13 Μαΐου 2024

Τι είπε ο νέος Υπ.Αν. Κ. Σκρέκας στην ΓΣ της ΚΕΕΕ – και κριτική αυτών!

Τι είπε ο νέος Υπ.Αν. Κ. Σκρέκας στην ΓΣ της ΚΕΕΕ – και κριτική αυτών!

Τι είπε ο νέος Υπ.Αν. Κ. Σκρέκας στην ΓΣ της ΚΕΕΕ – και κριτική αυτών! Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας, παρευρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στις Σέρρες και μίλησε προς τους παρευρισκόμενους παραγωγικούς φορείς.Κ. Σκρέκας

Ακολουθούν όσα ανάφερε ο νέος υπουργός:

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να συμμετέχω στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που εκπροσωπούν πάνω από 800.000 ελληνικές επιχειρήσεις και τα οποία συνενώνουν επιχειρηματίες όλων των κλάδων από κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Η σημασία του δικτύου των ελληνικών Επιμελητηρίων γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας. Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της απασχόλησης και το 58% της προστιθέμενης αξίας της εθνικής μας οικονομίας.

Τα Επιμελητήρια έχουν ιδιαίτερο θεσμικό ρόλο, καθώς λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας και στην πολιτεία. Είστε οι θεσμικοί μας συνομιλητές σε μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα. Μεταφέρετε τις ιδέες, τις προτάσεις, αλλά και τις αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου. Είστε πολύτιμοι συνεργάτες στην προσπάθεια της πολιτείας να βελτιώσει τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Γιατί διαχρονικά, τα Επιμελητήρια προάγουν την επιχειρηματικότητα. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η βιώσιμη και μακροχρόνια λειτουργία των Επιμελητηρίων. Γι’ αυτό ως φορείς επιχειρηματικότητας, τα Επιμελητήρια λειτουργούν και θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με επιχειρηματική λογική. Θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν περαιτέρω και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των καιρών. Να δώσουν έμφαση στην παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών, έτσι ώστε όχι μόνο να διατηρήσουν, αλλά επιπλέον να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, δοκιμάστηκαν σκληρά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας. Όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι μετά από 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης, η ελληνική οικονομία, αφού πρώτα σταθεροποιήθηκε, πλέον μπαίνει σε τροχιά ανάκαμψης.

Το τρίτο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ μας αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, το 2015 η ανάκαμψη θα ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό δεν είναι κάτι που το υποστηρίζει μόνο η κυβέρνησή μας. Είναι η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβεβαιώνει την αισιοδοξία. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, για το 2015 η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% και το 2016 με ρυθμό 3,7%.

Και όλοι γνωρίζετε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συνδέεται άμεσα με την καταπολέμηση της ανεργίας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ανάπτυξη σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι κυρίως πλήττονται από την ανεργία. Το 2012, όταν η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας ήταν εφιαλτικός: 30.000 νέοι άνεργοι κάθε μήνα! Αν αυτή η τάση συνεχιζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα απειλούσε τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής, με απρόβλεπτες συνέπειες. Φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια η ανεργία μειώνεται και θα μειωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η ενίσχυση και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, και ιδιαίτερα της επιχειρηματικότητας των νέων. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια η επιχειρηματικότητα είχε δαιμονοποιηθεί στην Ελλάδα και οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες είχαν συστηματικά δυσφημιστεί. Είχε καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι επιχειρηματικότητα και κοινωνία είναι δύο έννοιες αντικρουόμενες. Φυσικά πρόκειται για στρεβλές απόψεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι μία και είναι ξεκάθαρη: η ευημερία των πολιτών και το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο μπορούν να διασφαλιστούν μόνο μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα.

Ούτε ο κρατισμός, ούτε ο ασφυκτικός εναγκαλισμός των επιχειρήσεων από το κράτος είναι λύσεις. Σε μια ελεύθερη οικονομία, ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι ρυθμιστικός. Το κράτος οφείλει να στέκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων και όχι να αποτελεί εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Εκείνο που συστηματικά επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα θεσμικό περιβάλλον, το οποίο θα είναι φιλικό προς τον επιχειρηματία. Ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα του δημιουργεί δυσκολίες, αλλά το οποίο αντίθετα θα του δίνει κίνητρα για να επενδύσει.

Για το σκοπό αυτό προχωράμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ήδη αποδίδουν καρπούς. Αιχμή του δόρατος αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι η ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που σχετίζονται με την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η απλούστευση και ο εξορθολογισμός αυτών των διαδικασιών έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου, αλλά και την εξοικονόμηση χρημάτων από την πλευρά των επιχειρήσεων. Για να το πω απλά: θέλουμε να δώσουμε στους επενδυτές τη δυνατότητα να υλοποιούν τα σχέδιά τους στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα ώστε να μπαίνουν γρήγορα στην αγορά. Για παράδειγμα, εγκαινιάζουμε την εφαρμογή διαδικασιών fast track για τις εξαγωγές, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το εξαγωγικό εμπόριο.

Όπως όλοι γνωρίζετε, προέρχομαι κι εγώ από το χώρο της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. Κατανοώ και συμμερίζομαι τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους. Ξέρω, για παράδειγμα, ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν εάν δεν διαθέτουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Γι’ αυτό, ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρήματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε παραγωγικές επενδύσεις. Επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Η μέριμνα της παρούσας κυβέρνησης για τους επιχειρηματίες αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά μόλις πριν από λίγες ημέρες, μέσα από την υιοθέτηση της ρύθμισης για τα λεγόμενα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια. Μέσα από αυτή τη ρύθμιση θα αφαιρεθεί ένα δυσβάσταχτο βάρος από τους ώμους χιλιάδων βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.

Έτσι, δίνουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις μια μεγάλη ανάσα και μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να παραμείνουν ζωντανές. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη δράση τους κι έτσι να διατηρήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στα λεγόμενα startups. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους να εφαρμόσουν τις ιδέες τους και να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στον επιχειρηματικό στίβο. Γι’ αυτό παρέχουμε συγκεκριμένα κίνητρα και δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε αυτές οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να καρποφορήσουν.

Μαζί με τη νεανική επιχειρηματικότητα, αποδίδουμε μεγάλη σημασία και στην προώθηση της καινοτομίας. Επιδιώκουμε να τονώσουμε το δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας και να μεγιστοποιήσουμε τις παραγωγικές της δυνατότητες. Παράλληλα, τα καινοτόμα προϊόντα και οι καινοτόμες υπηρεσίες θα ενισχύσουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας μας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελούμε τους παραδοσιακούς παραγωγικούς τομείς. Κάθε άλλο. Ενδιαφερόμαστε εξίσου και για αυτούς, καθώς θεωρούμε ότι αποτελούν τα θεμέλια της εθνικής μας οικονομίας. Είναι οι στέρεες βάσεις πάνω στις οποίες θα οικοδομηθεί το καινούργιο.

Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα εκμεταλλεύεται όλα τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας: τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, τη γεωγραφική μας θέση, την τεχνογνωσία μας, τη μακρά επιχειρηματική μας παράδοση. Μια ανάπτυξη, η οποία πάνω απ’ όλα θα αξιοποιεί το μεγαλύτερο εθνικό μας κεφάλαιο: το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους.

Αγαπητοί φίλοι, η Ελλάδα πέρασε μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία απείλησε να μας οδηγήσει στην άτακτη χρεοκοπία. Τα τελευταία 2,5 χρόνια καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες να αντιστρέψουμε την πορεία και τα καταφέραμε. Πριν από 2,5 χρόνια πολλοί μιλούσαν για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η παρούσα κυβέρνηση κατόρθωσε να αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία πλέον βγαίνει από την κρίση και μπαίνει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης. Μέσα από τη συνετή αξιοποίηση των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού, πατάμε πια σε στέρεο έδαφος και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Βεβαίως δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ούτε όλα είναι ρόδινα. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας. Σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, τα Επιμελητήρια όλης της χώρας προσφέρουν πολύ μεγάλη βοήθεια. Είστε οι κατεξοχήν συμπαραστάτες στον κοινό μας αγώνα για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και από την πλευρά της κυβέρνησης θα έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή συμπαράσταση.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Αυτά ανάφερε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Εμείς ως TaxCoach διαπιστώσαμε στον λόγο του, την γνωστή θεωρητικολογία που ελπίζαμε να απουσίαζε από έναν άνθρωπο της αγοράς και νέο πολιτικό.

Θεωρητικολογία διότι ανεξάρτητα από τις καλές προθέσεις που ευαγγελίζεται ο υπουργός, δεν είπε τίποτα το συγκεκριμένο, όσον αφορά:

• Γιατί αφού το περιβάλλον βελτιώνεται, οι επενδύσεις δεν αυξάνουν;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ότι ή δεν βελτιώνεται το περιβάλλον ή δεν βελτιώνεται επαρκώς ικανοποιητικά έτσι ώστε να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων.

• Γιατί αφού η κυβέρνηση πράττει διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η παραγωγή (βιομηχανική έως και αγροτική) αλλά και οι εξαγωγές, συρρικνώνονται με σταθερό ρυθμό;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι όσον αφορά στις εξαγωγές, ότι για να αυξηθούν αυτές, ο κρίσιμος παράγοντας δεν είναι μόνο το εργατικό κόστος που όντως έχει μειωθεί δραματικά αλλά θα έπρεπε να έχουν μειωθεί παράλληλα και άλλα σημαντικά οικονομικά ή γραφειοκρατικά κόστη, όπως το κόστος ενέργειας για την βαριά βιομηχανία ή οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυσκολεύουν την όποια εξαγωγική προσπάθεια.
Όσον αφορά στην βιομηχανική παραγωγή, καθώς αυτή δεν είναι αποκλειστικά εξαγωγική ενώ το αντίθετο θα λέγαμε, ότι δηλαδή ό,τι παράγεται, απευθύνεται στην εσωτερική κατανάλωση, πως αυτή να ανακάμψει όταν η εσωτερική κατανάλωση έχει περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα για την διαβίωση;
Και η εσωτερική κατανάλωση, έχει περιοριστεί για τον εξής μοναδικό συνδυασμό, που είναι καταστροφικός για την ανάπτυξη: την μείωση εισοδημάτων (μισθοί, συντάξεις και γενικότερα εισοδήματα) μετά διατήρησης υπερφορολογίας. Ο εν λόγω συνδυασμός ‘πνίγει’ την οικονομία.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
✎ Ανάπτυξη 0,2% στην Ευρωζώνη και 0,3% στην Ε.Ε.-28 κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014
✎ Όλη η Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015
Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

• Θέλετε να βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητά σας; Δείτε εδώ.

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts