26 Απριλίου 2024

Βαρουφάκης στον ΣΚΑΪ για όλο το παρασκήνιο των δύσκολων ημερών – πρέπει να το διαβάσετε όλοι!

Βαρουφάκης στον ΣΚΑΪ για όλο το παρασκήνιο των δύσκολων ημερών – πρέπει να το διαβάσετε όλοι!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ανέφερε πολλά ενδιαφέροντα και ως επί το πλείστον παρασκηνιακά, για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Σύριζα και μάλιστα είπε ότι η Αθήνα είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, όμως η συμφωνία ανετράπη […] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο.

Ακολουθούν σημεία από όσα είπε:

Η κυβέρνηση είχε εκπονήσει ένα Plan X (Σχεδίο Χ), ως απάντηση σε περίπτωση που δεχόταν πιέσεις από τον Σόιμπλε και άλλους εταίρους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Βασικό «όπλο» της Αθήνας θα ήταν η απειλή για αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας €27 δισ., που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στον στενό πυρήνα των έξι-επτά ατόμων της διαπραγματευτικής ομάδας είχε συμφωνηθεί να διαταχθεί αναδιάρθρωση των εν λόγω ομολόγων εάν οι εταίροι προκαλούσαν το κλείσιμο των τραπεζών. Η απειλή όμως δεν έγινε πράξη, καθώς όταν ήλθε η ώρα της απόφασης ο ίδιος μειοψήφησε.

Διέψευσε ότι ο ίδιος είχε σχέδια για διπλό νόμισμα, αλλά επιβεβαίωσε ότι εξέταζε ένα σύστημα εξωτραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών για την αντιμετώπιση της τραπεζικής αργίας. Αρνήθηκε πάντως κατηγορηματικά ότι γινόταν χακάρισμα των φορολογικών λογαριασμών των πολιτών.

Η Αθήνα εκείνη την περίοδο είχε έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για δανειακή στήριξη, η συμφωνία όμως ανετράπη […] με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο στο Πεκίνο.

Στην ουσία η πρώτη απειλή για κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών διατυπώθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup του μετέφερε ότι η μόνη επιλογή της Αθήνας είναι να δεχτεί το πρόγραμμα ως έχει.

Το μήνυμα Ντάσελμπλουμ ήλθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε ενημερωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έφταναν για 12 ημέρες.

Όσον αφορά στις μεγάλες κόντρες που είχε με τους ομολόγους του υπουργούς οικονομικών στα Eurogroup, αποκάλυψε ότι έχει ηχογραφήσει όλες τις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας κατά τη θητεία του, με εξαίρεση την πρώτη.

Αποφάσισε να ηχογραφήσει τις συνομιλίες στο Eurogroup ώστε να θυμάται τί ειπώθηκε για να μπορεί να ενημερώνει με ακρίβεια την κυβέρνηση και τη Βουλή. Δεν σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει προς το παρόν όμως δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ντοκουμέντα στο μέλλον.

Όσον αφορά το Δημοψήφισμα, η απόφαση για αυτό ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις διαπραγματεύσεις κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου, οι οποίες ναυάγησαν παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά αγνοώντας τις εισηγήσεις του (του Βαρουφάκη), είχε αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα.

Ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο δημοψήφισμα καθώς έβλεπε το ενδεχόμενο «να πάμε στο δημοψήφισμα ζητώντας το ‘Όχι’ αλλά εν τέλει, να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των δανειστών.

Οι τίτλοι τέλους της συμμετοχής του στην κυβέρνηση ήλθαν αφού, το βράδυ του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός του «εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει» και δέχτηκε τις προτάσεις των θεσμών.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν από τον Γιάνη Βαρουφάκη σ τη συνέντευξη, τα ακόλουθα:

Όπως η κοινή γνώμη, παρακολουθήσαμε με προσοχή, τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη. Του πρώην Υπουργού Οικονομικών και στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα. Αναμένουμε, με μεγάλο ενδιαφέρον, την απάντηση του κ. Πρωθυπουργού.

Σχόλιο TaxCoach: Τι μάθαμε από την συνέντευξη Βαρουφάκη – και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι όσα ανέφερε είναι αληθή;

Μάθαμε ότι είχαν κάνει κάποια προσυμφωνία για ορισμένη χρηματοδότηση – δεν μάθαμε το ύψος της – από το Πεκίνο, η οποία όμως δεν προχώρησε μετά από ενεργητική παρέμβαση των Γερμανών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε συμφωνία αλλά κάποιο χαλαρό προσχέδιο με τους Κινέζους διότι εάν υπήρχε συμφωνία, δεν νομίζουμε ότι οι Κινέζοι θα υπαναχωρούσαν, παρά τα όποια αιτήματα από πλευράς Γερμανών. Άλλωστε για ποιο λόγο, οι Κινέζοι να ήθελαν η Αθήνα να ‘παίξει’ εναλλακτικά και να ‘απομακρυνθεί’ – με ή χωρίς εισαγωγικά – από την οικογένεια της ευρωζώνης; Εάν οι Κινέζοι είχαν ένα βασικό συμφέρον, αυτό θα ήταν η κατάσταση να μείνει ως έχει, ήτοι να μην υπάρξει απομάκρυνση της Αθήνας από την ευρωπαϊκή κοινότητα, καθώς η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ε.Ε. όσον αφορά στην διακίνηση εμπορευμάτων από την Κίνα και έχει κάνει ήδη μια σχετική επένδυση, στο Λιμάνι του Πειραιά (COSCO), που ακριβώς, διευκολύνει τις εμπορικές της δραστηριότητες προς την Ευρώπη. Γιατί λοιπόν η Κίνα, να ήθελε να διακινδυνέψει τα δικά της συμφέροντα, δίδοντας την δυνατότητα στην Αθήνα, να ‘επαναστατήσει’;

Μάθαμε ότι ως αντίμετρο στο κλείσιμο των τραπεζών (εάν της επιβάλλονταν, όπως και έγινε), η Αθήνα είχε την μονομερή αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων, αξίας €27 δισ., που έχει η ΕΚΤ. ΟΚ, ας πούμε ότι η Αθήνα θα υλοποιούσε το αντίμετρό της, μιλάμε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα· ως Κεντρική Τράπεζα, έχει δυνατότητα εκτύπωσης χρήματος και βέβαια, σε μια τέτοια περίεργη κατάσταση, θα το έκανε. Μικρή θα ήταν η ζημιά για την ΕΚΤ, μεγάλη για την Ελλάδα με το κλείσιμο των τραπεζών και την πιστωτική ασφυξία – και τη ζημιά εμείς την πάθαμε.

Τα περί χακαρίσματος των φορολογικών λογαριασμών που ανέφερε, είναι λίγο μπερδεμένα, καθώς νομίζουμε ότι αναιρούν παλαιότερες δηλώσεις του ιδίου.

Μάθαμε επίσης ότι η κυβέρνηση γνώριζε ότι οι τράπεζες θα κλείσουν και όμως προχώρησε στο Δημοψήφισμα, το οποίο ο Τσίπρας ήλπιζε να χάσει (να υπερισχύσει δηλαδή το ‘Ναι’), καθώς από τις προηγηθείσες διαπραγματεύσεις, ο Τσίπρας είχε δεχτεί σχεδόν τα πάντα. Εδώ, οι δηλώσεις Βαρουφάκη συμφωνούν με άλλες παλιότερες δηλώσεις του. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι ο Τσίπρας, πήγε στο δημοψήφισμα, θεωρώντας ότι θα υπερισχύσει το ‘Ναι’ και ασχέτως ότι τύποις, ο πρωθυπουργός παρουσιάζονταν να προτείνει και να υποστηρίζει το ‘Όχι’, έτσι ώστε εάν έβγαινε όντως το ‘Ναι’, να εφάρμοζε αυτά που ήδη είχε δεχτεί (βαρύ μνημόνιο), έχοντας όμως την δικαιολογία για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, ότι υποστήριξε το ‘Όχι’ και το ‘μη γονάτισμα’ απέναντι στους πιστωτές, αλλά ο κυρίαρχος λαός, επέλεξε την μη σύγκρουση και αποδοχή του δύσκολου προγράμματος.

Τέλος, όσον αφορά τις μαγνητοφωνήσεις που λέει ότι έκανε στις συνεδριάσεις του Eurogroup, παρά κάποιες φωνές ότι είναι απαράδεκτη κίνηση από πλευράς Βαρουφάκη, εμείς (TaxCoach) είμαστε σαφώς υπέρ της μαγνητοφώνησης και της δημοσίευσης των ντοκουμέντων, απλά και μόνο, διότι όταν ένα βασικό όργανο όπως είναι το Eurogroup, συνεδριάζει, συζητάει και λαμβάνει αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών και μάλιστα πολλών χωρών, θεωρούμε απαράδεκτο αυτό να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, ωσάν να πρόκειτο για συνεδρίαση ενός κλειστού club και όχι η λειτουργία ενός βασικού οργάνου της δημοκρατικής Ευρώπης. Έχουμε λοιπόν δημοκρατική Ευρώπη ή όχι; Εάν έχουμε, είναι απαράδεκτο να γίνονται τα Eurogroup και οι Σύνοδοι Κορυφής κεκλεισμένων των θυρών. Θα έπρεπε σε όλη τους την διάρκεια να γίνονταν ανοικτές και μάλιστα με την ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη έτσι ώστε οι πολίτες και ψηφοφόροι, να αξιολογούν και να κρίνουν τους πολιτικούς τους – όπως γίνεται άλλωστε και με την Ευρωβουλή (με την διαφορά ότι αυτή είναι γνωμοδοτικό όργανο και όχι εκτελεστικό). Όμως με το να λειτουργούν κλειστά, εκτελεστικά όργανα όπως το Eurogroup ή/και οι Σύνοδοι Κορυφής της Ε.Ε., το μόνο που μας δείχνουν είναι το σημαντικό έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη. Τι έχουν να κρύψουν και κάνουν κλειστά τις συνεδριάσεις των οργάνων που λαμβάνουν αποφάσεις; Όλα στο φως λοιπόν!

>>>•<<<

• Εὐεπιχειρεῖν: ἀεί βέλτιστον!

Related posts