6 Μαΐου 2024

Και με τη βούλα (ΦΕΚ) το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Και με τη βούλα (ΦΕΚ) το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Και με τη βούλα (ΦΕΚ) το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γερ. Γιακουμάτου που αφορά στο άνοιγμα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.Και με τη βούλα (ΦΕΚ) το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Σύμφωνα με την απόφαση, καθορίζονται τρεις βασικές περιοχές της Ελλάδας με τουριστικό ενδιαφέρον, στις οποίες επιτρέπεται πιλοτικώ τω τρόπω και για ένα έτος, η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στην απόφαση του υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου, εν συντομία είναι: τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι περιοχές της Ραφήνας – Πικερμίου, της Χαλκιδικής, της Ρόδου, της Κω, της Σύρου, της Μυκόνου και της Θήρας.

Αναλυτικότερα, οι περιοχές αυτές είναι:

(1) Στην Περιφέρεια Αττικής:

• Στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπως αυτό προσδιορίζεται και οριοθετείται από το Π.Δ. 21.9/13.10.1979 (ΦΕΚ Δ ́ 567) όπως ισχύει.

Ως ιστορικό κέντρο της Αθήνας βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 13/1979, ορίζεται η περιοχή που περικλείεται από τη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως και τις οδούς Ελευσινίων, Δεληγιάννη, Αγίου Κωνσταντίνου, Νικηφόρου, Σατωβριάνδου, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Μετσόβου, Καλλιδρομίου, Ασκληπιού, Χερσώνος, Σίνα, Ακαδημίας, Κανάρη, Πλατείας Φιλικής Εταιρείας, Καψάλη, Ηροδότου, Ρηγίλλης, Ησιόδου, Βασ. Κωνσταντίνου, Ευφορίωνος, Θρασώνος, Αρχιμήδους, Δικαιάρχου, Τριβωνιανού, Μάρκου Μουσούρη, Αρδηττού, Αθ. Διάκου, Λ. Συγγρού, Χατζηχρήστου, Καβαλλότι, Προπυλαίων, Θηραμένους, Μουσών, Παναιτωλίου, Πινότση, Φιλοπάππου, Αρακυνθού, Απόλλωνος, Μελιταίων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Θριασίων, Τριών Ιεραρχών, Πλατείας Αφαίας, Περσεφόνης και Δεκελέων.

• Ο Δήμος Ραφήνας − Πικερμίου

(2) Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:

• Στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αυτό προσδιορίζεται και οριοθετείται από την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ ΔΙΛΑΠ/Γ/3046/51009/14.10.1994 (ΦΕΚ Β ́ 833).
Ως ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης βάσει της υπουργικής απόφασης 3046/51009 του 1994, είναι η περιοχή που ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα), την παλαιά παραλία (α΄ προβλήτα έως Λευκό Πύργο), την οδό Π. Μελά που καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και τμήμα των οδών Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο, την οδό Καραολή Δημητρίου, την Πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου και το λιμάνι.

• Η Περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής

(3) Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:

• Ο Δήμος Ρόδου
• Ο Δήμος Κω
• Ο Δήμος Σύρου − Ερμουπόλεως
• Ο Δήμος Μυκόνου
• Ο Δήμος Θήρας
(σημείωση: οι δήμοι Μυκόνου και Θήρας δεν είχαν περιληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό αλλά συμπεριλήφθηκαν με πρωτοβουλία της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης)

Υπεύθυνος φορέας παρακολούθησης της δράσης για την εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων, τόσο κατά την εφαρμογή της πιλοτικής περιόδου του ενός έτους, όσο και αμέσως μετά την λήξη εφαρμογής του μέτρου, ορίζεται η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:

• Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης λένε ΟΧΙ στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Related posts