και περισσότερων “ηλεκτρονικών υποχρεώσεων”.
Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χρειαστούν φέτος να συμπληρώσουν άνω των 14 εκατομμυρίων ηλεκτρονικών εντύπων για να εκπληρώσουν τη βασική τους υποχρέωση, που είναι η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Το βασικό έντυπο φορολογίας εισοδήματτος Ε1, θα συμπληρωθεί κοντά στις επτά εκατομμύρια φορές.
Δύο είναι οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη: Πρώτον, η φορολογική βάση διευρύνεται λόγω της υποχρεωτικής δήλωσης για όλους όσους είναι άνω των 18 ετών, οι οποίοι έπαψαν να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη. Δεύτερον, το γεγονός ότι επιτρέπεται χωρίς πρόστιμο, η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μέχρι και να εκπνεύσει η προθεσμία, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι τα έντυπα από χιλιάδες φορολογουμένους θα υποβληθούν και δεύτερη φορά.
Επιπρόσθετα, εκτός του βασικού εντύπου Ε1, υπάρχει πλήθος άλλων εντύπων, όπως το Ε2 από όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα (πρόκειται για τουλάχιστον 2,9 εκατομμύρια έντυπα, το Ε3 το οποίο συμπληρώνουν όσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρήσεις, ελεύθερο επάγγελμα κ.λπ., το έντυπο Α21 που έχει να κάνει με το επίδομα τέκνων και αφορά τουλάχιστον εκατομμύριο γονείς με ένα ή περισσότερα παιδιά κ.ά..
Ως TaxCoach, διαπιστώνουμε δηλαδή ότι η φορολογική γραφειοκρατία, μετατρέπεται σε φορολογική ηλεκτροκρατία (ηλεκτρονικές συμπληρώσεις), κάτι που επιζητούνταν βέβαια, προκειμένου να απεμπλακούν εργαζόμενοι στις ΔΟΥ και το σύστημα να καταστεί αποτελεσματικότερο.
Από την άλλη όμως, η υποχρέωση συμπλήρωσης εντύπων και δη ηλεκτρονικών, αυξάνεται σε σχέση με τα χειρόγραφα έντυπα και δημιουργείται σταδιακά μια ηλεκτροκρατία, που αναπόφευκτα θα δοκιμάσει τις αντοχές του TaxisNet…