23 Απριλίου 2024

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Αρχίσαμε…

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Αρχίσαμε…

Ο βασικός δείκτης της αμερικάνικης χρηματιστηριακής αγοράς, ο S&P 500 στο γράφημά του, κατέστη bear (πτωτικός) κατά τα φαινόμενα.

Ας δούμε τι συντείνει προς αυτή την άποψη:

1) Ο S&P 500 μετά από σχεδόν εφτά χρόνια συνεχόμενης ανόδου, έχει αντικειμενικά βρεθεί σε υψηλά (sic χαρακτηρισμός για το ακριβά) επίπεδα αποτιμήσεως σε σχέση με τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία, όπως δείχνουν δείκτες Ρ/Ε, συνολικής κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ κ.λπ.

1β. Θα δικαιολογούνταν λοιπόν μια πτώση και μάλιστα αυτή θα έπρεπε να είχε εκδηλωθεί και αρκετά νωρίτερα. Δεν συνέβη όμως νωρίτερα και με την ορμή που είχε αποκτήσει ο S&P 500 ανήλθε σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, σε νέα ιστορικά υψηλά και βέβαια, ανερχόμενος πιο υψηλά, γίνεται ολοένα πιθανότερο να εκδηλωθεί η ‘βαρύτητα’ εντονότερη.

2) Έσπασε η γραμμή Β ανοδικής τάσης και στήριξης (βλ. γράφημα).

• Μάλιστα, η διάσπαση της γραμμής Β, είναι ‘δυναμικότερη’ από αυτή της διάσπασης της προηγηθείσας γραμμής Α ανοδικής τάσης που συνέβη τον Οκτώβριο του 2014 και τη βλέπετε με κόκκινο βελάκι στο γράφημα.

3) Έχουν σπάσει δύο γραμμές ανοδικής τάσης και στήριξης, οι Α και Β, όπου μάλιστα η Α είχε εντονότερη ανοδική κλίση σε σχέση με τη Β, όπερ ερμηνεύεται ότι μπορεί μετά την καθοδική διάσπαση της Α ο  S&P 500 να ανέκαμψε και να κινήθηκε σε μεγαλύτερα υψηλά, αλλά έχασε σε δύναμη, γι’αυτό και η ανοδική κλίση της Β ήταν αρκετά πιο ήπια.

4) Η ‘τεχνική’ αδυναμία της αγοράς, είναι εμφανής παρομοίως από την καθοδική διάσπαση του ΚΜΟ 200 ημερών· ο δεικνύων την μακροχρόνια τάση της αγοράς ΚΜΟ, διασπάστηκε καθοδικά και μάλιστα ‘δυναμικά᾿ (μπλε γραμμή στο γράφημα).

5) Η αγορά είναι εδώ και πολύ καιρό τεχνικά ‘αδύναμη’, ήτοι σειρά τεχνικών δεικτών έδειχναν πτώση και υπήρχε απόκλιση από τον S&P 500 που συνέχιζε ανοδικά. Τώρα που γύρισε καθοδικά και η πραγματική αγορά, πλήθος τεχνικά κινούμενων συστημάτων και τοιουτοτρόπως διαχειριζόμενων χαρτοφυλακίων, θα δώσουν μαζικά σήματα εξόδου και εφόσον πραγματοποιηθούν (που θα πραγματοποιηθούν), θα ενδυναμώσουν την πτωτική ισχύ, βυθίζοντας την αγορά ακόμα χαμηλότερα.

6) Οι αγορές γενικά, κινούνται βάσει της ψυχολογίας της μάζας· η δε ψυχολογία της μάζας έχει κυρίως βραχυπρόθεσμη μνήμη που σημαίνει ότι εάν κερδίζουν, όλα είναι καλά και ευχάριστα αλλά εάν περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μη επίτευξης κερδών, ακόμα χειρότερα ζημιών, η αγελαία ψυχολογία αλλάζει από θετική σε αρνητική. Δείτε το γράφημα: από την αρχή του 2015, ο S&P 500 ταλαντεύεται, μη αποδίδοντας ουσιαστικά κέρδη εδώ και εφτά με οκτώ περίπου μήνες. Συνεπώς, η ψυχολογία της μάζας, δεν μπορεί να είναι θετική διότι η θετικότητα τρέφεται με κέρδη που όμως δεν έχουν παραχθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

7) Άρα και εκ του (6), η μαζική ψυχολογία είναι ‘υπερευαίσθητη’ στην παρούσα φάση και εύκολο να αλλάξει σε αρνητική, καθώς οι επιμέρους συμμετέχοντες στην αγορά (επενδυτές, κερδοσκόποι, traders) φοβούνται μην εγκλωβιστούν και αρχίσουν να έχουν ζημιά αντί κερδών. Εύκολα λοιπόν θα βγουν πωλητές άμεσα, ενδυναμώνοντας την πτωτική τάση.

8) Εάν δούμε το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον διεθνώς, δεν συνεπικουρεί στην συνέχιση της ανόδου, καθώς:

• Ήδη, έχει σκάσει η φούσκα της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς, συμβάλλοντας στην δημιουργία αρνητικής ψυχολογίας στο επενδυτικό κοινό διεθνώς.

• Η Ευρώπη ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα, όπως την απουσία ανάπτυξης και φλερτάρισμα με ύφεση και από την γνωστή κρίση χρέους με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα, όπου μάλιστα εάν η Ελλάδα χειροτερεύσει, πόσο δε μάλιστα εάν βγει και εκτός €υρώ αργότερα, οι ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωζώνης θα διαχυθούν στους επενδυτές διεθνώς, με περαιτέρω επιδείνωση της ψυχολογίας της μάζας και ενδυνάμωση / τροφοδότηση των πτωτικών τάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια.

• Το περιβάλλον στον ορατό χρονικό ορίζοντα δεν συντείνει στο να αισιοδοξήσουμε καθώς αφενός στις ΗΠΑ από Σεπτέμβριο προσανατολίζονται σε αύξηση επιτοκίων μετά από πολύ καιρό (αν αυτό συνδυαστεί και με έστω ήπια ύφεση στις ίδιες τις ΗΠΑ ή / και στην Ευρώπη, το αποτέλεσμα καθίσταται πολλαπλασιαστικά αρνητικό), αφετέρου ανά τον κόσμο, υπάρχουν εστίες κρίσεων, άρα δυναμικών εξελίξεων που μάλλον αρνητικά μπορούν να επηρεάσουν την επενδυτική ψυχολογία, όπως η εξάπλωση των φονταμενταλιστών ισλαμιστών της ISIS, η κρίση στην Θάλασσα της Νοτίου Κίνας, η κρίση της πιεσμένης Ρωσίας στα πέριξ αυτής εδάφη (Ουκρανία, Ανατολική Ευρώπη).

Κατά τα φαινόμενα λοιπόν αρχίσαμε…
Προσδεθείτε. Η πτώση που θα υπάρξει στον S&P 500 θα είναι μεγάλη.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος
Οικονομολόγος

Σημαντική Σημείωση: Τα αναφερόμενα στο άρθρο αποτελούν απόψεις και εκτιμήσεις του γράφοντος. Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι γνωστές παλαιόθεν για την απρόβλεπτη συμπεριφορά τους, οπότε σε καμία περίπτωση δεν συνιστά το άρθρο προτροπή σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή πράξη.

>>>•<<<

••• Αὐξημένη ἀνταγωνιστικότητα; … Εὐεπιχειρεῖν !

✎  Ποιος θα κέρδιζε έναν πόλεμο στην Θάλασσα της Νοτίου Κίνας;

✎  H μετοχή της Eldorado Gold καταρρέει μετά την αναστολή εργασιών στην Ελλάδα

Ψάχνετε για εργασία; … Αγγελίες

Άλλες σημαντικές Ειδήσεις

Related posts