6 Ιουλίου 2024

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 24/09/17

Ενημέρωση σε 60 δευτερόλεπτα • 24/09/17

Τα σημαντικά νέα της Κυριακής (απόγευμα) 24 Σεπτεμβρίου 2017, τάχιστα, με μια ματιά:

Ε λ λ ά δ α 

Ο υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή προανήγγειλε την αλλαγή του συστήματος κατανομής των επιδοτήσεων προκειμένου να αρθούν αδικίες του υφιστάμενου μοντέλου. Έχουμε πολλές φορές το παράδοξο, να επιδοτούμε πλουσιοπάροχα “δήθεν παραγωγούς” και να αφήνουμε χωρίς στήριξη άλλους ενεργούς και νέους αγρότες. Ανέφερε ο υπουργός. Γι’αυτό και σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με διάλογο, θα αλλάξουμε το μοντέλο.

Σάλο έχει η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας. Π. καμένου σε καζίνο και η πολυτελή του διαμονή, κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το δημοσιεύματα, ο Π. Καμμένος κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Λονδίνο, δεν περιορίστηκε μόνο στην πολυτελή διαμονή του στο ξενοδοχείο “Mandarin Oriental” και στην Jaguar που χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις και τη μεταφορά των αγορών του από το πολυκατάστημα Selfridges, αλλά δαπάνησε και χιλιάδες λίρες στη ρουλέτα. Η ΝΔ ‘επιτίθεται’ σχολιάζοντας: Ο κ. Καμμένος έχει άραγε συναίσθηση των όσων κάνει;

Οι Φιλελεύθεροι στην Γερμανία (FDP), που μπορεί μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, να παίξουν ρόλο ρυθμιστή, δεν αποκλείουν το Grexit. Εμμένοντας το FDP σε μια πολύ σκληρή γραμμή λιτότητας για την χώρα μας, αναφέρουν ότι το καλύτερο για όλους θα ήταν εάν η Ελλάδα ήταν οικονομικά και δημοσιονομικά υγιής · Εάν όμως δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα δεν ξανασταθεί στα πόδια της, τότε είναι καλύτερα εάν η Ελλάδα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης. Θα ήταν δε, πολύ δύσκολο, οι πολιτικές ηγεσίες πολλών χωρών όπως η Ολλανδία, Εσθονία, Σλοβακία, Φινλανδία αλλά και Γερμανία, να εξηγήσουν στους πολίτες τους ένα τέταρτο ή πέμπτο πακέτο στήριξης. Είναι δε το DFP, κάθετα αντίθετο σε ένα κούρεμα χρέους, διότι θα ήταν ένα εντελώς λάθος κίνητρο για τη δημοσιονομική πολιτική των υπολοίπων χωρών και θα έστελνε λάθος μηνύματα σε άλλες χώρες με προβλήματα.
Εάν δε, η κάλπη επαληθεύσει τις δημοσκοπήσεις, τότε υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 20% με 25% της σύνθεσης της νέας ομοσπονδιακής Βουλής στη Γερμανία, θα είναι από μέλη που βασικά θα είναι υπέρ του Grexit.

 

Ε ξ ω τ ε ρ ι κ ό

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εκρήγνυται στην Καμπούλ (Αφγανιστάν) όταν περνούσε κονβόι του ΝΑΤΟ · τραυματίστηκαν τρεις πολίτες.

Διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Ισπανία ως προς το ποιος έχει τον έλεγχο της Αστυνομίας στην Βαρκελώνη. Οι τοπικές αρχές λένε ότι αυτές είναι που πρέπει να προΐστανται της αστυνομίας αλλά η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία θεωρεί το επικείμενο δημοψήφισμα (προγραμματισμένο την 1η Οκτωβρίου) για ανεξαρτησία της Καταλονίας, παράνομο, διαφωνεί και θεωρεί ότι η αστυνομία είναι υπό τον έλεγχό της.

H θητεία της Τζάνετ Γιέλεν στην προεδρία της FED, ήτοι της αμερικάνικης κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας, λήγει το Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα κρατήσει στη θέση αυτή τη Γιέλεν για άλλη μια θητεία ή εάν θα την αντικαταστήσει. Νέος μνηστήρας, εμφανίζεται ο Κέβιν Γουόρς, ο οποίος έχει διατελέσει μεταξύ άλλων υψηλόβαθμο στέλεχος της FED και έχει στενές διασυνδέσεις με τη Wall Street.

Συνεχίζονται οι απειλές μεταξύ καθεστώτος Βορείου Κορέας και Ντ. Τραμπ: ο υπουργός Εξωτερικών της ΒΚ, Ρι Γιονγκ Χο μιλώντας στον ΟΗΕ, ανέφερε ότι είναι φρούδα ελπίδα να θεωρεί κανείς ότι η ΒΚ θα κουνηθεί έστω και μία σπιθαμή ή θα αλλάξει τη στάση της εξαιτίας των σκληρότερων κυρώσεων των εχθρικών δυνάμεων, και αποκέλεσε τον Τραμπ «διαταραγμένη προσωπικότητα», «μεγαλομανή», «αρχιψεύτη», «γκάνγκστερ», «άνθρωπο που κηλίδωσε αυτόν τον χώρο με βίαια και απερίσκεπτα λόγια», ο οποίος αποτελεί σήμερα «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ειρήνη» · πρόσθεσε δε, ότι η στάση του Τραμπ, έχει καταστήσει «την επίσκεψη των πυραύλων μας σε ολόκληρο το έδαφος των ΗΠΑ αναπόφευκτη». Από την πλευρά του ο Ντ. Τραμπ, έγραψε στο twitter ότι μόλις άκουσε τον υπ.Εξ. της ΒΚ να μιλά στον ΟΗΕ και εφόσον τις σκέψεις του μικρού rocket man (άνθρωπος πύραυλος’- εννοεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν), δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμα. Οι ΗΠΑ επίσης, σε άλλη μια επίδειξη ισχύος, έστειλαν βομβαρδιστικά συνοδευόμενα με μαχητικά πάνω από την κορεατική χερσόνησο.

Οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ ονειρεύονται ένα δικό τους, ανεξάρτητο κράτος και την ΔΕ 25 Σεπτ., έχουν προκηρύξει δημοψήφισμα για την απόσχισή τους. Ωστόσο Ιράκ, Τουρκία, αντιδρούν πολύ έντονα, επίσης το Ιράν είναι αντίθετο, ενώ επικριτικές με ανακοίνωσή τους, παρουσιάστηκαν και οι ΗΠΑ, παρόλο που οι Κούρδοι είναι ο βασικότερος σύμμαχός τους στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Σχόλιο TaxCoach: Η Τουρκία, είναι σαφές, ότι εάν δεν συναντήσει την αντίθεση των ΗΠΑ (τις οποίες προφανώς θα πρέπει να έχει προειδοποιήσει σχετικά και που αναρωτιόμαστε εάν οι ΗΠΑ είναι πραγματικά αντίθετες στο δημοψήφισμα ή το έκαναν ‘για τα μάτια του κόσμου’; ), θα ‘εισβάλλει’ στην περιοχή, για να αποτρέψει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με την έγκριση του Ιράκ. Υπενθυμίζουμε ότι στο Βόρειο Ιράκ, υπάρχει από τους αμερικάνους ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, και έως σήμερα, έχει ντε φάκτο, δημιουργηθεί ένα είδος ημι-ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Δηλαδή οι Τούρκοι θα μπορούσαν να εισβάλλουν, άνευ αεροπορικής κάλυψης;

Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι εκκένωσαν περιοχή κοντινή σε ηφαίστειο που δείχνει να ξυπνάει (σείεται και σημειακά, εκρέει λάβα) στο τουριστικό νησί του Μπαλί. Εκδηλώνεται ανησυχία ότι μπορεί να εκραγεί, κάτι που αν συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά σε περίοδο μεγαλύτερη των 50 ετών.

Γερμανικές εκλογές: Σύμφωνα με τα Έξιτ πολ, πρώτη η Μέρκελ με 32,5% τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης (όπως αναμένονταν), δεύτεροι με τη χειρότερη επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία τους (20%) οι Σοσιαλδημοκράτες του Μ. Σουλτζ και τρίτη δύναμη με 13,5% το ξενοφοβικό και εν πολλοίς ακροδεξιό AfD.

Είστε ΕξΑιρετικός  Επενδυτής;

 

Related posts