2 Ιουλίου 2024

Διάκριση! Οι Έλληνες επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Διάκριση! Οι Έλληνες επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Σύμφωνα με την ετήσια Μελέτη της Thomson Reuters για το 2015, μεταξύ των περίπου 3.000  επιστημόνων με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, περιλαμβάνονται και εφτά Έλληνες.

Ο τρόπος που επιλέχθηκαν οι περίπου 3.000, είναι ο όγκος των επιστημονικών Μελετών-Ερευνών που έχουν δημοσιεύσει σε μια πολυετή περίοδο και η συχνότητα της χρήσης των Μελετών τους, από άλλους συναδέλφους επιστήμονες. Δείχνει δηλαδή αρκετά αξιοκρατικό.

Ο αριθμός των Ελλήνων (εφτά) που περιλαμβάνονται στην Λίστα των κορυφαίων 3.126 (τόσος είναι για την ακρίβεια ο αριθμός τους) αποτελεί επίδοση ικανοποιητική, εάν ληφθεί υπόψη το μέγεθος της χώρας μας, η δύσκολη οικονομική της κατάσταση και το γεγονός ότι παγκοσμίως, ο αριθμός των δημοσιεύσεων ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ετησίως.

Από την χώρα μας λοιπόν διακρίθηκαν οι καθηγητές (η κατάταξη δεν παίζει κάποιο ρόλο):

  • κα Δαφερέρα Δήμητρα – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • κ. Πολυσίου Μόσχος – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • κ. Δημόπουλος Μελέτιος Αθανάσιος – Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • κ. Φιλιππάτος Γεράσιμος – καθηγητής Ιατρικής στο Εθνικό Καποδ. Παν. Αθηνών
  • κ. Καραγιαννίδης Γεώργιος – καθηγητής Πληροφορικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • κ. Ρακόπουλος Κωνσταντίνος – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • κ. Ρακόπουλος Δημήτριος – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας, αναφέρουμε ότι:
α) από την Τουρκία με πληθυσμό περίπου 80 εκατομμυρίων και την οικονομία της σε άνθηση, στην Λίστα των 3.126 επιστημόνων με την μεγαλύτερη επιρροή, συμπεριλήφθηκαν εννέα επιστήμονες.
β) από την Πορτογαλία με πληθυσμό όσο και η χώρα μας και την οικονομία της σε παρόμοια κατάσταση με την ελληνική (αν και η δική μας, είναι σε χειρότερη), στην Λίστα των επιστημόνων με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, συμπεριλήφθηκαν πέντε επιστήμονες.

Ως προς τη χώρα προέλευσης των διακεκριμένων επιστημόνων που επηρεάζουν διεθνώς, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, άνετα, με διαφορά και μακράν και ακολουθούν η Βρετανία, η Γερμανία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Σαουδική Αραβία και η Ισπανία, ολοκληρώνοντας την κορυφαία 12άδα δείτε Γράφημα 1

scientist-countries_top12

Ως προς τον επιστημονικό κλάδο, όπου εντοπίζονται περισσότεροι διακεκριμένοι επιστήμονες, την πρωτιά έχει η Κλινική Ιατρική και ακολουθούν φθίνοντας σε όγκο διακρίσεων, η Βιολογία-Βιοχημεία, η Χημεία και η Μοριακή Βιολογία-Γενετική, οι γεωργο-κτηνοτροφικές επιστήμες, οι Κοινωνικές Επιστήμες, η Μηχανική, οι Γεωεπιστήμες, οι Νευρο-επιστήμες & Συμπεριφοράς, οι Περιβαλλοντικές επιστήμες και Οικολογίας, η Επιστήμη Υλικών, οι Επιστήμες αγροτικών εκμεταλλεύσεων, η Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας, η Φυσική, η Ανοσολογία, η Ψυχιατρική-Ψυχολογία, οι Επιστήμες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, τα Μαθηματικά, οι Διαστημικές Επιστήμες και οι Οικονομικές και Επιχειρηματικές Επιστήμες – δείτε Γράφημα 2

 

scientists specialties

Εάν θέλετε, διαβάστε ολόκληρη την Έκθεση της Thomson Reuters 2015, για τους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, εδώ.

>>>•<<<

• Εὐεπιχειρεῖν: ἀεί βέλτιστον!

Related posts