25 Απριλίου 2024

Ρένα Δούρου: Σε νέα ρότα η Αττική από το 2015 – Η χρονιά που πέρασε και οι προτεραιότητες για το 2016

Ρένα Δούρου: Σε νέα ρότα η Αττική από το 2015 – Η χρονιά που πέρασε και οι προτεραιότητες για το 2016

Ακολουθεί Άρθρο της Περιφερειάρχη στην ιστοσελίδα epoli.gr και το περιοδικό ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής κατά το 2015 καθώς και τη σκιαγράφηση των προτεραιοτήτων του 2016, κάνει σε άρθρο – παρέμβασή της στην ιστοσελίδα epoli.gr και το περιοδικό ΠΟΛΗ + ΠΟΛΙΤΙΚΗ, η Περιφεφειάρχης Ρένα Δούρου.

Η χρονιά που πέρασε, τονίζει η Περιφερειάρχης, υπήρξε μια χρονιά «γεμάτη», κατά την οποία η σημερινή Διοίκηση κλήθηκε να αναλάβει άμεσα σειρά πρωτοβουλιών, θέτοντας τις βάσεις για την προώθηση του διπλού στόχου, που είχε θέσει προεκλογικά: Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των οξυμένων κοινωνικών αναγκών, μέσα από την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και την ανάγκη αλλαγής του προτύπου άσκησης διοίκησης. Δύο στόχοι που θα συνεχίσουν να οδηγούν τις ενέργειές της και κατά τα επόμενα χρόνια της θητείας της.

“Χωρίς τυμπανοκρουσίες, με αίσθηση ευθύνης και σοβαρή δουλειά, μπήκαν οι βάσεις για σοβαρές αλλαγές σε θέματα καθοριστικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής. Ενδεικτικά:

  • Αλλαγή φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων με πολλαπλές παρεμβάσεις σε επίπεδο Περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ, με διασφάλιση του αποκεντρωμένου και δημόσιου χαρακτήρα και με έμφαση στην πρόληψη, τη μείωση, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, για την προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
  • Σοβαρά έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, υδροδότησης, κ.α.).
  • Έγκαιρη και ασφαλής μεταφορά 18.250 μαθητών στα σχολεία τους.
  • Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων (π.χ. με οικονομική ενίσχυση με ποσό έως 1.000.000 ευρώ σε είδη Λαϊκών Αγορών, των δικαιούχων επιδόματος απροστάτευτων τέκνων, διανομή δεκατιανών γευμάτων στο σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα).
  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση ακραίων καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων).
  • Συνδρομή στη φιλοξενία των προσφύγων στον Ελαιώνα.
  • Εισαγωγή, για πρώτη φορά, του διπλογραφικού συστήματος στην Περιφέρεια.
  • Νέα στρατηγική για την τουριστική προβολή της Αττικής στο εξωτερικό.
  • Επιτυχής ολοκλήρωση και απορρόφηση του συνόλου των Κοινοτικών κονδυλίων της περιόδου 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ).
  • Ενεργοποίηση του 25% των εγκεκριμένων πόρων του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020 και έκδοση 9 νέων προσκλήσεων στους τομείς: Αντιπλημμυρικής προστασίας, συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων, νέων σχολείων, στήριξης των ευπαθών ομάδων για πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας, κ.α.”

Στη συνέχεια του άρθρου της η Περιφερειάρχης σκιαγραφεί τις προτεραιότητες του 2016 που αφορούν:

  • “Στην ολοκλήρωση και την έναρξη υλοποίησης της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας διαχείρισης.
  • Στη συνέχιση υλοποίησης των απαραίτητων παρεμβάσεων υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πιο ευάλωτων δήμων και συνολικά της Αττικής.
  • Στην προώθηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης, με ίδιους και Ευρωπαϊκούς πόρους, με έμφαση στη δημιουργία απασχόλησης, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, του τουρισμού.
  • Στην προώθηση προτάσεων για ριζική μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στον Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης να παίξει έναν αναβαθμισμένο ρόλο ως πραγματική εναλλακτική δομή εξουσίας, στο πλευρό του πολίτη και της κοινωνίας και συμβάλλοντας έτσι στην απαραίτητη μεταρρύθμιση του δημοσίου χώρου”.

“Το 2016 μπορεί έτσι να αναδειχθεί σε μια κρίσιμη όσο και κομβική χρονιά. Η χρονιά που μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία για την Αυτοδιοίκηση, με τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας να λειτουργεί καταλυτικά στην κατεύθυνση αυτή”, παρατηρεί, κλείνοντας το άρθρο της η Περιφερειάρχης.

Related posts