28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Βαγγέλης Αποστόλου στον Ρ/Σ «Στο κόκκινο»

Βαγγέλης Αποστόλου στον Ρ/Σ «Στο κόκκινο»

Ακολουθούν τα βασικά σημεία από την συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο»:

Για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι είναι θετικό ότι κλείσαμε τη συμφωνία, μια συμφωνία που εκ των πραγμάτων περιέχει συμβιβασμούς, που σημαίνει ότι έχουμε και δύσκολα σημεία όπως είναι το συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο, αλλά βεβαίως έχει και θετικά σημεία – διότι αυτά τα δύσκολα σημεία κατά κάποιο τρόπο ισοσταθμίζονται από τα αντίστοιχα «αντίμετρα».
Το κυρίαρχο για εμάς είναι η επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα έχει πρώτα απ΄όλα την συζήτηση για το χρέος, αλλά και την εφαρμογή, πλέον, του προγράμματος της Κυβέρνησης που αφορά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Είναι θετικό ότι και στα «αντίμετρα» έχει προβλεφθεί ένα ποσό που αν συνδυαστεί με το ποσό που αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας, τότε μιλάμε για κονδύλια άνω των 500 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.
Από τα λεγόμενα «αντίμετρα» για την ανάπτυξη, ένα σημαντικό κομμάτι αφορά τον αγροτικό χώρο, μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο όπου θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων, στη μεταποίηση των προϊόντων του αγροτικού χώρου.

Μόχλευση πόρων ύψους 6 δις ευρώ από το ΠΑΑ

Στο ΥΠΑΑΤ έχουμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που σε βάθος πενταετίας θα μοχλεύσει πόρους γύρω στα 6 δις ευρώ (4,7 δις από κοινοτικούς πόρους και τα υπόλοιπα με ίδια συμμετοχή της χώρας μας).
Έχουμε αρχίσει να ξεδιπλώνουμε μέτρα και δράσεις του Προγράμματος, καθώς ήδη έχουμε προκηρύξει 1,65 δις ευρώ και μέχρι τέλος του χρόνου θα φτάσουμε στα 3 δις ευρώ. Ο αγροτικός χώρος έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σχετικά με «κόκκινα» δάνεια των αγροτών

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και το θέμα των «κόκκινων» δανείων είναι ζητήματα που ενδιαφέρουν και αφορούν τον αγροτικό χώρο. Θα ενταχθεί ο αγροτικός χώρος στην συγκεκριμένη διαδικασία. Έχουμε μια συνεννόηση με τον εκκαθαριστή, διότι το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στην λεγόμενη «κακή» τράπεζα, δάνεια που συνοδεύονται με αντίστοιχες υποθήκες ή και καλύπτονται από την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, όπου υπάρχουν βεβαίως και δάνεια συνεταιρισμών, κακής διαχείρισης, σπατάλης, που έρχονται από παλιά. Εκεί χρειάζεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση, πρέπει όλα αυτά να τα δούμε ως «πακέτο», ζητώντας θα έλεγα κάτι παραπάνω από αυτό που προβλέπεται με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα προβλεφθεί με τα “κόκκινα” δάνεια.

Related posts