24 Απριλίου 2024

Ενδεχόμενες Βελτιωτικές Κινήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα

Ενδεχόμενες Βελτιωτικές Κινήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα

Ενδεχόμενες Βελτιωτικές Κινήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα: Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «Θέλουμε να εξαντλήσουμε πλήρως και το ταχύτερο δυνατόν το ποσό των €525 εκατ., που είναι το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα».Ενδεχόμενες Βελτιωτικές Κινήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα

Το συγκεκριμένο στέλεχος, άφησε παράλληλα ανοικτό, το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση,  μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, στην περίπτωση που λόγω των εξαιρέσεων, απομένει κάποιο ποσό αδιάθετο.

Το εν λόγω στέλεχος ανέφερε ότι «θα ληφθούν υπόψη και οι φορολογικές δηλώσεις του 2014, κατ’ αρχήν για τους μακροχρόνια άνεργους (σ.σ. τα γενικά κριτήρια για το μέρισμα αφορούν σε φορολογικές που υποβλήθηκαν το 2013)».

Τα ενδεχόμενα που εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο:
(α) η αύξηση κατά €500 του εισοδηματικού κριτηρίου των €6.000 (το επίδομα πάντως, θα απομειώνεται στη συνέχεια κατά το πρότυπο της διανομής στους ένστολους), ή
(β) η εξέταση των δικαιούχων βάσει των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος για το σύνολο των πολιτών (το δεύτερο ενδεχόμενο είναι μάλλον λιγότερο πιθανό).

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τη Μεγάλη Πέμπτη και έως τις 12.30 σήμερα μετά το μεσημέρι, είχαν συμπληρωθεί ηλεκτρονικά 345.000 αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 85.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ποσό €65 εκατ.. Η “εγκρισιμότητα” κυμαίνεται περίπου σε δυόμισι ανά δέκα αιτήσεις. Περίπου 130.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν, ενώ άλλες 130.000 αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή για επικύρωση. Επίσης, σημειώνεται ότι το ποσό των €37 εκατ. που αναλογεί στους ένστολους θα δοθεί στις 9 Μαΐου.

Related posts