20 Απριλίου 2024

Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στις δηλώσεις των κ.κ. Σταϊκούρα & Δήμα

Απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών στις δηλώσεις των κ.κ. Σταϊκούρα & Δήμα

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε την ακόλουθη απάντηση, στην κοινή δήλωση των κ.κ. Σταϊκούρα και Δήμα σχετικά με τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Η κοινή δήλωση των κ.κ. Σταϊκούρα και Δήμα γεννά εύλογα ερωτηματικά για τρεις κυρίως λόγους:

• Πρώτον, γιατί διατρέχεται από την αμήχανη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στην οικονομική πραγματικότητα η οποία -παρότι δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς – σίγουρα απαντά στην καταστροφολογία που έχει, συστηματικά, καλλιεργηθεί.

• Δεύτερον, γιατί περιέχει συγκρίσεις μεταξύ προβλέψεων και πεπραγμένων, πράγμα που συνήθως γίνεται για να φανεί η αστοχία των προβλέψεων και όχι η αδυναμία των πεπραγμένων. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς πως όταν οι προβλέψεις διαφωνούν με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

• Τρίτον γιατί οι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (φθινοπωρινή πρόβλεψη 2014) για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 4,1% για το 2015 και 5,4% για το 2016 ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι στόχοι του μνημονίου ήταν 3% το 2015 και 4,5% το 2016. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 ήταν πρωτογενές έλλειμμα -3,5% του ΑΕΠ, ενώ πριν λίγες ημέρες η Eurostat ανακοίνωσε και επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, πρωτογενές πλεόνασμα +0,7%.

Εν ολίγοις, είναι φρόνιμο η οποιαδήποτε κρίση ή συστάσεις επί της οικονομικής και δημοσιονομικής πραγματικότητας να έπεται μίας ορθής και ασφαλούς ανάγνωσης των στοιχείων.

Δείτε την κοινή δήλωση των κ.κ. Σταϊκούρα και Δήμα, στο κάτωθι link:

ΝΔ: Περί Εαρινών Προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Related posts