30 Ιουνίου 2024

ΕΣΕΕ: Χαμηλότερος των προσδοκιών ο τζίρος τα Χριστούγεννα

ΕΣΕΕ: Χαμηλότερος των προσδοκιών ο τζίρος τα Χριστούγεννα

ΕΣΕΕ: Χαμηλότερος των προσδοκιών ο τζίρος τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς ήταν κατώτερος των προσδοκιών.λιανικό εμπόριο

Βασική διαπίστωση ήταν η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. Στην πλειονότητά τους, οι τοπικές αγορές θεωρούν ότι οι πωλήσεις στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής τους, μειώθηκαν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή.

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων εμπόρων διαπιστώνουν μια μέση μείωση του τζίρου κατά 6-8% στις αγορές των μεγάλων αστικών κέντρων και περίπου 10% στις εκτός κέντρων αγορές.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση στη χριστουγεννιάτικη ζήτηση, είχε σημειωθεί το έτος 2012, με το ιστορικό αρνητικό του -30%, ενώ πέρσι (2013) είχε σημειωθεί κάμψη στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων, μεγαλύτερη του 10%.

Επίσης φέτος, δεν φάνηκε γενικότερα, κάποια ιδιαίτερη ενθαρρυντική ένδειξη από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Επιπλέον, αυτό που διαπιστώθηκε από τις παρατηρήσεις των εμπόρων, είναι ότι το καταναλωτικό κοινό αναζητά κυρίως τα οικονομικότερα προϊόντα. Είναι ενδεικτικό ότι όσοι ψώνισαν στις γιορτές, διέθεσαν κατά 20% μικρότερα ποσά συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

Όσον αφορά σε κλάδους δραστηριότητας, η μεγαλύτερη κάμψη, σημειώθηκε στην Ένδυση & Υπόδηση. Από την άλλη μεριά, ο καλύτερος τζίρος παρουσιάστηκε στους κλάδους των Τροφίμων και Παιχνιδιών, που βέβαια, από την φύση τους, εκεί επικεντρώνονται οι δαπάνες στην εορταστική χειμερινή περίοδο.

Σημειώνεται δε, ότι εμπειρικά, περίπου το 70% του τζίρου της εορταστικής περιόδου γίνεται με αγορές πριν τα Χριστούγεννα και μόλις το 30% μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Συνεπώς, φαίνεται ότι θα έχουμε άλλη μια χρονιά μειωμένων τζίρων σε μια περίοδο (εορταστική) που οι έμποροι προσδοκούν γενικότερα (επιθυμούν), να κάνουν κάτι καλύτερο από πλευράς πωλήσεων.

Προφανώς το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα από απόψεως πωλήσεων στην φετινή εορταστική περίοδο, έχει να κάνει με την ανεπάρκεια διαθέσιμου εισοδήματος στους καταναλωτές.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Εἶστε ἀνταγωνιστικός ἐπαγγελματίας; Εἶστε ἐπαρκῶς καταρτισμένος καὶ ἐνημερωμένος;

Διαβάστε ακόμα…

Related posts