24 Απριλίου 2024

ΣΟΚ: To 40% των Νοικοκυριών στις ΗΠΑ δεν αντέχει ούτε τα βασικά έξοδα!

ΣΟΚ: To 40% των Νοικοκυριών στις ΗΠΑ δεν αντέχει ούτε τα βασικά έξοδα!

Σε μια περίοδο που στις ΗΠΑ, η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, τα επιχειρηματικά κέρδη κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα και η χρηματιστηριακή αγορά κοντά σε ιστορικά υψηλά, ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% των νοικοκυριών (στις ΗΠΑ πάντα) δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα βασικά και χρειώδη, μιας οικογένειας της μέσης τάξης — όπως ενοίκιο, μεταφορές, φροντίδα παιδιών, εξυπηρέτηση λογαριασμών, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Axios.

Εν συντομία: Η έρευνα διαπίστωσε ένα ευρύ μέγεθος νοικοκυριών στις ΗΠΑ, που έχουν μεν απασχόληση και ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, αλλά και κάτω από την δυνατότητα του να εξυπηρετούν συνήθη έξοδα, με άλλα λόγια κοντά στο επίπεδο φτώχειας. Βασιζόμενη σε δεδομένα του 2016, υπήρχαν 34,7 εκατομμύρια νοικοκυριά σε αυτή την τελευταία κατηγορία (κοντά στο επίπεδο φτώχειας), υπερδιπλάσια από τα νοικοκυριά που είναι κάτω από το όριο φτώχειας (16,1 εκατομμύρια).

Γιατί έχει σημασία; Διότι δείχνει ότι παρά την σημαντική ανάκαμψη και ανάπτυξη από το 2009 και έως σήμερα, όλη αυτή η ανάπτυξη δεν διανεμήθηκε ομοιόμορφα και με σχετική ισότητα στην αμερικάνικη κοινωνία, αφού τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ουσιαστικά και σε επικίνδυνα επίπεδα, για το περίπου 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Ναι μεν η ανεργία, έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά ποσοστά, όμως πολλοί εργαζόμενοι είναι απλώς μερικής απασχόλησης, όπως επίσης πολλοί είναι πλήρους απασχόλησης αλλά με πολύ χαμηλό μισθό (σαν να λέμε τον βασικό, που είναι μικρότατος για το μέσο κόστος μιας χωρίς υπερβολές, διαβίωσης).
Η έρευνα λοιπόν δείχνει ότι η μεσαία τάξη των ΗΠΑ, εισοδηματικά καταρρέει, και βέβαια αυτό, δεν μπορεί παρά να έχει σοβαρές συνέπειες στο μέλλον των ΗΠΑ.

Η έρευνα, εκτός των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας, έχει συμπεριλάβει και το ALICE, ήτοι οικογένειες με Asset-limited, Income-constrained, Employed, που σε μετάφραση σημαίνει, οικογένειες με ενηλίκους με περιορισμένα περιουσιακά στοιχεία, με απασχόληση αλλά περιορισμένο εισόδημα, δηλαδή που εργάζονται αλλά βγάζουν πολύ λίγα, και πραγματικά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και βέβαια δεν μιλάμε για πολυτελή διαβίωση αλλά για την βασική. Με λίγα λόγια, αυτά τα νοικοκυριά του ALICE, είναι κοντά στο όριο της φτώχειας. Πρόκειται για ανθρώπους, που εργάζονται αλλά βγάζουν πολύ λίγα — 66% των αμερικανών βγάζουν λιγότερα από $20/ώρα ή περίπου $40.000 ετησίως, εάν δουλεύουν σε πλήρη απασχόληση, ποσά που για τα κόστη ζωής στις ΗΠΑ, είναι ιδιαιτέρως χαμηλά.
Εάν προσθέσουμε το σύνολο των νοικοκυριών ALICE, ήτοι αυτών που εργάζονται αλλά είναι κοντά στο όριο φτώχειας και το σύνολο των νοικοκυριών που ήδη βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας, μας κάνει ένα σύνολο 51 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Ένα πρωτόγνωρα μεγάλο μέγεθος.

Ορισμένα νούμερα: Σύμφωνα με τα δεδομένα του έτους 2016 που συλλέχθηκαν από τις επιμέρους Πολιτείες, το μικρότερο συνδυασμένο ποσοστό (ALICE + Ομάδα κάτω από το όριο φτώχειας) έχει η Βόρειος Ντακότα με 32% των νοικοκυριών της. Το μεγαλύτερο συνδυασμένο ποσοστό παρατηρείται στην Καλιφόρνια, Χαβάη και Νέο Μεξικό, με 49%. Όπως κατανοείτε, ένα ποσοστό της τάξης του 49% σε ολόκληρες Πολιτείες, είναι σοκαριστικό. Όχι ότι δεν είναι σοκαριστικό και το 32%…

Στην φωτογραφία πάνω, βλέπετε ανά περιοχές στις ΗΠΑ, το ποσοστό ALICE, ήτοι αυτών που εργάζονται αλλά είναι κοντά στο όριο φτώχειας, με όσο εντονότερο χρώμα, τόσο μεγαλύτερο ή με άλα λόγια τόσο πιο άσχημη η οικονομική τους κατάσταση.
Εάν θέλετε να δείτε τα ακριβή ποσοστά ανά περιοχή, πατήστε το ακόλουθο link, με το άρθρο της Axios στα αγγλικά, όπου δείχνοντας με το ποντίκι του υπολογιστή σας πάνω στον χάρτη, σας αναφέρει επιτόπου, το όνομα της συγκεκριμένης περιοχής που δείχνετε, το ποσοστό κάτω από το όριο φτώχειας, και το συνδυασμένο ποσοστό, δηλαδή μαζί με το ALICE.

Link άρθρου Axios

Δείτε επίσης (σχετικά):

Ιστορικό πρωτόγνωρο στις ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις καρπώθηκαν το 88% της μετά την ύφεση ανάπτυξης του εισοδήματος
• Έρευνα: Οι πλουσιότερες οικογένειες στην Φλωρεντία έχουν διατηρήσει τον πλούτο τους για σχεδόν 600 χρόνια
• How to become Rich

 

Related posts