18 Απριλίου 2024

Εμπορεύματα: Εικόνα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία…

Εμπορεύματα: Εικόνα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία…

Το 2015 είναι μια πολύ άσχημη χρονιά για τα Εμπορεύματα (commodities). Μάλιστα σύμφωνα με έναν γενικό δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg, πρόσφατα ‘χτύπησε’ τα χαμηλότερα επίπεδά του στον 21ο αιώνα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή την υποχώρησή τους, όπως η αποδυνάμωση της Κίνας, οι αποπληθωριστικές τάσεις που παρατηρούνται ανά τον κόσμο, η ισχύς του δολαρίου κ.ά..

Όπως φαίνεται από το Γράφημα 1 (Figure 1, πηγή: Citi) από την αρχή του 2015 και έως τις 24 Αυγούστου, από όλες τις βασικές κατηγορίες εμπορευμάτων, μόνο τρία έχουν θετική απόδοση.

Τα τρία που έχουν θετική απόδοση από την αρχή του έτους (YTD), είναι το Βαμβάκι με την καλύτερη (περίπου +7%) και ακολουθείται από το Κακάο και τη Βενζίνη, με πολύ μικρή θετική απόδοση.

Μετά όμως από αυτά τα τρία που διασώζονται, επικρατεί το χάος
Αρνητικός πρωταγωνιστής το Νικέλιο με απώλειες από την αρχή του έτους, περίπου 37%, ο Καφές με σχεδόν -30%, η Ζάχαρη με περίπου -29%. Παρατηρούμε ότι παρά τις συνθήκες ανησυχίας στον κόσμο, όπου συνήθως όταν επικρατεί ανησυχία, ένα επενδυτικό καταφύγιο αποτελούν κατά παράδοση, τα πολύτιμα μέταλλα, παρατηρούμε λοιπόν ότι και αυτά, σημειώνουν κάμψη, την μεγαλύτερη εκ των οποίων το Παλλάδιο και τη μικρότερη μεταξύ των, ο Χρυσός.

Το γράφημα σας δείχνει και με τους χρωματισμούς, σε ποια κατηγορία ανήκει το κάθε εμπόρευμα, όπως για παράδειγμα, εάν το χρώμα είναι γαλάζιο, ανήκει στην κατηγορία των βιομηχανικών μετάλλων, εάν το χρώμα είναι πορτοκαλί, ανήκει στα πολύτιμα μέταλλα κ.ο.κ..

Στο Γράφημα 2 (Figure 2, πηγή: Citi) δείχνει πάλι τις αποδόσεις των ανωτέρω, αλλά από την αρχή του τρέχοντος τριμήνου έως σήμερα (Quarter To Date – QTD), ήτοι από την 1η Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου.

Τι αξιοσημείωτο παρατηρούμε στο Γράφημα 2;

commodities-graph2

Παρατηρούμε ότι όλα τα εμπορεύματα είναι σε αυτή τη μικρή χρονική περίοδο πτωτικά και παρουσιάζουν απώλειες έως και τα τρία που στην ανωτέρω σύγκριση YTD διασώζονταν (βαμβάκι, κακάο, βενζίνη).

Στη σύγκριση QTD, την καλύτερη επίδοση (που συνεπάγεται μικρότερες απώλειες), παρουσιάζει ο Χρυσός και τα Βοοειδή. Από την άλλη μεριά, τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζει το αργό πετρέλαιο (WTI) με σχεδόν 36% και λοιπά συναφή πετρελαιοειδή, όπως πετρέλαιο Brent, Βενζίνη, Πετρέλαιο Θέρμανσης· είναι χαρακτηριστικό ότι τα χειρότερα σε απόδοση έχουν χρώμα πετρόλ, δηλωτικό των ενεργειακών εμπορευμάτων.

Παρατηρούμε από το Γράφημα 2, ότι ουσιαστικά η πτώση που είδαμε στα εμπορεύματα από την αρχή του έτους (YTD), δεν συντελέστηκε ομαλά από την αρχή του 2015 και κατά τους πρώτους μήνες αυτού, αλλά συντελέστηκε κατά κύριο λόγο από την αρχή του Ιουλίου έως σήμερα (24 Αυγούστου, της καταγραφής).

Τι μπορεί να συμπεράνει κανείς από αυτό το γράφημα; Ότι η κατάσταση στη διεθνή οικονομία είναι πραγματικά ανησυχητική, όταν το σύνολο των εμπορευμάτων κινείται έντονα καθοδικά. Και είναι ανησυχητικές οι άμεσες αιτίες που οδηγούν αυτή την έντονη πτώση.

Οι άμεσες αιτίες είναι ένα μείγμα υπερπροσφοράς (εμπορευμάτων), συνδυασμένης με κακή ψυχολογία που οδηγεί σε σημαντικά μειούμενη ζήτηση. Αποτέλεσμα: πτώση των τιμών.

Και βέβαια κρίνοντας και από το μέγεθος της πτώσης, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε το πραγματικό υπόβαθρο, κάτω από τις άμεσες αιτίες, θα λέγαμε ότι είναι η πραγματική ανισορροπία σε επίπεδο παραγωγής (μεγάλη) και προβληματικής κατάστασης των συνήθων καταναλωτών, όπως ΗΠΑ και Ευρώπη, που οδηγούν σε μειούμενη ζήτηση. Κάποιοι παράγουν πολύ και οι καταναλωτές δεν έχουν την ισχύ να απορροφήσουν την προσφερόμενη ποσότητα.

Και ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι η κατάσταση όπως συμβαίνει πάντα στην οικονομία, δεν είναι στατική αλλά δυναμική και η δυναμική συνήθως πάει προς την κατεύθυνση της ψυχολογίας, πάνω εάν η ψυχολογία είναι θετική, κάτω εάν είναι κακή· καθώς η ψυχολογία είναι εμφανές ότι έχει γυρίσει σε κακή, είναι πιθανότερο να πάμε σε αυτοτροφοδοτούμενη πτωτική κίνηση, καθιστώντας την κατάσταση ολοένα χειρότερη για τη διεθνή οικονομία καθώς περνάει ο καιρός…

Άλλωστε και η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν οι τιμές των εμπορευμάτων πάνε σε ουσιαστικά χαμηλά επίπεδα, αιωρούνται σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό και δεν ανακάμπτουν εύκολα. Πριν πάρουν (κάποια στιγμή) την ανιούσα ξανά, θα πρέπει να προηγηθεί μια προσαρμογή εξισορρόπησης μεταξύ της προσφοράς και ζήτησης, που συνήθως συμβαίνει επώδυνα.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

ΟΑΕΔ: ‘Πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και της απασχόλησης’ για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και για ιδιωτικές επιχειρήσεις

✎  ΟΑΕΔ: Έναρξη Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 19.101 θέσεις Πλήρους Απασχόλησης

✎  Τρεις “δυνατές” δράσεις Επιδοτήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2015

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts