11 Μαΐου 2024

ΔΟΠΛΦ: Ενημέρωση για τη συνάντηση στο Υπ.Οικ. για ‘φλέγοντα’ θέματα

ΔΟΠΛΦ: Ενημέρωση για τη συνάντηση στο Υπ.Οικ. για ‘φλέγοντα’ θέματα

ΔΟΠΛΦ: Ενημέρωση για τη συνάντηση στο Υπ.Οικ. για ‘φλέγοντα’ θέματα. Η Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών, συναντήθηκε την Παρασκευή στο Υπουργείο Οικονομικών, για συζήτηση ‘φλεγόντων’ θεμάτων. ΔΟΠΛΦ

Η προγραμματισμένη συνάντηση ήταν με τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της υφυπουργού κ.Βαλαβάνη ( κ. Παπαδιγενόπουλο) και τους υπηρεσιακούς παράγοντες κ. Μπαλάσκα ( Διευθυντή Τμήματος Εισοδήματος ) , κ. Μαντούβαλο και τον κ. Μελαχροινό.

Την Ομάδα ΠΛΦ, εκπροσώπησαν οι συνάδελφοι κ.Τσιλιγιάννης Σωτήρης, Αδριανός Γιάννης, Πανόπουλος Βασίλης και Ντάλλας Απόστολος, οι οποίοι και μπόρεσαν να παραβρεθούν.

Η ΔΟΠΛΦ λοιπόν ενημερώνει ότι στην συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής:

Αρχικά υπήρξε η επιμονή των συνομιλητών μας για συζήτηση τριών και μόνο θεμάτων από τα 12 που είχαμε στην ατζέντα μας. Στην πράξη συζητήθηκαν περισσότερα και ως εξής:

•• Για τα αγροτικά. Από την πλευρά των υπηρεσιακών παραγόντων τέθηκε πως τα θέματα των αγροτών έχουν λυθεί και δεν θα υπάρξει κάποια άμεση τροποποίηση, επιμένοντας πως σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις ενώσεις των αγροτών υπήρξε συμφωνία στο όλο πλέγμα των ρυθμίσεων, ενώ μόλις τώρα βγαίνουν ζητήματα κυρίως από τους επαγγελματίες λογιστές.

•• Για τις ΜΥΦ. Υποστηρίξαμε πως και μόνο οι παρατάσεις που έχουν δοθεί οι τροποποιήσεις κλπ, αποδεικνύουν πως το σύστημα κατά τον τρόπο που σχεδιάστηκε και μερικώς υλοποιήθηκε πάσχει και έχει χρεωκοπήσει, άποψη που αντιληφθήκαμε πως συμμερίζονται. Μας ζητήθηκε υπόμνημα με θέσεις, αλλά και για τα προβλήματα που ανακύπτουν με την υπάρχουσα εφαρμογή, και επίσης η συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υ.Ο και την ΓΓΔΕ ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα και από την πλευρά μας ο επανασχεδιασμός του ζητήματος της διασταύρωσης. Ενημερώσαμε πως υπάρχουν από την πλευρά μας σκέψεις και προτάσεις που θα καταθέσουμε. Στο σημείο αυτό ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε από την πλευρά τους για το ζήτημα της διασύνδεσης των ΦΤΜ με την ΓΓΠΣ.

•• Για την υποβολή των δηλώσεων (Νομικά-Φυσικά πρόσωπα) δεν υπήρξε καμία δέσμευση (πέραν της μάλλον ορατής παράτασης για 27/7ου) για την μετάθεση των ημερομηνιών. Αποτυπώθηκε , απλώς, η θέληση και η πρόθεση από τη πλευρά του Υ.Ο να μην υπάρξουν προβλήματα και να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία ,εξετάζοντας κάθε φορά τα περιθώρια που θα έχει ( με βάση τα έως τότε δεδομένα) για να παρατείνει τις ημερομηνίες την χρονική στιγμή που θα προκύπτει ανάγκη.
Επαναδιατυπώσαμε το αίτημα για καταληκτική ημερομηνία Νομικών Προσώπων, οντοτήτων, εισοδημάτων από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 31/7/2015 και για φυσικά πρόσωπα και αγροτικά εισοδήματα έως 30/9ου.
Εκφράστηκε η αντίρρηση ότι η μετάθεση των αγροτών για 30/9ου θα συμπαρασύρει πολύ μεγάλο αριθμό δηλώσεων, γιατί πολλοί φορολογούμενοι έχουν εισοδήματα και από τις δυο πηγές.
Ανιχνεύθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες η πιθανότητα να δεχτούμε έως καταληκτική ημερομηνία την 31/8/2015 για την υποβολή των μισθωτών και αγροτών αλλά εκφράσαμε την αντίθεση μας προτάσσοντας το δικαίωμα μας, στην ξεκούραση και την λήψη της άδειας μας. Ενημερωθήκαμε πως μάλλον την επόμενη βδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον επαναπροσδιορισμό των καταληκτικών ημερομηνιών.

•• Θέσαμε επίσης και το θέμα με την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου των Νομικών προσώπων μια ημέρα μετά την υποβολή της δήλωσης και μας δήλωσαν ότι επειδή αυτό περιλαμβάνεται στον Ν.4172/2013 θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Εκφράστηκε η γνώμη από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην απεμπλακεί η πληρωμή της δόσης από την υποβολή για προφανείς δημοσιονομικούς σκοπούς. Ζητήσαμε επίσης παρέμβαση του Υ.Ο. για το ζήτημα των γενικών συνελεύσεων και των υποβολών στο ΓΕΜΗ προς το υπ. Ανάπτυξης, και μας ειπώθηκε να παρέμβουμε και προς αυτό το υπουργείο για διευθέτηση.

•• Σχετικά με την διατήρηση του κωδ. 049 για τις υποβολές έως 31/12ου (λειτουργία των αποδείξεων στις εκπτώσεις) που θέσαμε , εκφράστηκε η βούληση ότι θα υπάρξει εντός των ημερών θετική αντιμετώπιση στο ζήτημα.

•• Για τα θέματα της φορολόγησης με 26% από το πρώτο ευρώ, της μη ύπαρξης αφορολόγητου (πλην μισθωτών – συνταξιούχων), του τέλους επιτηδεύματος κλπ, παρά το ότι εξ’ αρχής αλλά και στην ροή της συζήτησης τέθηκαν και επανήλθαν, από την αρχή μας διευκρίνισαν πως ξεπερνάνε τις αρμοδιότητες που έχουν.

•• Τέθηκαν επίσης θέματα που ανακύπτουν από διατάξεις του Ν.4172/2013 και προσδιορίζονται από όλους μας ανάλογα με την πρόοδο των υποβολών που χρήζουν προσοχής και ερμηνείας. Τονίσαμε πως αν οι λειτουργίες των εφαρμογών, οι εγκύκλιοι και οι ερμηνευτικές είχαν προϋπάρξει, και άλλα προβλήματα θα είχαν ανακύψει και αναδειχτεί, και πιθανόν αντιμετωπιστεί.

• Τέλος, θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως η ενημέρωση που παραθέτουμε δεν έχει τα χαρακτηριστικά αποφάσεων του υπουργείου (που δεν έχουν υπάρξει επίσημα αυτή τη στιγμή), οπότε οι συνάδελφοι καλό είναι να μην ανατρέψουν τους σχεδιασμούς και τους προγραμματισμούς τους, εκτιμώντας πάντως και όλα τα παραπάνω.

>>>•<<<

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎ Ανάρτηση στο site της ΓΓΔΕ της Κωδικοποίησης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
✎ ΟΑΕΔ: Υλοποίηση προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ έτους 2015
✎ Ε.Φ.Ε.Ε.Α.: Επιστολή για φορολογική αναμόρφωση στο Ε3
✎ ΠΟΛ. 1126: Παροχή διευκρινίσεων για την απαλλαγή από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων
✎ Πρέπει να διαβάσετε όλοι! Τα τρία προειδοποιητικά σημάδια ενός Grexit

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts