28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Διευκρινήσεις ΤΑΙΠΕΔ για τα προς αξιοποίηση ακίνητα

Διευκρινήσεις ΤΑΙΠΕΔ για τα προς αξιοποίηση ακίνητα

Διευκρινήσεις ΤΑΙΠΕΔ για τα προς αξιοποίηση ακίνητα: Το Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά τα προς αξιοποίηση ακίνητα του Δημοσίου, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει στην ανακοίνωσή τΔιευκρινήσεις ΤΑΙΠΕΔ για τα προς αξιοποίηση ακίνηταου ότι ακολουθώντας την πάγια διαδικασία που προβλέπει ο ιδρυτικός του νόμος (Ν. 3986/11) περί της αξιοποίησης ακινήτων του Δημοσίου, αναπτύσσει τα ακίνητα που περιέρχονται σε αυτό «με απόλυτα διαφανή και θεσμική διαδικασία, στην οποία καταρτίζεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης, τα οποία τίθενται σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια γνωμοδοτεί επ’ αυτών το ΣτΕ, ενώ το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Το ΤΑΙΠΕΔ συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του και σε σχέση με ορισμένα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν προσφάτως, ότι στον νόμο που διέπει τη λειτουργία του (Ν. 3986), αναφέρεται ρητά ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση αξιοποίησης, η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες είναι ελεύθερη και εξασφαλισμένη.

Το ΤΑΙΠΕΔ, αναφερόμενο στην πορεία αξιοποίησης των τελευταίων δυο ετών, αναφέρει ότι «έχει πετύχει να συμβασιοποιήσει €1,8 δισ. από αξιοποιήσεις ακινήτων που παρέμεναν επί δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια περίπου €10 δισ. για την ανάπτυξή τους».

Τονίζει δε, ότι «τα ακίνητα αυτά, καθώς και το σύνολο σχεδόν των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, παραμένουν εδώ και δεκαετίες αναξιοποίητα και εγκαταλελειμμένα, ενώ σε πολλά από αυτά παρατηρούνται φαινόμενα καταπατήσεων και παράνομων μισθώσεων, που τα απαξιώνουν και ζημιώνουν τον Έλληνα φορολογούμενο». Τέλος αναφέρει ότι «η συζήτηση για ανύπαρκτα θέματα, αποπροσανατολίζει το δημόσιο διάλογο και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το ρόλο και τις αρχές λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ».

Related posts