28 Απριλίου 2024

Θετική αναμένεται η πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου φέτος

Θετική αναμένεται η πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου φέτος

Θετική αναμένεται η πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου φέτος, σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε., καθώς η πτώση των τιμών ανά διανυκτέρευση, τα έχει καταστήσει ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά.Θετική αναμένεται η πορεία του ξενοδοχειακού κλάδου φέτος

Η εκτίμηση για αύξηση των αφίξεων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18,5 εκατ. επισκέπτες, αλλά και των εισπράξεων, που φαίνεται να ενισχύονται στα €13 δισ. (αύξηση άνω του 8% από πέρσι), δημιουργούν μάλλον ευοίωνες προοπτικές για τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας.

Οι ευοίωνες προοπτικές “υποστηρίζονται” από τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό που στο α΄ τρίμηνο του 2014, παρουσιάζουν αύξηση 23% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επίσης στην μελέτη, αναφέρεται ότι το 2013 ο κλάδος ευνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό και από τις ακυρώσεις που έγιναν σε ανταγωνιστικές τουριστικά, γειτονικές χώρες, οι οποίες επλήγησαν από πολιτικές και κοινωνικές ταραχές (κυρίως Αίγυπτος και Τουρκία). Γι’αυτό και ο αριθμός των εισερχομένων τουριστών σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 15,5%, στους 17,9 εκατ. τουρίστες, με τις συναλλαγματικές εισπράξεις να ανέρχονται στα €12 δισ. (+14,9%).

Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των αλλοδαπών τουριστών το 2013, προήλθε από τη Ρωσία, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, ο αριθμός των επισκεπτών από αυτή τη χώρα, σχεδόν διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας πέρσι τα 1,3 εκατ. τουρίστες. Η ρωσική αγορά έχει πλέον το 3ο μεγαλύτερο ποσοστό επί των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα, με 7,5%.
Στην 1η θέση ήταν η Γερμανία από την οποία προήλθε το 12,7% των αφίξεων (2,27 εκατ. τουρίστες, +7,5%), ακολουθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο με 10,3%, μέ ήπια κάμψη όμως, κατά 3,9%, στους 1,85 εκατ. τουρίστες.

Φθηνά και ανταγωνιστικά τα ελληνικά ξενοδοχεία

Το τελευταίο έτος τα περισσότερα ξενοδοχεία μείωσαν αρκετά τις τιμές τους, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών και να βελτιώσουν την κακή εν γένει ρευστότητά τους.
Σύμφωνα με την μελέτη πάντα της Infobank Hellastat, η Ελλάδα πλέον είναι η 2η φθηνότερη χώρα της Μεσογείου μετά την Αίγυπτο, όσον αφορά στο κόστος των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, κάτι που όμως δεν ισχύει για την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία.

Στη μελέτη αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις των 600 μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη χρήση του 2012. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν, ο κύκλος εργασιών το 2012 μειώθηκε κατά 5,4%, σε €2,22 δισ. καθώς η εισερχόμενη τουριστική κίνηση το έτος αυτό είχε σημειώσει κάμψη 5,5%. Είναι επιπλέον ενδεικτικό της τότε επικρατούσας κατάστασης, ότι το 67% των επιχειρήσεων εμφάνισαν χαμηλότερα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα συνολικά λειτουργικά αποτελέσματα σημείωσαν μικρή υποχώρηση κατά 2,3%, στα €489 εκατ. και το καθαρό αποτέλεσμα κατέληξε ξανά σε ζημιές, οι οποίες διευρύνθηκαν στα €304,65 εκατ. από €279,45 εκατ. το 2011.

Το αυστηρά λειτουργικό περιθώριο προ φόρων, χρηματοοικονομικών και αποσβέσεων σημείωσε μικρή κάμψη στο 24,3%, ενώ το περιθώριο στο καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε αρνητικό (λόγω των ζημιών), στο -6,3%.

Related posts