6 Μαΐου 2024

Βελτίωση της Ελλάδος στο Doing Business

Βελτίωση της Ελλάδος στο Doing Business

Βελτίωση της Ελλάδος στο Doing Business: Η διεθνής κατάταξη της ελληνικής οικονομίας στην έκθεση Doing Business Report 2015 που εκδίδει κάθε χρόνο η Παγκόσμια Τράπεζα, παρουσίασε βελτίωση κατά 11 θέσεις σε σχέση με τη περσινή.Βελτίωση της Ελλάδος στο Doing Business

Η χώρα μας πλέον, κατατάσσεται πλέον στις 61η θέση μεταξύ 189 χωρών που περιλαμβάνονται στη φετινή αξιολόγηση, ενώ πέρσι βρισκόταν στην 72η θέση μεταξύ πάλι 189 χωρών.

Είναι ενδεικτικό ότι το έτος 2012 βρισκόμασταν στην 100η θέση και σήμερα βρεθήκαμε στην θέση 61. Υπάρχει συνεπώς μια βελτίωση, αν και η θέση 61 δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι μία θέση που συνιστά τη χώρα μας φιλική προς την διεξαγωγή επενδύσεων, τουλάχιστον όμως, παρουσιάζουμε μια σταθερή βελτίωση και εντός δύο ετών, ανεβήκαμε κατά 39 θέσεις.

Για τη σύγκριση χώρες ‘παρόμοιες’ με την Ελλάδα πέτυχαν τις ακόλουθες επιδόσεις: Ιταλία 56, Ισπανία 33, Πορτογαλία 25, Πολωνία 32, Σλοβακία 37, Τσεχία 44, αλλά και Σκόπια 30, Μαυροβούνιο 36, Βουλγαρία 38, Ρουμανία 48, Ουγγαρία 54, Τουρκία 55.
Όλες δηλαδή οι περίπου συγκρίσιμες χώρες, έχουν επιδόσεις έως και αρκετά καλύτερες από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο, κατά 45 θέσεις, στον τομέα της καταχώρησης ακίνητης περιουσίας. Η βελτίωση αυτή κατέστη δυνατή με το πέρασμα ειδικού νόμου για τη διευκόλυνση της αγοράς ακίνητης περιουσίας από ξένους επενδυτές.

Επίσης, σε απόλυτα μεγέθη, η καλύτερη επίδοση της χώρας μας, που βρίσκεται στην 48η θέση, καταγράφεται στον τομέα του διασυνοριακού εμπορίου, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τις εξαγωγές.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η βελτίωση της ελληνικής θέσης στον τομέα της προστασίας των επενδυτών, όπου από την 80η θέση πέρσι η χώρα μας πλέον κατατάσσεται στην 62η θέση.

 

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει το ακόλουθο άρθρο:
✎ Τάφος Αμφίπολης – Οι απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα

Διαβάστε ακόμα…

Related posts