19 Απριλίου 2024

Προγράμματα ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης

Προγράμματα ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης

Προγράμματα ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης: Ο Οργανισμός παρουσίασε τα νέα προγράμματα που θα υλοποιήσει εντός του 2014 και θα αφορούν 35.500 ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του.Προγράμματα ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης

Ας δούμε όμως αναλυτικά, ποια είναι τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα προκηρυχθούν ώστε άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού να έχουν μια ευκαιρία στην εργασία έστω με χαμηλή αμοιβή και για μικρό χρονικό διάστημα.

12.000 επιδοτούμενες προσλήψεις με το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, ηλικίας 25-66 ετών.

Το νέο πρόγραμμα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την επιχορήγηση 10.000 προσλήψεων ανέργων ηλικίας από 30 έως 66 ετών για το οποίο οι επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν σε χρόνο ρεκόρ καλύπτοντας με τις αιτήσεις τους τις 10.000 προσλήψεις ανέργων μέσα σε 5 μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης του ΟΑΕΔ.

Επίσης προβλέπεται η εφαρμογή του προγράμματος του ΟΑΕΔ σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς στο προηγούμενο (10.000 θέσεις) είχαν εξαιρεθεί δυο περιφέρειες (Ιονίου και νησιά Αιγαίου). Η επιδότηση δηλαδή για 25 μέρες το μήνα θα είναι €450 και από εκεί και πάνω, ο κάθε εργοδότης θα συμπληρώνει την αμοιβή του ανέργου που θα απασχολήσει με ελάχιστη αμοιβή τα €586 για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία και με πλήρη ασφάλιση.
Αν ο άνεργος έχει προϋπηρεσία, πτυχίο και ειδίκευση σε κάποιον τομέα, τότε η αμοιβή θα είναι μεγαλύτερη.

Επίσης σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για 1000 ανέργους όπου θα ονομάζεται “Πρόγραμμα δημιουργίας Νέων Θέσεων Εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα για ανέργους ειδικών ομάδων του πληθυσμού” και θα παρέχει μισθό €600 μηνιαίως.

Επιπλέον, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που πρόκειται να δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα θα αφορά 12.500 άνεργους και θα παρέχει επιχορήγηση ανά ημέρα, αντίστοιχη της δράσης.

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελουμένων των δράσεων “Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας -ΤοπΣα” και “Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες – ΤοπΕΚΟ” θα ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των €15 ημερησίως και μέχρι 25 ημέρες τον μήνα, ενώ η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των €18 ημερησίως και μέχρι 25 ημέρες τον μήνα.
Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους και η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες και το συνολικό κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα €17 εκατ.. Οι αιτήσεις θα γίνουν στον ΟΑΕΔ ηλεκτρονικά.

Τέλος, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ ανακοίνωσε και το πρόγραμμα “Εγγύηση για την Νεολαία”.
O Οργανισμός μέσω αυτού του προγράμματος, επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης (Ε.Α.Ε.Κ. 1) προσφέροντάς τους αφενός τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, αφετέρου το να τους ενισχύσει τις πιθανότητες για έγκαιρη εισαγωγή τους στην αγορά εργασίας.
Ειδικές δράσεις, θα στοχεύουν στις ομάδες νέων με ιδιαίτερη δυσκολία εισόδου στην αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα νέοι με αναπηρία, νέοι μακροχρόνια άνεργοι, αποφυλακισθέντες νέοι κ.ά..
Το σχέδιο “Εγγύηση για την Νεολαία” επενδύει στους Ε.Α.Ε.Κ., οι οποίοι είναι νέοι από 15 έως 24 ετών Εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης.

Η πρωτοβουλία για την απασχόληση νέων “Πρόσκληση για Δράση κατά της Ανεργίας των Νέων” εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθύνεται σε χώρες με ποσοστό ανεργίας νέων άνω του 25%. Τα κράτη – μέλη καλούνται να δώσουν έμφαση στην υποστήριξη των νέων και την διασφάλιση της επιτυχούς μετάβασης, από το σχολείο στην εργασία, από μια θέση εργασίας σε μια άλλη ή από την ανεργία στην εργασία.

Νέοι από 15 έως 19 ετών → Ειδικές δράσεις στοχεύουν είτε στην απόκτηση βασικών προσόντων μέσω της επανένταξης στην εκπαίδευση, είτε στην παροχή κατάλληλων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για την είσοδο τους στην αγορά εργασίας.

Νέοι από 20 έως 24 ετών → Ειδικές δράσεις στοχεύουν στην προώθηση στην απασχόληση, στην απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας και στην παροχή ευκαιριών για αυτοαπασχόληση.

Related posts