28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Δείκτης ΡΜΙ: Η βελτίωση του τομέα Υπηρεσιών σώζει την κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ

Δείκτης ΡΜΙ: Η βελτίωση του τομέα Υπηρεσιών σώζει την κατάσταση στην οικονομία των ΗΠΑ

Η Markit δημοσίευσε την Μελέτη για τον Δείκτη Purchasing Managers’ Index των ΗΠΑ για τον μήνα Ιούλιο. Η κατάσταση, μπορούμε συμπερασματικά να πούμε ότι ‘σώθηκε’ από την σχετικά καλή επίδοση του δείκτη του τομέα Υπηρεσιών, διότι:

• Ο σύνθετος ΡΜΙ, που περιέχει τις διαπιστώσεις και για υπηρεσίες και μεταποίηση, τον Ιούλιο σημείωσε οριακή άνοδο, στο 51,6 έναντι 51,5 τον Ιούνιο. Και υπενθυμίζουμε ότι τιμές άνω του 50 δείχνουν επέκταση της οικονομίας. Ο σύνθετος λοιπόν ΡΜΙ τον Ιούλιο κατάφερε και ανήλθε μερικώς, σε σχέση με τα χαμηλά 3ετίας που είχαν σημειωθεί τον Μάιο.

• Όμως ο επιμέρους ΡΜΙ για τον τομέα Μεταποίησης, μειώθηκε τον Ιούλιο στο 50,0 έναντι 50,6 τον Ιούνιο, έπεσε δηλαδή στο κομβικό σημείο που δεν δείχνει ούτε επέκταση, ούτε συρρίκνωση. Έχει όμως πτωτική τάση και έτσι ο ΡΜΙ Μεταποίησης σημείωσε τον Ιούλιο χαμηλό 118 μηνών ή αλλιώς σχεδόν 10ετίας. Έτσι, εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο τομέας Μεταποίησης μπορεί να βρεθεί σύντομα σε περιοχές συρρίκνωσης, ήτοι κάτω του 50.

• Και όπως είπαμε, την κατάσταση έσωσε ο τομέα Υπηρεσιών αφού ο σχετικός ΡΜΙ ανήλθε τον Ιούλιο στο 52,2 έναντι 51,5 τον Ιούνιο, επίδοση βελτιωμένη μεν, αλλά πάλι ήπια (λίγο πάνω από το 50).

Άλλη μία ενδεχομένως ανησυχητική ένδειξη, ήταν ότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αποδυναμώθηκε σε χαμηλό 27 μηνών τον Ιούλιο. Ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας φαίνεται να να αντανακλά την επιφύλαξη των managers ως προς τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, με την σχετική έρευνα να δείχνει τον χαμηλότερο βαθμό αισιοδοξίας από δημιουργίας αυτού του δείκτη, το Ιούλιο του 2012.

Διαβάστε επίσης:
Ανησυχητική κάμψη των δεικτών PMI στην Ευρωζώνη και Γερμανία

Related posts