12 Μαΐου 2024

Η Τρόικα πιέζει για μείωση των Συντάξεων, κατά 10 έως 20%

Η Τρόικα πιέζει για μείωση των Συντάξεων, κατά 10 έως 20%

Η Τρόικα πιέζει για μείωση των Συντάξεων, κατά 10 έως 20%, αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA.συντάξεων

Και αυτό συμβαίνει ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης έχει πολλάκις διαβεβαιώσει ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες, προσπαθώντας να εφησυχάσει τις όποιες ανησυχίες εκδηλώνονται.

Από το υπουργείο Εργασίας έχει διαρρεύσει πως θα ετοιμαστούν ως τα τέλη τρέχοντος έτους, αναλογιστικές μελέτες που θα δείξουν τις αντοχές του ασφαλιστικού συστήματος. Βέβαια σημειώνουμε ότι οι αναλογιστικές μελέτες από τις οποίες θα φανεί η αλήθεια, καθυστερούν χαρακτηριστικά, καθώς είχε ειπωθεί παλαιότερα ότι θα ήταν έτοιμες τον Οκτώβριο και δεν ήταν. Έκτοτε, αυτές μετατίθενται χρονικά για τον Νοέμβρη, δεν ήταν έτοιμες, για τον Δεκέμβρη… και βλέπουμε…

Εμείς ως TaxCoach, θα πούμε ότι δεν χρειάζεται να διαρρεύσει η απαίτηση της Τρόικα για να συμπεράνει κανείς ότι οι συντάξεις δείχνουν αδύνατον να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα και ότι ενδέχεται να υποχωρήσουν σημαντικά.

Δεν χρειάζεται καν, να δει κανείς τις αναλογιστικές μελέτες. Γιατί;

1) Διότι οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, είναι λιγότεροι από 6 εκατομμύρια. Από αυτούς δε, πολλοί απασχολούμενοι είναι με χαμηλούς μισθούς και χαμηλές εισφορές, στους δε, αυτοαπασχολούμενους, ένας στους τρεις χονδρικά, έχει εξαντληθεί και δεν πληρώνει εισφορές.

2) Ο αριθμός των συνταξιούχων σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοεμβρίου, ανέρχεται σε 2,65 εκατ..

Εκ των σημείων (1) και (2), διαπιστώνουμε ότι η αναλογία απασχολουμένων προς συνταξιούχους, είναι χονδρικά 2x, δηλαδή αντιστοιχούν 2 απασχολούμενοι προς έναν συνταξιούχο. Και από αυτούς τους απασχολούμενους, ήτοι τους μισθωτούς ασφαλισμένους και τους αυτοαπασχολούμενους, που ‘τροφοδοτούν’ με τις εισφορές τους τα ασφαλιστικά Ταμεία, σημαντικό μέρος, χονδρικά ένας στους τέσσερις, πληρώνει μέσω ρύθμισης ή και καθόλου.

Κατανοεί λοιπόν κανείς με την κοινή και απλή λογική, ότι όταν η γενική αναλογία απασχολούμενων προς συνταξιούχους είναι δύο προς έναν και όταν ταυτόχρονα, από τους απασχολούμενους, ένα σημαντικό μέρος πληρώνει εισφορές μερικώς ή και καθόλου, ε, δεν χρειάζεται να είναι κανείς και ιδιαίτερα ευφυής για να κατανοήσει ότι η ρευστότητα δεν επαρκεί λειτουργικά.

Είναι σαφές, ότι για να διατηρηθούν οι συντάξεις στα σημερινά επίπεδα, μετά την εξαναγκαστική, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε και ληστρική, απομείωση της περιουσίας των Ταμείων αφενός με τα δομημένα ομόλογα, αφετέρου με το ‘κούρεμα’ στην περιουσία τους σε τίτλους χρέους του Ελληνικού Δημοσίου, χρειάζονται πλέον τα Ταμεία την κρατική ενίσχυση.

Λαμβανομένων υπόψη του ελλείμματος των Ταμείων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, συμπεραίνει κανείς ότι η διατήρηση των συντάξεων στα τρέχοντα επίπεδα είναι φύσει αδύνατη, με την οικονομία μας να παραμένει στην υφεσιακή κατάσταση που παραμένει.

Η μόνη περίπτωση να διατηρηθούν οι συντάξεις στα τρέχοντα επίπεδα, είναι αφενός τα Ταμεία να συνεχίσουν να ενισχύονται από το κράτος, αφετέρου να υπάρξει το συντομότερο επαναφορά της οικονομίας σε πραγματική ανάπτυξη και όχι ‘ανάπτυξη’ στα λόγια και τις λογιστικές αλχημείες όπως αυτή της κυβέρνησης Σαμαρά, έτσι ώστε πλέον, η οικονομία ευρισκόμενη σε επέκταση, να δημιουργεί εισόδημα, που μέρος του θα διοχετεύεται και στα Ταμεία, μειώνοντας την ανάγκη χρηματοδότησής τους από το κράτος σιγά – σιγά.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

• Ενισχύστε επαγγελματικά τον Εαυτό σας!

Ενδιαφέροντα Νέα

 

Related posts