28 Απριλίου 2024

Εκτόξευση του ελβετικού Φράγκου, ζημιές σε δανειολήπτες!

Εκτόξευση του ελβετικού Φράγκου, ζημιές σε δανειολήπτες!

Εκτόξευση του ελβετικού Φράγκου, ζημιές σε δανειολήπτες! Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank – SNB) αιφνιδιαστικά σήμερα ανακοίνωσε ότι διακόπτει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία, ενός ελβετικού φράγκου στο 1,20 του ευρώ. Κατάρρευση του ελβετικού Φράγκου, ζημιές σε δανειολήπτες!

Τη στάση αυτή και το όριο, είχε υιοθετήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας περίπου προ τριετίας, προκειμένου να ανασχέσει τις μαζικές αγορές μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, που οι επενδυτές στρέφονταν στο ‘καταφύγιο’ του ελβετικού φράγκου ανεβάζοντας πολύ την αξία του. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας λοιπόν, πουλούσε ελβετικά φράγκα, εξισορροπώντας την αυξημένη ζήτηση για αυτά και δημιουργούσε τεχνηέντως ζήτηση για ευρώ, διατηρώντας την ισοτιμία CHF/EUR στο 1,20. . ΄

Το ελβετικό φράγκο (CHF) εκτοξεύθηκε λοιπόν σήμερα ως προς το ευρώ και ως προς το δολάριο, και η ισοτιμία του ευρώ φαίνεται να ισορροπεί (;) στο 1,00 από 1,20 (ενώ βρέθηκε και στο 0,81).

150115-2Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ζημιά μέσα σε ελάχιστες στιγμές, σε περίπου 60.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε CHF, που μπορεί να πλησιάσουν το €1 δισ.!

Οι ζημιές προκαλούνται λόγω του δανείου που είναι σε CHF το οποίο επειδή αυξάνει εκρηκτικά σε αξία έναντι του ευρώ, καθιστά πολύ ακριβότερη την εξυπηρέτηση του δανείου (στους δανειολήπτες σε CHF).

Βέβαια να σημειώσουμε ότι όταν παλαιότερα, όταν το ελβετικό φράγκο κρατούνταν σε χαμηλή ισοτιμία, οι δανειολήπτες κέρδιζαν αφού το δάνειό τους, τους κόστιζε πολύ λιγότερο συγκριτικά με το να το είχαν, άμεσα, σε Ευρώ, καθώς το Ευρώ αγόραζε περισσότερα ελβετικά φράγκα. Είναι τα οφέλη και τα ρίσκα από το δανεισμό σε ξένο νόμισμα, με το πιθανό κέρδος που μπορεί να αποφέρει αλλά και τις πιθανές ζημιές, όπως πικρά διαπιστώθηκε, ιδίως σήμερα.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

Εἶστε ἀνταγωνιστικός ἐπαγγελματίας; Εἶστε ἐπαρκῶς καταρτισμένος καὶ ἐνημερωμένος;

Άλλα σημαντικά Νέα

 

Related posts