3 Σεπτεμβρίου 2024

Δένδιας, περί κυβερνητικής πολιτικής εξόδου από την κρίση

Δένδιας, περί κυβερνητικής πολιτικής εξόδου από την κρίση

Δένδιας, περί κυβερνητικής πολιτικής εξόδου από την κρίση και αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αυτά βρήκε την ευκαιρία να αναφέρει συνοπτικά ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την παρουσίαση του Κειμένου Πολιτικής με θέμα «Ανάπτυξη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα» από τους κοινωνικούς εταίρους και την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (TaskForce).Δένδιας

Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε με την πρώτη παραδοχή, στο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με τον ευρωπαϊκό ορισμό τους καλύπτουν άνω των 95% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων και έστω και αν μετριάσουμε τον ευρωπαϊκό ορισμό και πάλι μιλάμε για τον κύριο κορμό της ελληνικής οικονομίας.

Δεύτερη παραδοχή κατά τον υπουργό, ότι το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν είναι διατηρήσιμο. Δεν είναι ευχάριστο να το λέει κανείς, αλλά δυστυχώς διαπιστώνεται αφενός από τις εξαγωγές που αντιστοιχούν μόλις στο 1/3 των εισαγωγών μας, αφετέρου από την καινοτομία που αποτελεί μόλις το 0,47% του ΑΕΠ της χώρας μας.

Ο υπουργός θεωρεί ότι αυτά τα δύο αδύναμα μεγέθη δείχνουν τις αδυναμίες της ελληνκής οικονομίας και φανερώνουν την ανάγκη αλλαγής μοντέλου, καθώς εάν δεν αλλάξουμε μοντέλο, οτιδήποτε κι αν συμβεί με το χρέος, οποιοδήποτε επιτυχές αποτέλεσμα και να έχει η διεξαγόμενη διαπραγμάτευση, μετά από λίγα χρόνια θα είμαστε ξανά σε κρίση.

Περιληπτικά, η τοποθέτηση του υπουργείου προκειμένου να αλλάξουμε μοντέλο και να καταστήσει την οικονομία μας ουσιαστικά ανταγωνιστική, είναι η εξής:

Πρώτον, χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν χρειαζόμαστε ένα μεγαλύτερο δημόσιο τομέα. Χρειαζόμαστε έναν ικανότερο και αποδοτικότερο δημόσιο τομέα.
Και αντιθέτως, χρειαζόμαστε άνω των 100.000 νέων επιχειρήσεων, που σημαίνει και αντίστοιχο αριθμό επιχειρηματιών, δηλαδή άνω των 100.000 νέων επιχειρηματιών.
Θα πρέπει λοιπόν να αποκατασταθεί ιδεολογικά στην Ελλάδα το επιχειρείν.

Το δεύτερο που επιθυμεί η κυβέρνηση να κάνει, είναι να διευκολύνει την είσοδο στο επιχειρείν. Δεν έχει καμιά έννοια να μιλάμε για ανάγκη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, που θα απορροφήσουν την ανεργία, θα δημιουργήσουν απασχόληση, που θα βελτιώσουν τις εξαγωγές, θα παράξουν νέα προϊόντα, θα αναπτύξουν την καινοτομία, δεν έχει καμία έννοια να τα λέμε όλα αυτά, αν χρειάζεσαι τελικά ήρωες για να ανοίξουν μία επιχείρηση, για να μπουν στο επιχειρείν, ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να διευκολυνθεί η αδειοδότηση. Ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι επιπλέον, ότι θα πρέπει να μειώσουμε το κεφάλαιο έναρξης των επιχειρήσεων στο ελάχιστο απαραίτητο.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλα πράγματα, όπως να διευκολυνθεί η δυνατότητα των επιχειρήσεων στην αναζήτηση ρευστότητας, καθώς η ρευστότητα υπό τη μορφή είτε των δανείων, είτε του κεφαλαίου, είναι μέγα ζητούμενο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα.
Ο υπουργός ανάφερε ότι και προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση κάνει μια πολύ συγκροτημένη προσπάθεια. Ανέφερε παραδείγματα για τις συζητήσεις που γίνονται για τα μη ενήμερα δάνεια, περί της διευκόλυνσης σε επίπεδο επιτοκίου των ενήμερων δανείων, για την καλύτερη εκμετάλλευση των διαρθρωτικών Ταμείων, με στόχο έως και την επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Δένδιας τόνισε το θέμα του επιτοκίου καθώς αυτό που πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι τουλάχιστον κατά 4 με 5 μονάδες υψηλότερο με το αντίστοιχο βορειοευρωπαίων, οπότε δεν είναι θεμιτός ο ανταγωνισμός. Θεωρεί ο υπουργός ότι σε αυτό το θέμα θα βρει ευήκοα ώτα στον κ. Ράιχενμπαχ.

Επειδή η ανάγκη για ρευστότητα είναι στη χώρα μας ιδιαιτέρως επιτακτική, ο κ. Δένδιας ανάφερε ότι η κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας νέων εργαλείων, που να μπορούν να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με νέα δάνεια και με συμμετοχή στο κεφάλαιο υπό την ευρεία του έννοια.
Το IfG, το Institute for Growth, το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη, είναι αυτή η προσπάθεια, την οποία καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός έκανε λόγο και στην δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας. Είπε ότι η πτώχευση του επιχειρηματία στην Ελλάδα, υπήρξε ιστορικά, όπως και στη υπόλοιπη Ευρώπη δαιμονοποιημένη, με την διαφορά ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ, άλλαξαν μοντέλο σχετικά γρήγορα.

Ανέφερε λοιπόν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, το οποίο θα δίδει στους επιχειρηματίες δεύτερη ευκαιρία, αλλά όχι σε αυτούς που εξαπάτησαν ή έκλεψαν, αλλά στους έντιμους που προσπάθησαν και λόγω και της συγκυρίας, απέτυχαν. Είναι κρίσημης σημασίας η δημιουργία ενός σύγχρονου Πτωχευτικού Δικαίου στη χώρα μας, όπως επίσης, χρειάζεται και ένα Πτωχευτικό Δίκαιο των Ιδιωτών.

Και ο υπουργός έκλεισε, τονίζοντας το σημείο από το οποίο ξεκίνησε:ότι απαιτείται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα τροποποιήσουν το οικονομικό / παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ειδάλλως, άνευ επιτυχίας σε αυτόν τον τομέα, είπε ότι οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, παραμένουν χωρίς νόημα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Ενδιαφέρουσα ομιλία από τον Δένδια στην Κ.Ε.Ε.Ε.

✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας

✎ Το πρόβλημα δεν ήταν ο Θεοχάρης, ούτε και ο Στουρνάρας

Related posts