11 Μαΐου 2024

Επενδύσεις: Ιστορικά υψηλά για την Wall Street

Επενδύσεις: Ιστορικά υψηλά για την Wall Street

Επενδύσεις: Ιστορικά υψηλά για την Wall Street. Την εβδομάδα αυτή, οι δύο εκ των τριών βασικών δεικτών του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά.Επενδύσεις: Ιστορικά υψηλά για την Wall Street

Αναλυτικότερα, οι τρεις βασικότεροι δείκτες του αμερικάνικου χρηματιστηρίου, είναι ο Dow Jones, S&P 500 και NASDAQ (αυτός ο τελευταίος, αφορά στον κλάδο τεχνολογίας). Από αυτούς, οι δύο πρώτοι, σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά.

Δείτε το ιστορικό γράφημα του S&P 500:

sandp500

Δείτε το ιστορικό γράφημα του Dow Jones:

dj

Δείτε το ιστορικό γράφημα του NASDAQ:

nasdaq

Ο NASDAQ παρόλο που δεν σημείωσε και αυτός νέα ιστορικά υψηλά, ωστόσο και αυτός βρίσκεται σε ξεκάθαρη ανοδική τάση και μάλλον είναι ζήτημα χρόνου, να προσεγγίσει και αυτός τα ιστορικά του υψηλά και να επιχειρήσει να τα ξεπεράσει.
Προφανώς, για όσο καιρό η τάση παραμένει ανοδική στους Dow Jones και S&P 500, συνεπάγεται ότι επικρατεί ευφορία και καλή ψυχολογία, επομένως είναι πιθανό λίγο αργότερα, ο NASDAQ συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, να πετύχει και αυτός νέα ιστορικά υψηλά.

Τι σημαίνει όμως για μια μετοχή ή για έναν δείκτη, συνεπακόλουθα και για μια χρηματιστηριακή αγορά, η επίτευξη νέων ιστορικά υψηλών τιμών;

Σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση, ο δείκτης, αγορά, μετοχή, δεν έχει τεχνικές αντιστάσεις καθώς πλέον έχει ξεπεράσει όλα τα προηγούμενα επίπεδα τιμών και συνεπώς δεν θα έχει “εγκλωβισμένους” από προηγούμενα επίπεδα τιμών που πιθανότατα θα έβγαιναν επ’ευκαιρία της σημαντικής ανόδου ως πωλητές και θα επιβράδυναν την ανοδική πορεία και θα έθεταν κωλύματα σε αυτήν.

Σημαίνει λοιπόν ότι η ανοδική πορεία των βασικών αυτών δεικτών, καθίσταται ευκολότερη που συνεπάγεται ότι ευκολότερα μπορεί να συνεχίσει ανοδικά, προσφέροντας βέβαια στους αγορασμένους περισσότερα κέρδη. Άλλωστε οι μετοχές ή οι χρηματιστηριακές αγορές γενικότερα, κινούνται διαμορφώνοντας τάσεις, που βέβαια στην παρούσα φάση, είναι ανοδική.

Η ιστορία έχει δείξει, ότι όταν μία μετοχή ή δείκτης, κινείται σε μία τάση (ανοδική ή καθοδική), δημιουργεί ορμή προς την κατεύθυνση που έχει και τείνει να συνεχίσει στην αυτή πορεία, δημιουργώντας πολλές φορές υπερβολές. Υπερβολές που σε μια ανοδική αγορά, μπορεί οι αποτιμήσεις να καταστούν παράλογα υψηλές (φούσκα) ή από την αντίθετη πλευρά, στην καθοδική τάση, οι τιμές να έχουν πιεστεί σε παράλογα χαμηλά επίπεδα από ότι θα δικαιολογούσαν με την λογική, οι όποιες πραγματικές αρνητικές συνθήκες.

Αυτές οι υπερβολές όμως που σχετίζονται με την συλλογική ψυχολογία (είτε συλλογική ευφορία στην ανοδική αγορά, είτε συλλογικός φόβος έως και πανικός στην καθοδική), είναι που εάν κάποιος επενδυτής τις διαχειριστεί ορθά, μπορεί να αποκομίσει έως και πολύ υψηλά κέρδη (taxcoach.gr).

Όσα σας αναφέραμε, μπορείτε να τα διαπιστώσετε από τα ιστορικά γραφήματα των βασικών δεικτών, που προηγήθηκαν.

Από τους τρεις βασικούς δείκτες της αμερικάνικης χρηματιστηριακής αγοράς, μπορούμε να πούμε ότι σημαντικότερος είναι ο S&P 500 και αυτό διότι ο Dow Jones είναι πολύ “βαρύς” δείκτης καθώς αποτελείται από 30 μόλις μετοχές, πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο NASDAQ έχει το χαρακτηριστικό που μπορεί να ιδωθεί και ως μειονέκτημα ότι αφορά στον κλάδο τεχνολογίας μόνο. Από τους τρεις βασικούς δείκτες, ο S&P 500 είναι αυτός που έχει εύρος στις εταιρίες που τον αποτελούν (τον συνθέτουν 500 μεγάλες επιχειρήσεις) και είναι και διατομεακός, υπό την έννοια ότι οι εταιρίες που τον συνθέτουν, είναι από διάφορους κλάδους.

Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι γενικότερα, στις χρηματιστηριακές επενδύσεις, είναι πραγματικά δύσκολο για κάποιον, να πετύχει απόδοση αντίστοιχη με αυτήν ενός βασικού δείκτη. Συνήθως δηλαδή, οι επενδυτές που τοποθετούνται σε 3, 5 ή 10 ή 15 μεμονωμένες μετοχές, δεν πετυχαίνουν τόσο καλή απόδοση όσο φερ’ειπείν ο δείκτης S&P. Γι’αυτό και διάφοροι επαγγελματίες διαχειριστές επενδύσεων στις ΗΠΑ ή ανά τον κόσμο, εάν τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους πετυχαίνουν απόδοση ίδια ή και υψηλότερη του βασικού δείκτη αναφοράς, το διαφημίσζουν εντόνως, ως επιτυχία τους, όπως και πράγματι είναι.

Εδώ κάποιος θα αναρωτηθεί, εάν με λιγοστά κεφάλαια, θα μπορούσε να ακολουθήσει την απόδοση του ιδίου του βασικού δείκτη αναφοράς. Εάν κάτι τέτοιο συνέβαινε με εύκολο τρόπο, τότε δεν θα είχε ανάγκη τους επαγγελματίες διαχειριστές, αφού θα μπορούσε μόνος του ένας ιδιώτης, να πετύχει τις “κορυφαίες” αποδόσεις, δηλαδή ίδιες με αυτές του βασικού δείκτη αναφοράς.

Σε αυτή την απορία, έχουμε μια καλή απάντηση: Εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν βγει στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, κάποια προϊόντα που καλούνται ETF (Exchange Trading Funds), τα οποία τα αγοράζεις ακριβώς όπως μία μετοχή και αυτά τα ETF έχουν τέτοια σύνθεση, που ακολουθούν την πορεία ενός δείκτη, ενός κλάδου, ενός εμπορεύματος κ.λπ..

Ερχόμενοι τώρα στο κυρίως θέμα μας που έχει να κάνει με την επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών στους δείκτες S&P και Dow Jones, σας αναφέρουμε σχετικά, ότι υπάρχει φερ’ειπείν ένα ETF που ακολουθεί επακριβώς τον δείκτη S&P. Το ETF αυτό καλείται  SPDR S&P 500 (και ο κωδικός του είναι SPY). Αγοράζοντας λοιπόν αυτό, είναι ένας πανεύκολος τρόπος, να ακολουθήσετε την πορεία του δείκτη S&P.
Στο παρακάτω γράφημα, βλέπετε την πορεία του SPY από ιδρύσεώς του (οι τιμές του είναι σε δολάρια):

spy

Στο ακόλουθο γράφημα, σας παρουσιάζουμε την συγκριτική πορεία του SPY με τον ίδιο τον δείκτη S&P 500, που βέβαια αφού τον ακολουθεί, οι γραμμές σχεδόν συμπίπτουν. Το SPY είναι με την μπλε γραμμή και ο δείκτης S&P 500 με την πράσινη.

040714-4

>>•<<

Το παρόν άρθρο είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί με κανέναν τρόπο επενδυτική συμβουλή ή προτροπή για αγορά ή πώληση μετοχών και λοιπών επενδυτικών αξιών. Ο κάθε επενδυτής πρέπει μόνος του να αξιολογεί το σύνολο των στοιχείων και να αποφασίζει με ιδία ευθύνη για τις επενδύσεις του.

>>>•<<<

Εάν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να διαβάσετε και τα ακόλουθα σχετικά άρθρα:

•  Επενδύσεις: Υπερτιμημένη φαίνεται η αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά

•  Επενδύσεις: Το «Μήλο» του επενδυτικού παραδείσου

Related posts