26 Απριλίου 2024

Η λιτότητα των Μνημονίων υποβάθμισε σημαντικά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Η λιτότητα των Μνημονίων υποβάθμισε σημαντικά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Η λιτότητα των Μνημονίων υποβάθμισε σημαντικά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Αυτό συμπεραίνει η Έκθεση για την χώρα μας, της FIDH, δηλαδή της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.Η λιτότητα των Μνημονίων υποβάθμισε σημαντικά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Η Έκθεση διαπιστώνει πως η εφαρμογή λιτότητας έχει επηρεάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά πρότυπα μεταξύ διαφορετικών τομέων, από τα δικαιώματα στην ασφάλιση και τα οικονομικά δικαιώματα, έως και τα πολιτικά.

Τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πιστωτών της, αποδεικνύει μια ετοιμότητα σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, να θυσιαστούν σχεδόν τα πάντα προκειμένου να πετύχει οικονομική ανάκαμψη, ανάφερε ο Πρόεδρος του FIDH, Karim Lahidji, στην Αθήνα, με αφορμή την έκδοση της Έκθεσης. Πρόσθεσε ότι παρόλο που δεχόμαστε ότι σε εξαιρετικές περιστάσεις μπορούν να απαιτηθούν και εξαιρετικές ενέργειες αντιμετώπισης των καταστάσεων, ο τρόπος που οι πολιτικές υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν στη χώρα, δείχνουν ότι απέτυχαν ξεκάθαρα να σεβαστούν τα διεθνή στάνταρντς.

Οι ‘δρακόντιοι’ στόχοι για την μείωση των ελλειμμάτων που τέθηκαν από την Τρόικα, επιτεύχθηκαν κυρίως μέσω περικοπών των δημοσίων δαπανών, συμπεριλαμβανομένων βασικών υπηρεσιών όπως η απασχόληση και η υγεία, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ανάγκη συντήρησης κάποιων ελάχιστων επιπέδων προκειμένου να ανταποκρίνονταν στις βασικές υποχρεώσεις και να έδειχναν σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι αρχές παρέβλεψαν τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες των προγραμμάτων προσαρμογής και στην πραγματικότητα, η επίδραση των μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ελήφθη ποτέ υπόψιν είτε από την ελληνική κυβέρνηση είτε από την Τρόικα.

Η μονόπλευρη εστίαση σε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς στόχους αποδείχτηκε επιβλαβής σε μια ήδη τραυματισμένη αγορά εργασίας και σε ένα ούτως ή άλλως προβληματικό σύστημα υγείας.

Οι μαζικές περικοπές και η αποτυχία ανταπόκρισης στις θεμελιώδεις κοινωνικές ανάγκες που αυξήθηκαν λόγω κρίσης, τροφοδότησαν ραγδαία άνοδο στην ανεργία, που άγγιξε τα υπερβολικά ύψη του 28% (Σεπτ. 2013) και 61% στους νέους (Φεβρ. 2013), πριν υποχωρήσει στο 25,7% και 49,3% αντίστοιχα. Επίσης συνέβαλε στην όξυνση προ-υπαρχουσών ανισοτήτων, με ευπαθείς ομάδες να πληρώνουν υψηλότατο κόστος για μια μειωμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και για συνθήκες εργασίας που χειροτερεύανε.
Ο κατώτατος μισθός περιορίστηκε κατά 22% για όλους τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και κατά 32% για όσους είναι κάτω των 25 ετών, όταν εν τω μεταξύ, μεταρρυθμίσεις κατέστησαν την αγορά εργασίας περισσότερο ‘εύκαμπτη’, μειώνοντας σημαντικά την προστασία των εργαζομένων μέσω της μείωσης των δικαιωμάτων τους. Η λιτότητα των προγραμμάτων προσαρμογής, αύξησε ξεκάθαρα την ανισότητα.

Η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, επηρεάστηκε επίσης από τις περικοπές του Δημοσίου. Συχνά είναι τα φαινόμενα να αρνιούνται σε νοσοκομεία την υλοποίηση χειρουργείων ελλείψει κλινών ή ελλείψεων σε δυναμικό ή απαραίτητα υλικά. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την έλλειψη πρόσβασης των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας, περιόρισαν σημαντικά την γενικότερη πρόσβαση στην υγεία, παρά την πρόσφατη παρέμβαση που έδωσε την δυνατότητα και σε ανασφάλιστους να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Ξανά, ευπαθείς ομάδες που περιλαμβάνουν γυναίκες, μετανάστες και νεολαία, αντιμετωπίζουν περιορισμούς, όπως δείχνει η Έκθεση.

Η κυβέρνηση κατά την περίοδο των Μνημονίων, έλαβε μια στάση εξαιρετικά αυξημένης αυστηρότητας απέναντι στην δημόσια κριτική, καθιστώντας το κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον εξαιρετικά επιθετικό για τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και για διαφωνούντες.

Σύμφωνα με την Έκθεση, αυτό που ξεκίνησε ως οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση μετατράπηκε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δημοκρατικά στάνταρντς, όπως άλλωστε συνέβη σε όλες τις χώρες που μοιράζονται ίδια μοίρα με την Ελλάδα (παρέμβαση ΔΝΤ και επιβολή προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής).

Η Έκθεση εφιστά την προσοχή στις διαπιστώσεις της, οι οποίες εάν συνεχίσουν να παραβλέπονται από τις αρχές της Ευρώπης, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ολόκληρη την Έκθεση, εδώ.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Εἶστε ἀνταγωνιστικός ἐπαγγελματίας (=ἐπαρκῶς καταρτισμένος καὶ ἐνημερωμένος);

Διαβάστε ακόμα…

Related posts