28 Απριλίου 2024

Κατασχέσεις του Κοινωνικού Μερίσματος ενώ είναι ακατάσχετο

Κατασχέσεις του Κοινωνικού Μερίσματος ενώ είναι ακατάσχετο

Κατασχέσεις του Κοινωνικού Μερίσματος ενώ είναι ακατάσχετο: Αλαλούμ με τη πληρωμή του, καθώς παρατηρήθηκε σε πλήθος περιπτώσεων που πολίτες έσπευσαν να το πάρουν, ότι είχε κατασχεθεί από τις τράπεζες στα πλαίσια μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω οφειλής δόσης/δόσεων δανείου.

Ο νόμος όμως είναι σαφής ότι δεν επιτρέπεται να κατασχεθεί το ποσό τοΚατασχέσεις του Κοινωνικού Μερίσματος ενώ είναι ακατάσχετου κοινωνικού μερίσματος. Ο νόμος προβλέπει ότι: «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι η φορολογική διοίκηση δεν έχει καμία σχέση με τις κατασχέσεις αυτές και ότι η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας ήταν να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, κάτι και το οποίο και έγινε.

Φαίνεται ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από το ότι το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθώς δεν εξέδωσαν εγκύκλιο προς τις τράπεζες με τις οποίες να ειδοποιούν ότι το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να κατασχεθεί.

Στα πλαίσια ομαλοποίησης της κατάστασης ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας όπως και ο αναπληρωτής Χρ. Σταϊκούρας, εξέδωσαν εντολή προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που τις καλεί να εφαρμόσουν τον Νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες θα κληθούν να κάνουν τους αντιλογισμούς όλων των πράξεων, ώστε να εμφανισθούν ξανά τα χρήματα του μερίσματος στους δικαιούχους, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε ήδη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως “το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων“. Η τράπεζα σημειώνει ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο.

Related posts