4 Μαΐου 2024

Δύο δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο

Δύο δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο

Δύο δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα στο οκτάμηνο: Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία οκταμήνου που παρουσίασε το υπ.οικ., το πρωτογενές αποτέλεσμα του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 είναι πλεονασματικό.Πρωτογενές πλεόνασμα

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε €2 δισ. ή 1,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας τον στόχο για πλεόνασμα €962 εκατ. ή 0,5% του ΑΕΠ.
Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση έναντι του επικαιροποιημένου εφετινού στόχου περίπου κατά 1 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα στο εφτάμηνο Ιανουαρίου –Ιουλίου 2014 είχε διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους €2,28 δισ..

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, διαμορφώθηκε σε €2,8 δισ. ή 1,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου ελλείμματος €4,1 δισ. ή 2,3% του ΑΕΠ.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014, ανήλθαν σε €32,9 δισ., αποκλίνοντας αρνητικά από τον στόχο των €33,23 δισ.· παράλληλα ήταν κατά σχεδόν €2 δισ. χαμηλότερα από πέρυσι.

Το υπουργείο αποδίδει την υστέρηση των εσόδων αφενός στο ότι πέρσι, μεταφέρθηκαν αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs), ύψους €1,5 δισ., ενισχύοντας τα έσοδα, αφετέρου ότι οι επιστροφές φόρων πέρσι ήταν 45% χαμηλότερες από την αντίστοιχη φετινή περίοδο, βελτιώνοντας το αποτέλεσμα των εσόδων. Θεωρεί επίσης ότι οι όποιες, μικρές αποκλίσεις από τους φετινούς στόχους οφείλονται κυρίως, στην παράταση καταβολής των δόσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. (που μέχρι τον Αύγουστο δεν είχε πληρωθεί η πρώτη δόση).

Εμείς (Tax Coach) θεωρούμε ότι τεχνικά και για το διάστημα του οκταμήνου, μπορεί η αιτιολόγηση της υστέρησης των εσόδων που έδωσε το υπουργείο να ευσταθεί αλλά είναι σαφές ότι η οικονομία (= πολίτες) από απόψεως φοροδοτικής δυνατότητας έχει εν πολλοίς εξαντληθεί, που βέβαια αυτό, σχετίζεται με την γενικότερη ύφεση της οικονομίας και συρρίκνωση της ρευστότητας. Αυτό το πρόβλημα θα το βρει το υπουργείο και η κυβέρνηση γενικότερα, μπροστά τους, στους εναπομείναντες μήνες του 2014 και βέβαια θα οδηγήσει σε απόκλιση όσον αφορά στο στόχο εσόδων και όχι σε σύγκλιση του στόχου ή και επίτευξή του, όπως άφησε να εννοηθεί το υπουργείο.

Όσον αφορά στις επιστροφές φόρων, αυτές φέτος διαμορφώθηκαν σε €2,2 δισ. έναντι €1,2 δισ. πέρσι, Κυμαινόμενες σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.

Οι πρωτογενείς δαπάνες στο οκτάμηνο του 2014, διαμορφώθηκαν σε €27 δισ., περίπου €1,5 δισ. λιγότερες από τις αντίστοιχες περσινές και €1,2 δισ. καλύτερα από το στόχο.
Από το υπουργείο σημειώνεται ότι, πρώτον, κατά το φετινό οκτάμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες, ύψους €595 εκατ. για κοινωνική προστασία, συμβάλλοντας στην ανακοπή της πτωτικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης και δεύτερον, οι δαπάνες τόκων είναι σημαντικά μειωμένες έναντι τόσο της περσινής περιόδου (περίπου €565 εκατ.) όσο και του στόχου (περίπου €285 εκατ.).

Όσον αφορά στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αυξήθηκαν σημαντικά. Διαμορφώθηκαν περίπου στα €3,3 δισ., αυξημένες κατά 30% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, συμβάλλοντας όπως λέει το υπουργείο, στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας.

Το υπουργείο ως προς τα δεδομένα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που παρουσιάστηκαν, αναφέρει ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα συνεχίζει να πορεύεται εντός του δημοσιονομικού πλαισίου του εφαρμοζόμενου προγράμματος. Αναγνωρίζει τις θυσίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά δίδει έμφαση στο ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Και το υπουργείο καταλήγει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται στην επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων και δημιουργείται έτσι, η αναγκαία βάση τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, όσο και για τον εξορθολογισμό πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες.

Εμείς (TaxCoach) θα αναφέραμε σε όσα λέει το υπουργείο ότι καθώς όπως το ίδιο λέει αναγνωρίζει τις θυσίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ότι σταθερή ανάπτυξη δεν γίνεται με θυσίες: δεν μπορεί να ‘σκοτώνεις’ με τις πολιτικές που εφαρμόζεις και να περιορίζεις (ακόμα και σήμερα) την οικονομία και την ρευστότητα στην αγορά, η θέση πολιτών και επιχειρήσεων να δυσχεραίνει σε απελπιστικό βαθμό και να μιλάς για πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη. Και η κουτσή Μαριώ, θα μπορούσε να πετύχει πλεόνασμα εάν έκοβε και έκοβε και έκοβε. Δεν διαφέρει σε τίποτα, η παρούσα κυβέρνηση.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:
✎ ΥΠΟΙΚ: Οριστικά στοιχεία κρατικού προϋπολογισμού 7μηνου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 με πρωτογενές αποτέλεσμα ύψους 2.279 εκατ. ευρώ
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας 
✎ Το πρόβλημα δεν ήταν ο Θεοχάρης, ούτε και ο Στουρνάρας

Related posts