3 Μαΐου 2024

ΓΓΔΕ: απλοποίηση διαδικασίας εκτελωνισμού προϊόντων, υποκείμενων σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και αυτοκινήτων

ΓΓΔΕ: απλοποίηση διαδικασίας εκτελωνισμού προϊόντων, υποκείμενων σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και αυτοκινήτων

Με απόφαση που υπογράφηκε από τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κα Κατερίνα Σαββαΐδου, η κυβέρνηση στοχεύει σε απλοποίηση της διαδικασίας εκτελωνισμού προϊόντων, υποκείμενων σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και αυτοκινήτων. Μέτρο με το οποίο προσδοκάται η ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου και η διαμόρφωση ευνοϊκότερου για την επιχειρηματικότητα κανονιστικού πλαισίου.

Η σχετική απόφαση παρέχει τη δυνατότητα στους εγκεκριμένους αποθηκευτές της χώρας, οι οποίοι πραγματοποιούν εξαγωγές των προϊόντων (υποκείμενων σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης -Ε.Φ.Κ.- και αυτοκινήτων), να εφαρμόζουν την νέα διαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο.

διαδικασίας εκτελωνισμού προϊόντων

Τι θα ισχύει πλέον: 

  • Προϊόντα που υπόκεινται σε ΕΦΚ και αυτοκίνητα: θα έχουν δυνατότητα εξαγωγής με την απλουστευμένη διαδικασία στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο που έως σήμερα δεν ίσχυε για τα προϊόντα αυτά και

Ποιοι έχουν δικαίωμα απλουστευμένης διασάφησης και άδειας χρήσης:

  • Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση άδειας χρήσης διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης, καθώς και άδειας χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο θα έχουν: Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και πραγματοποιούν εξαγωγές εμπορευμάτων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και Τελωνειακοί αντιπρόσωποι των προσώπων αυτών. Στην δεύτερη περίπτωση η άδεια εκδίδεται στο όνομα του τελωνειακού αντιπροσώπου.

Σημείωση σχετικά με τους τελωνειακούς αντιπροσώπους: απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή αίτησης από τελωνειακούς αντιπροσώπους είναι η ύπαρξη επαρκών στοιχείων και διαδικασιών που να επιτρέπουν την εξακρίβωση των στοιχείων των εκπροσωπούμενων προσώπων και την πραγματοποίηση των κατάλληλων τελωνειακών ελέγχων.

 

>>>•<<<

Διαβάστε άλλες ειδήσεις…

Ίσως σας ενδιαφέρει …
✎ Ενδιαφέροντα Σεμινάρια για επαγγελματική βελτίωση

 

 

Related posts