Το 12% των επιχειρήσεων δέχεται διαδικτυακές επιθέσεις
Η πειρατεία λογισμικού και οι διαδικτυακές επιθέσεις σε επιχειρήσεις φαίνεται ότι αυξάνονται κάθε χρόνο δημιουργώντας πονοκέφαλο και ανησυχία σε πολλούς φορείς και επιχειρηματίες παγκοσμίως και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με μελέτη της Kaspersky Lab, στην οποία συμμετείχαν 4.000 στελέχη του κλάδου της πληροφορικής από 27 χώρες, από το 2013 στο 2014 αυξήθηκαν από το 7% στο 12% οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί στοχευμένη επίθεση.
Πέρα από τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου, την «τιμητική» τους για τους χάκερ έχουν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες και οι μεταφορές & logistics.
Το συνολικό ποσοστό των επιχειρήσεων που ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν μια στοχευμένη επίθεση φτάνει το 12% σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τις έρευνες που υλοποιήθηκαν το 2013 και το 2012, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 9%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το 18% των κυβερνητικών φορέων και των οργανισμών στον τομέα της άμυνας ανέφερε τουλάχιστον μία στοχευμένη επίθεση κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Το ποσοστό των στοχευμένων επιθέσεων που σημειώθηκαν στους συγκεκριμένους τομείς ήταν το υψηλότερο που κατέγραψε η εφετινή έρευνα, τη στιγμή που ο μέσος όρος για το σύνολο των επιχειρηματικών τομέων παγκοσμίως ανήλθε στο 12%.
Ποσοστά υψηλότερα από τον μέσο όρο καταγράφηκαν στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου το 17% των επιχειρήσεων ανέφερε στοχευμένες επιθέσεις, καθώς και στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των μεταφορών & logistics, όπου οι στοχευμένες επιθέσεις που καταγράφηκαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες άγγιξαν το 16%.
Η αξία των δεδομένων που υποκλέπτονται μέσω μιας στοχευμένης επίθεσης είναι πολύ πιο πιθανόν να είναι ιδιαίτερα υψηλή για τους επιτιθέμενους. Ταυτόχρονα η απώλεια αυτών των εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων (π.χ., σχέδια μελλοντικών προϊόντων, στοιχεία για την οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας κ.τ.λ.) μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στα μελλοντικά πλάνα μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού.
Παράλληλα ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει και μάλιστα αυξάνεται στο Διαδίκτυο είναι το παράνομο λογισμικό σε PC, το οποίο σημειώνει αύξηση 62% στην Ελλάδα το 2013 από 61% που ήταν το 2011, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα λογισμικού της ΒSA.
Ο παγκόσμιος ρυθμός με τον οποίο λογισμικό PC είχε εγκατασταθεί χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση αυξήθηκε από 42% το 2011 σε 43% το 2013, καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες όπου η χωρίς άδεια χρήση λογισμικού είναι πιο διαδεδομένη εξακολούθησαν να αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη πλειονότητα των συνολικών υπολογιστών. Η εμπορική αξία του παράνομου εγκατεστημένου λογισμικού PC ανήλθε σε 62.700.000.000 δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο το 2013. Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είχε το επόμενο υψηλότερο ποσοστό μη αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων λογισμικού στο 61%, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική στο 59% και τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επίσης στο 59%.
πηγή tovima.gr
>>>•<<<
Διαβάστε ακόμη…
Ξεκινά προσεχώς το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Τρεις στους τέσσερις μισθωτούς έχασαν εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο
Υποτροφίες από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Δείτε την Προκήρυξη, που η Εθνική Τράπεζα προσλαμβάνει 122 άτομα