5 Μαΐου 2024

Εισηγμένες ΧΑ: Οριακά αυξημένος τζίρος και πτώση κερδών

Εισηγμένες ΧΑ: Οριακά αυξημένος τζίρος και πτώση κερδών

Εισηγμένες ΧΑ: Οριακά αυξημένος τζίρος και πτώση κερδών. Ο κύκλος εργασιών στις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες, παρουσιάστηκε οριακά αυξημένος, κατά 0,6% στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2013, ανερχόμενος σε €33,16 δισ..Εισηγμένες ΧΑ: Οριακά αυξημένος τζίρος και πτώση κερδών

Μείωση όμως και μάλιστα μεγάλη, παρουσίασαν τα κέρδη των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο, κατά 82,6% σε ετήσια βάση, περιοριζόμενα στα €941,6 εκατ..

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των κερδών, συγκεκριμένα τα €908 εκατ. εκ των συνολικών € 941,6 εκατ., προήλθαν από τις τράπεζες · οι τράπεζες διαμόρφωσαν αυτό το αποτέλεσμα κυρίως με την καταγραφή εκτάκτων θετικών αποτελεσμάτων αλλά και τη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας.

Αυτά αποτυπώνονται στην ανάλυση των εξαμηνιαίων καταστάσεων των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών, από την ΒΕΤΑ Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ..

Επιπλέον, σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, οι εισηγμένες παρουσίασαν στο πρώτο εξάμηνο του 2014, αύξηση κατά 8,7% με το σύνολο των λειτουργικών κερδών να ανέρχονται σε €3,2 δισ..

Τέλος, η σχέση στο σύνολο των εισηγμένων εταιρειών, εξακολουθεί και βαραίνει στις ζημιογόνες, καθώς ζημιές παρουσίασαν 124 εταιρείες, ενώ κέρδη 85. Βέβαια υπήρξε μια μικρή βελτίωση στον δείκτη ζημιογόνων / κερδοφόρων σε σχέση με το παρελθόν.

Εμείς, ως Tax Coach θα σχολιάσουμε ότι αν σε ένα σύνολο 210 περίπου εταιρειών, που μάλιστα είναι μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα, διαπιστώνουμε στο πρώτο μισό του 2014, ότι οι ζημιογόνες υπερέβησαν κατά 1,46x τις κερδοφόρες και μάλιστα οι κερδοφόρες ήταν ως επί το πλείστον οι τράπεζες, κατανοούμε ότι αυτή η μικρή εικόνα αλλά κάπως αντιπροσωπευτική και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, δεν συνάδει με την κυβερνητική άποψη και αισιοδοξία ότι φέτος, θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Πως και με ποιους;

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν και τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Επενδύσεις: Το «Μήλο» του επενδυτικού παραδείσου

✎ Επενδύσεις: Υπερτιμημένη φαίνεται η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά

✎ Επενδύσεις: Ιστορικά υψηλά για την Wall Street

✎ Οι πέντε κανόνες του Μπάφετ για επενδύσεις

Related posts