2 Μαΐου 2024

‘Βλέπει’ βελτιώσεις για την Ελλάδα η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της αλλά και κινδύνους

‘Βλέπει’ βελτιώσεις για την Ελλάδα η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της αλλά και κινδύνους

‘Βλέπει’ βελτιώσεις για την Ελλάδα η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της αλλά και κινδύνους. Στην Έκθεση Οικονομικών Προβλέψεων της Κομισιόν για το Φθινόπωρο του 2014, όσον αφορά στην Ελλάδα, αναφέρει:‘Βλέπει’ βελτιώσεις για την Ελλάδα η Κομισιόν στις εκτιμήσεις της αλλά και κινδύνους

Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το 2014 αναμένεται να ανακάμψει. Η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της Ελλάδος, θα οδηγηθεί από την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές. Το μέγεθός της θα εξαρτηθεί επίσης από τις επιδράσεις που μπορεί να έχει μια πολιτική αβεβαιότητα στις επενδύσεις.

Ακολουθώντας το πιο αδύναμο σε σχέση με το προσδοκώμενο πρώτο εξάμηνο, το ΑΕΠ της Ελλάδος ωστόσο σε ετήσια βάση, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,6% το 2014. Αυτό υπολογίζεται ότι θα καταστεί δυνατό από την ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση και τις καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στον ναυτιλιακό τομέα.

Η ανάκαμψη αναμένεται να ισχυροποιηθεί το 2015. Κάποιους κινδύνους σχετιζόμενους με την πολιτική αστάθεια, διαβλέπει η Κομισιόν στις επενδύσεις, που ενδεχομένως μπορεί να βαρύνουν ή να αποδυναμώσουν την επίδοση του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Η ανάπτυξη του 2015, λέει στο Δελτίο της η Κομισιόν, θα υποστηριχθεί από τις προσδοκίες χαμηλού πληθωρισμού, αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα και την χρήση αποταμιεύσεων που κρατήθηκαν εκτός τραπεζικού συστήματος κατά την διάρκεια της κρίσης. Θα βοηθήσουν και οι εξαγωγές για τις οποίες προβλέπεται αύξησή τους λόγω της υποτίμησης του €υρώ, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος (taxcoach.gr).
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, το ΑΕΠ της Ελλάδος αναμένεται να αυξηθεί το 2015 κατά 2,9% σε σχέση με το 2014.

Η Κομισιόν ‘βλέπει’ ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2014 θα διαμορφωθεί σε 2,8% του ΑΕΠ για να βελτιωθεί στο 2,5% το 2015 και στο 2,2% το 2016, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών και του οφέλους από τις μεταρρυθμίσεις.

Εκτιμά επίσης για την ανεργία, ότι θα κατέλθει στο 26,8% το 2014 αντανακλώντας την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επίδραση υποστηρικτικών κρατικών προγραμμάτων απασχόλησης. Υπολογίζει ότι το 2015 θα συμβεί μια σχετικά δυνατή πτώση της, στο 25,0% και περαιτέρω, στο 22,0% το 2016. Αιτιολογεί τις εκτιμήσεις αυτές στην αύξηση των επενδύσεων, τη συνέχιση των κρατικών προγραμμάτων υποστήριξης της απασχόλησης και στο ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν καρπούς.

Όσον αφορά στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, υπολογίζει ότι το 2014 θα σημειώσουν ήπια πτώση κατά 1,0%, αντανακλώντας τα μειούμενα κόστη εργασίας και το αποτέλεσμα των εφαρμογών μεταρρυθμίσεων στην αγορά και κυρίως αυτών που αποσκοπούν στην άρση περιορισμών και αύξησης του ανταγωνισμού στους τομείς λιανικών πωλήσεων, υγείας και ενέργειας.
Καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα κερδίζει έδαφος, οι τιμές αναμένονται να αυξηθούν κατά 0,3% το 2015 και κατά 1,1% το 2016.

Ωστόσο σχετικά με τις παραπάνω προβλέψεις της, η Κομισιόν αναφέρει ότι οι πραγματικές επιδόσεις μπορούν να εμφανιστούν αδύναμες και χαμηλότερες εάν η αβεβαιότητα όσον αφορά στα μέτρα προσαρμογής επιδράσει εντονότερα στην εμπιστοσύνη και επενδύσεις και εάν γεωπολιτικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής έχουν μια υψηλότερη της αναμενόμενης επίδρασης.

Από την άλλη πλευρά όμως, αναφέρει η Κομισιόν, οι εξαγωγές μπορεί να υπερβούν τις εκτιμήσεις και η επενδυτική εμπιστοσύνη μπορεί να παρουσιαστεί καλύτερη κυρίως μετά την επιτυχή αναδιάρθρωση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναφέρει ωστόσο ότι το προς τα κάτω ρίσκο, είναι εντονότερο, δίνοντας ξανά έμφαση στην αβεβαιότητα που αναφέρει ότι θα είναι έντονη στους επόμενους μήνες.

Η κατάσταση στον Προϋπολογισμό βαίνει βελτιούμενη

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 12,2% του ΑΕΠ το 2013 από 8,6% το 2012, κυρίως λόγω του προσωρινού κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που μέτρησε για 10,4% του ΑΕΠ το 2013 και 2,9% το 2012.
Ωστόσο, η υποβόσκουσα δημοσιονομική κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά στον τελευταίο χρόνο.

Το 2014 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, προβλέπεται να πέσει στο 1,6% του ΑΕΠ, λόγω της εφάπαξ επίδρασης του κόστους υποστήριξης των τραπεζών του 2013 και των συνεχιζόμενων δημοσιονομικών βελτιώσεων όπως η μεγάλη βελτίωση στις φορολογικές εισπράξεις και περιορισμό των δαπανών.

Οι προβλέψεις για το 2015 και το 2016 υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,0% και 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα ως αποτέλεσμα των δημοσιονομικών δομικών μεταρρυθμίσεων και του βελτιούμενου οικονομικού περιβάλλοντος.
Βάσει αυτών, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει οριακό αρνητικό αποτέλεσμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2015 (-0,1% του ΑΕΠ) και να πετύχει πλεόνασμα της τάξης του 1,3% του 2016.

Ο δείκτης Χρέους ως προς το ΑΕΠ αναμένεται να σταθεροποιηθεί φέτος (στο 175,5% το 2014), πριν αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά από το 2015 και έπειτα (εκτιμά 168,8% το 2015, στο 157,8% το 2016), καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να βελτιώνεται και η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίζεται. Οι εκτιμώμενες μικρές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά τα τελευταία stress tests αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα χαμηλότερου δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, μειώνοντας τον δείκτη Χρέους, αντίστοιχα.

041114-3

Εμείς ως TaxCoach διαπιστώνουμε ότι η Κομισιόν, ως επί το πλείστον υιοθετεί αβίαστα τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες δείχνουν μια ωραιοποιημένη κατάσταση, στέλνοντας το μήνυμα ότι είδαμε τα χειρότερα και έχουμε μπροστά μας την ανάκαμψη, αρκεί να μην διακοπεί η πορεία της χώρας…

Εκτιμήσεις της κυβέρνησης όμως που εύκολα αμφισβητούνται και την αμφισβήτησή τους, παρουσιάζουμε στα ακόλουθα link με σχετικά άρθρα.

• Ράπισμα στην κυβέρνηση από την τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους

• Τι έκαναν οι Ελληνικές Τράπεζες στα Stress Test της ΕΚΤ

• Το Ψέμα της κυβέρνησης περί Ανάκαμψης

• Έλλειμμα ρευστότητας €18 δισ. στην αγορά

• Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει τα ακόλουθο άρθρο:
✎ Που βρίσκεται η Κρυφή Είσοδος στο ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά;

Ενδιαφέροντα Σεμινάρια στο χρηματοοικονομικό φάσμα

Διαβάστε άλλες ειδήσεις…

 

Related posts