3 Μαΐου 2024

Απώλεια ΑΦΜ για επιχειρήσεις με παραβατική συμπεριφορά – Φρένο στη φοροδιαφυγή

Απώλεια ΑΦΜ για επιχειρήσεις με παραβατική συμπεριφορά – Φρένο στη φοροδιαφυγή

Μέτρα του υπουργείου: Απώλεια ΑΦΜ για επιχειρήσεις με παραβατική συμπεριφορά και «Φρένο» στη φοροδιαφυγή.Απώλεια ΑΦΜ για επιχειρήσεις

Δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση  το άρθρο 9 του νομοσχεδίου «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της Οικονομίας» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το οποίο «η φορολογική διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα».

Η σχετική τροποποίηση προβλέπεται να είναι ως εξής:

“1. Στο άρθρο 11 του ΚΦΔ (Ν. 4174/2013 – ΦΕΚ 170 Α’), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής και οι υφιστάμενες παράγραφοι 4 και 5 αναριθμούνται ως παράγραφος 5 και 6:
«4. Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα. Ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.».

Ένα ακόμη μέτρο του υπουργείου Οικονομικών να βάλει “φρένο” στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στην μη απόδοση του ΦΠΑ προς το Δημόσιο από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι σημαίνει αυτό;

Κατάργηση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στο Τaxis για επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όσον αφορά το ΦΠΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου ξεπερνούν τις 120.000 επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος θα έχει το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν έχει υποπέσει σε παράβαση.

Η ΓΓΔΕ (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), έχει ήδη παρουσιάσει στην τρόικα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2015 με πρόβλεψη διαγραφής ΑΦΜ επιχειρήσεων που θεωρούνται “ανενεργές” έως τον Ιούλιο. Διευκρινίζεται ότι η διαγραφή αφορά νομικά πρόσωπα – εταιρίες- και όχι φυσικά πρόσωπα και θα σημάνει απώλεια φορολογικής ταυτότητας- απενεργοποίηση ΑΦΜ για τις επιχειρήσεις αυτές.

 

>>>•<<<
Διαβάστε ακόμη… 

Και με τη βούλα (ΦΕΚ) το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Πόσες αποδείξεις πρέπει να μαζέψουμε φέτος ;;;

Οι βιοτέχνες της Ελλάδος κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τη μεταποίηση

Ν. Δένδιας: Κύριες μεταρρυθμίσεις – συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και «Οριζόντιες Πολιτικές»

Μικρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τον Μάιο

ΥΠΟΙΚ: Σπεύσατε να υποβάλλετε τις Φορολογικές σας δηλώσεις

Ενιαίο Μισθολόγιο ΔΥ. Υπάρχει;

Παροχές περίθαλψης που δικαιούνται οι ανασφάλιστοι στον ΟΑΕΕ

Επιστροφή ΦΠΑ χωρίς υποβολή αίτησης

 

.

Related posts