20 Απριλίου 2024

ΓΓΔΔΕ: Εκκίνηση στην εκκαθάριση των δηλώσεων με τα νέα δεδομένα ρυθμίσεων

ΓΓΔΔΕ: Εκκίνηση στην εκκαθάριση των δηλώσεων με τα νέα δεδομένα ρυθμίσεων

Εκκίνηση στην εκκαθάριση των δηλώσεων με τα νέα δεδομένα ρυθμίσεων: Από την περασμένη Παρασκευή άρχισαν να εκκαθαρίζονται οι φορολογικές δηλώσεις με βάση τα νέα δεδομένα.- Ενδιαφέροντα στοιχεία και ευτράπελα στο φως της δημοσιότητας.- Χαμηλές ή και ανύπαρκτες οι επιστροφές φόρου φέτος.- Αναμένονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις κι άλλα…«δωράκια».εκκαθάριση των δηλώσεων

Συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη το 2011 κι έλαβαν τις συντάξεις του 2012 και του 2011 αναδρομικά θα φορολογούνται χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να έχουν τις εκπτώσεις από τις αποδείξεις (μέχρι 25% του εισοδήματος) λόγω του ότι η εφαρμογή του taxis δε δέχεται αποδείξεις παρελθόντων οικονομικών ετών. Πιο συγκεκριμένα οι βεβαιώσεις αποδοχών του 2013 μπήκαν αυτόματα στο taxis, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης στους σχετικούς κωδικούς. Το ποσό των αναδρομικών, δεν μπήκε στους σχετικούς κωδικούς καθώς με βάση τη φορολογική νομοθεσία πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις από το φορολογούμενο με τα αντίστοιχα ποσά. Επειδή όμως θα αυξηθεί το εισόδημα, θα γίνει επανεκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να βεβαιωθεί ο πρόσθετος φόρος που αναλογεί στο εισόδημα που προστέθηκε αναδρομικά. Θα βεβαιωθεί, όμως, και πρόσθετος φόρος 10% επί της αξίας των απαιτούμενων αποδείξεων που έπρεπε να προσκομίσει ο φορολογούμενος.

Όμως, η αναδρομική προσκόμιση αποδείξεων δεν επιτρέπεται από τη φορολογική νομοθεσία καθώς αποδείξεις αναγνωρίζονται μόνο με την εμπρόθεσμη δήλωση. Κι ενώ μέχρι πέρυσι οι φορολογούμενοι δήλωναν το ποσό των αναδρομικών εντός του οικονομικού έτους που το εισέπραξαν μειωμένο όμως κατά 20%, δηλαδή δήλωναν αποδείξεις για το σύνολο του ποσού, φέτος αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει και έτσι οι φορολογούμενοι, αν δεν υπάρξει ρύθμιση, θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος λόγω αποδείξεων.

Πάντως την ίδια ώρα προβλέπεται για χαμηλόμισθους αποφυγή φορολόγησης, μετά τη σχετική ρύθμιση που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από διαμαρτυρίες πολιτών. Δηλαδή, όσοι φορολογούμενοι είχαν πέρυσι πραγματικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ θα φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και επομένως δεν θα πληρώσουν φόρο καθώς καλύπτονται από το αφορολόγητο (έως 9.500 ευρώ με την εφαρμογή tax credit).

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί που υπέβαλαν φορολογικές τους δηλώσεις πολύ νωρίς φέτος και είχαν εισπράξει μικροποσά στη διάρκεια του 2013 – πλην μισθών, συντάξεων ή αγροτικών εργασιών- και είχαν στην κατοχή τους ένα Ι.Χ με τεκμήριο 3.000 ευρώ (συν 3.000 ευρώ η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης) θα έπρεπε να πληρώσουν φόρο μέχρι και 600 ευρώ. Ουσιαστικά, έμπαιναν στις κλίμακες φορολόγησης ελευθέρων επαγγελματιών (πρώτος συντελεστής 26%) ή ως φορολογούμενοι με εισοδήματα από κινητές αξίες ή ενοίκια (πρώτος συντελεστής 10%).

Το θέμα τέθηκε μέσω twitter από φορολογούμενο, στον ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη. «Θα το δούμε, θα δοθεί λύση, μην ανησυχείτε» απάντησε ο Γενικός Γραμματέας, με αποτέλεσμα να προωθηθεί η νομοθετική λύση, ενώ εκκρεμεί τώρα η διαδικασία διόρθωσης για όσους είδαν τη δήλωσή τους να εκκαθαρίζεται πριν τη ρύθμιση.

πηγή reporter.gr

Related posts