«Εικονικές εταιρίες στην Βουλγαρία…Άρχισαν τα όργανα»… της Χρύσας Σωτηράκη
Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες που απέναντι στην αυξημένη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση της χώρας μας, επιλέγουν να την αποφύγουν μέσω δελεαστικών λύσεων μεταφοράς της επιχείρησής τους στην Βουλγαρία.
Η hot διαφήμιση των καιρών μας;
Ίδρυση εταιρίας στο εξωτερικό, π.χ. στη Βουλγαρία με συντελεστή φορολογίας 10% .
Το δέλεαρ που προτείνουν οι εταιρίες που προσκαλούν τους Έλληνες επιχειρηματίες να μεταφερθούν ή να ιδρύσουν εταιρίες στο εξωτερικό, σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, είναι ενδεικτικά:
Γρήγορη σύσταση χαμηλού κόστους και αποφυγή της Ελληνικής γραφειοκρατίας – Ελάχιστα απαιτούμενο κεφάλαιο και εξαιρετικά περιορισμένες διατυπώσεις, – Φορολόγηση εταιρικών κερδών με χαμηλούς συντελεστές φορολογίας – Αποφυγή εργατικής και ασφαλιστικής Νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί και απασχολούν προσωπικό στο εξωτερικό – Αποφυγή σημαντικών φορολογικών επιβαρύνσεων καθώς κ.α.
Και πράγματι ήδη πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ακολουθήσει αυτή τη λύση και έχουν επιλέξει την μεταφορά τους ή την ίδρυση αλλοδαπής επιχείρησης στο εξωτερικό.
Πάντα όμως σε όλα (!) υπάρχει και ένα αλλά….
- Όσοι έχουν φροντίσει να κάνουν την όλη διαδικασία με σοβαρότητα και ορθό φορολογικό σχεδιασμό, δίνοντας έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να δημιουργήσει φορολογική σύγχυση μεταξύ Ελληνικής φορολογικής αρχής και Βουλγάρικης και έχουν αποφύγει τυχόν λάθη που μπορεί στο μέλλον να τους κοστίσουν ακριβά… Καλώς και έχουν πράξει!!!
- Όμως όσοι δεν έχουν φροντίσει να κάνουν την όλη διαδικασία κανονικά και την έχουν κάνει εικονικά ή με μη προσεχτικές κινήσεις…. ΕΧΟΥΝ και ΘΑ ΕΧΟΥΝ πρόβλημα.
Έχει ακουστεί στην αγορά ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις θα ελεγχθούν εξονυχιστικά.
Πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύθηκαν και 2 έγγραφα της ΑΑΔΕ σχετικά με τη θέση της για τις μετεγκαταστάσεις στη Βουλγαρία
Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή έδωσε το υπ. Οικονομικών μέσω της ΑΑΔΕ μετά από αναφορά βουλευτή σχετικά με το φαινόμενο των μετεγκαταστάσεων των επιχειρήσεων στην Βουλγαρία.
Τα δύο έγγραφα που κατέθεσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αναφέρουν :
….Σε απάντηση του με αριθ. πρωτ. ΑΤΚΕ 0001770 ΕΞ 2017/885/13.2.20117 Σημειώματος σας, με το οποίο μας στείλατε φωτοαντίγραφο της ανωτέρω Αναφοράς και σε ότι αφορά θέματα δικής μας αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Βασική προτεραιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, και προς το σκοπό αυτό προωθείται κάθε αναγκαίο διοικητικό, νομοθετικό ή άλλο μέτρο, καθώς και κάθε απαραίτητη ενέργεια, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρακολουθεί το φαινόμενο της μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία και προγραμματίζει ελεγκτικές δράσεις προκειμένου να διαπιστώσει αν οι μετεγκαταστάσεις αυτές είναι πραγματικές ή τεχνητές κάνοντας χρήση μεταξύ άλλων της διοικητικής συνδρομής από τις βουλγάρικες αρχές, μέσω της Διεύθυνσης Οικονομικών Σχέσεων.
Ο Αν. Γενικός Δ/ντής Φορολογικής Διοίκησης
- ΣΑΪΤΗΣ
…. Σε απάντηση στο υπ. αριθμ. Πρωτ ΑΤΚΕ 0001770 ΕΞ2017/885/13.2.2017 υπηρεσιακό σημείωμά σας γνωρίζουμε, ότι η Υπηρεσία μας στο πλαίσιο ερευνών ενδοκοινοτικών συναλλαγών, έχει ζητήσει στοιχεία, μέσω διοικητικής συνδρομής για ελληνικές μεταφορικές εταιρείες, που εδρεύουν κυρίως στη Βουλγαρία, προκειμένου να διαπιστωθεί η σύννομη ή μη λειτουργία τους
Με εντολή Διοικητή
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Κόκκοτας Περικλής
Και ενώ μέχρι τώρα δεν είχε γίνει και τίποτα ιδιαίτερο, ξαφνικά…
Άρχισαν τα όργανα: Υπέπεσε στην προσοχή μας το ακόλουθο έγγραφο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ της ΑΑΔΕ, όπου μετά από έλεγχο σε αυτοκίνητο με βουλγάρικες πινακίδες, έλαβε την κλήτευση για εξονυχιστικό έλεγχο, από πλευράς ΑΑΔΕ.
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της ΑΑΔΕ αναφέρει τα εξής:
Σας καλούμε να προσέλθετε στην Υπηρεσία μας μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την επίδοση της παρούσας, προσκομίζοντας τα στοιχεία σχετικά με το αριθμ. κυκλοφορίας των βουλγαρικών Αρχών [ακολουθούν τα στοιχεία του οχήματος] , που σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας του […] είναι ιδιοκτησίας της βουλγαρικής εταιρίας […]. Ειδικότερα να προσκομίσετε:
- νομιμοποιητικά έγγραφα της βουλγάρικης εταιρίας (καταστατικό, πιστοποιητικό εγγραφής της εταιρίας στα μητρώα εταιριών, έγγραφα σχετικά με την δραστηριότητά της, κλπ, μεταφρασμένα και επικυρωμένα από προξενική Αρχή,
- οποιοδήποτε έγγραφο – στοιχείο σχετικό με την απόδειξη εργασιακής σχέσης και διαμονής σας στη Βουλγαρία κατά το τελευταίο 12μηνο, καθώς και σύμβαση – εξουσιοδότηση της βουλγάρικης εταιρίας για την κυκλοφορία των οχημάτων της,
- λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφωνίας (σταθερό – κινητό), ενοικίων και ύδρευσης στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα,
- στοιχεία σχετικά με την είσοδο του οχήματος στην Ελλάδα,
- φορολογικές δηλώσεις έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 για τα οικονομικά έτη 2014, 2015 στην Ελλάδα, καθώς και φορολογικά στοιχεία της βουλγάρικης εταιρίας.
Η μη ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας, αποτελεί ποινικό αδίκημα…
Οπότε είναι απόλυτα κατανοητό ότι η οποιαδήποτε επιχειρηματική σκέψη για ίδρυση ή μεταφορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας, πρέπει να ακολουθεί ορθό φορολογικό σχεδιασμό(!) για αποφυγή μελλοντικών κινδύνων που θα κοστίσουν!
Σχεδιάζουμε φορολογικά και προσεκτικά την κάθε κίνηση,
προβλέπουμε & πράττουμε…γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!
Φορολογικός σχεδιασμός (tax planning) κύριοι!
Not all opportunities are to be taken. Some are traps
- Λαμβάνουμε υπόψη μας σοβαρά ότι πλέον τα περισσότερα κράτη ακολουθούν το καθεστώς ανταλλαγής πληροφοριών. Ανά πάσα στιγμή ένας φορολογικός έλεγχος έχει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης των εταίρων που βρίσκονται πίσω από μια εταιρία που εδρεύει σε κράτος με προνομιακό καθεστώς.
- Λαμβάνουμε υπόψη μας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ίδρυσης μιας εταιρίας στο εξωτερικό.
- Διασφαλίζουμε τους εταίρους της αλλοδαπής, στην περίπτωση που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με τους ορθούς χειρισμούς.
- Εξασφαλίζουμε τις αποδείξεις μέσω των ορθών κινήσεων για την αναγνωρισιμότητα των δαπανών που προέρχονται από αλλοδαπές επιχειρήσεις.
- Ακολουθούμε τις ορθές φορολογικές κινήσεις για τα προϊόντα ή υπηρεσίες που παρέχονται από αλλοδαπές εταιρίες προς ελληνικές ή το αντίστροφο.
- Επιλέγουμε ίδρυση υποκαταστήματος στην ημεδαπή ή αλλοδαπή ανάλογα με τις ανάγκες της δραστηριότητας μας και προκειμένου να αποφύγουμε φορολογικά λάθη που θα μας στοιχίσουν οικονομικά στο μέλλον κ.α.
Υπάρχουν ευκαιρίες που πρέπει να τις αρπάζουμε και ευκαιρίες που δεν πρέπει… γιατί είναι παγίδα! Και ναι η μειωμένη φορολόγηση είναι μια πρόκληση και παράλληλα μια παγίδα, αλλά μερικές φορές η καλύτερη απάντηση στην πρόκληση δεν είναι η βιασύνη… αλλά η επιχειρηματική στρατηγική και πρόβλεψη!
17.05.2017 / της Χρύσας Σωτηράκη, Λογίστρια–Φοροτεχνικός–Σύμβουλος επιχειρήσεων της ομάδας «LOLplus – Λογιστικές Ολοκληρωμένες Λύσεις» www.lolplus.gr
Δίνουμε σημασία στην λεπτομέρεια… γιατί η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! * Τ/Κ: 211-409 73 18 – 693 652 6000 / email επικοινωνίας: info@lolplus.gr
Δείτε ακόμη…
• Το καλύτερο βιβλίο περί χρηματιστηριακών επενδύσεων
• Βασικός Οδηγός υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία
• Οδηγός Ελεύθερου Επαγγελματία: Τι οφείλει να γνωρίζει… Σημεία S.O.S.