19 Απριλίου 2024

Η μερίδα του λέοντος των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδος χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή παλαιού χρέους, αναφέρουν έγκυρες γερμανικές πηγές

Η μερίδα του λέοντος των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδος χρησιμοποιήθηκε για την πληρωμή παλαιού χρέους, αναφέρουν έγκυρες γερμανικές πηγές

Λιγότερο από 5% του ποσού των €215,9 δισ. που έλαβε η Ελλάδα στα δυο πρώτα προγράμματα διάσωσής της, πήγε στην πραγματικότητα στον κρατικό κορβανά.

Όπως αναφέρει η γερμανική, σοβαρή οικονομική εφημερίδα, Handelsblatt, όλο το υπόλοιπο των προγραμμάτων διάσωσης διοχετεύθηκε για την πληρωμή παλαιότερων δανείων, την πληρωμή τόκων και για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών – και τα στοιχεία που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα τα αντλεί από μια νέα μελέτη από το European School of Management and Technology (ESMT), με έδρα στο Βερολίνο.

Μόνο €9,7 δισ. του συνολικού ποσού πήγε στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδος ενώ τα €86,9 δισ. χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση χρέους και τα €52,3 δισ. για πληρωμή τόκων.

Ένα σύνολο €37,3 δισ. πήγε για την διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Από το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης κατά το 2013, οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου το 98% της αγοραίας αξίας τους.

“Τα πακέτα βοηθείας χρησιμοποιήθηκαν κατά πρώτο και κύριο λόγο για να σώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες”, ανέφερε ο Πρόεδρος του ESMT, Jörg Rocholl στην Handelsblatt. “Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι διέσωσαν ιδιώτες επενδυτές”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η Ελλάδα το 2015 έλαβε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, ύψους περίπου €90 δισ..

>>>•<<< Διαφημιστείτε στο taxCoach.gr. Επικοινωνήστε μαζί μας στο info@taxcoach.gr για να δούμε τι ζητάτε και να σας δώσουμε προσφορά (ή και να σας προτείνουμε εμείς). Δυνατότητα διαφήμισης με banners σε διάφορα σημεία ή και με σύνδεσμο, στο τέλος των άρθρων μας.

Related posts