Αρχίζουν οι πιέσεις με ΕΚΤ και Βερολίνο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Προηγήθηκε η απόφαση της ΕΚΤ να «αποκλείσει» τις ελληνικές τράπεζες από τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και να τις οδηγήσει στο μηχανισμό έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance- ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αυτό μπορεί προς το παρόν να μην έχει κάποια σοβαρή συνέπεια στην ρευστότητα και στο κόστος χρηματοδότησης στην Ελλάδα αλλά μπορεί σε κάποιο σχετικά σύντομο βάθος χρόνου, να δημιουργήσει.
Σίγουρα η κίνηση της ΕΚΤ, είναι ένας μοχλός πίεσης προς την ελληνική μεριά, να πορευθεί σε ατραπούς κοντινότερες στην λογική της ευρωπαϊκής δεσπόζουσας τάξης (Γερμανία και Βρυξέλλες και ΕΚΤ) ή μπορεί διαφορετικά, να ρίχνει το μπαλάκι, στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δείχνοντάς τους ότι το πρόβλημα της Ελλάδος, είναι πρωτίστως πολιτικής φύσεως, άρα και λύσεως.
Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί έχουν εκφράσει την θέση ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή ως προς τα συμφωνηθέντα, άρα έχουν σχεδόν ‘κατεβάσει ρολά’.
Με τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τις πράξεις αναχρηματοδότησης και την ποσοτική χαλάρωση που υλοποιεί πρωτογενώς, οι τράπεζές μας δεν έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν ουσιαστικά απεριόριστα κεφάλαια με κόστος μόλις 0,05%, δηλαδή ουσιαστικά σχεδόν δωρεάν.
Διατηρούν όμως την δυνατότητα να δανειστούν από τον μηχανισμό έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance- ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, με κόστος 1,55%, δηλαδή με κόστος υψηλότερο αλλά πάλι, δεν είναι υψηλό.
Προς το παρόν λοιπόν, πρόβλημα δεν μπορεί να υπάρξει στην οικονομία μας. Επίσης καθώς η οικονομία είναι κυρίως θέμα ορθής ψυχολογίας, είναι καλό να διατηρηθεί στην αγορά η ψυχραιμία, καθώς εάν επικρατούσε ανησυχία με αυξημένες εκροές από τις τράπεζες, τότε θα πηγαίναμε συντομότερα προς μία κατάσταση που θα έτεινε να γίνει προβληματική, όσον αφορά στην ρευστότητα στο σύστημα.
Ας κρατήσουμε λοιπόν ότι ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και διάθεσης ουσιαστικά δωρεάν κεφαλαίων, είναι άσκηση πίεσης από πλευράς ΕΚΤ που στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να συμπλέει τουλάχιστον μερικώς και περισσότερο, με την γερμανική πλευρά αντί της ελληνικής, προς ‘συνετισμό’ της ελληνικής πλευράς. Οι διαπραγματεύσεις είναι μπροστά… λογικό είναι να ασκούνται πιέσεις, φανερές ή και κρυφές, προκειμένου να πετύχει η κάθε πλευρά το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ίδωμεν…
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Το γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
✎ Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Αλ.Τσίπρα, «αναλαμβάνετε σε δύσκολους καιρούς»
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε