18 Απριλίου 2024

F.T.: Θηλιά δισ. ευρώ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μόνο για τους τόκους των χρεών

F.T.: Θηλιά δισ. ευρώ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μόνο για τους τόκους των χρεών

F.T.: Θηλιά δισ. ευρώ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου μόνο για τους τόκους των χρεών!  Οι χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης θα πρέπει να πληρώσουν άνω των €130 δισ. φέτος, μόνο για την κάλυψη των τόκων των συσσωρευμένων χρεών τους. Πρόκειται για ένα βάρος εξυπηρέτησης χρέους σχεδόν τριπλάσιο των υπόλοιπων των χωρών της ζώνης του ευρώ.Θηλιά δισ. ευρώ στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

Τα νούμερα – τα οποία έχουν υπολογιστεί από τους Financial Times βάσει των στοιχείων του ΔΝΤ – υπογραμμίζουν τις βαθιές πληγές που άφησε η κρίση της ευρωζώνης, παρά την υψηλή ζήτηση για τα ομόλογα της περιφέρειας τους τελευταίους μήνες.

Αν και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων έχει μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού κατά τη τελευταία διετία, ωστόσο η οικονομική αδυναμία και τα ακόμα υψηλά ελλείμματα, σημαίνουν ότι ο λογαριασμός των τόκων των δανείων που έχουν λάβει οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα υψηλά επίπεδα χρέους και η οικονομική εξαθλίωση είναι σαφώς ένα πολιτικό πρόβλημα, επισημαίνει η Citigroup. Ακόμα και αν αρχίσουμε να βλέπουμε τα ποσοστά Χρέους προς ΑΕΠ να σταθεροποιούνται και ίσως και να αρχίσουν να μειώνονται, θα παραμείνουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες της περιφέρειας θα είναι ευάλωτες σε περαιτέρω σοκ, προσθέτει ο οίκος.

Τα στοιχεία, από την έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ, δείχνουν ότι το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι σχεδόν 10 σεντς σε κάθε ευρώ των εσόδων που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις! Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, αναφέρεται ότι στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, το βάρος αυτό διαμορφώνεται (κατά μ.ό.) στα 3,5 σεντς ανά ευρώ · και αυτή η διαφορά προβλέπεται να αυξηθεί κατά την επόμενη 5ετία.

Τα υψηλά επίπεδα της εξυπηρέτησης χρέους, ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια, θα διαβρώσουν την ικανότητα των υπερχρεωμένων χωρών να κάνουν επενδύσεις και να διατηρήσουν κοινωνικά δίχτυα ασφαλείας. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία το ύψος των τόκων αγγίζει τα €7,3 δισ. φέτος και υπερβαίνει τις δαπάνες εκπαίδευσης, ενώ είναι σχεδόν ίσο με τον προϋπολογισμό του τομέα της υγείας.

Οι F.T. υπολογίζουν το βάρος της εξυπηρέτησης χρέους συγκρίνοντας το συνολικό ετήσιο έλλειμμα που προβλέπεται από το ΔΝΤ, με το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο αποκλείει τις πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος.

Η Barclays σημειώνει ότι θα είναι δύσκολα τα πράγματα για την περιφέρεια της ευρωζώνης για πολλά χρόνια. Εκτός αν οι αρχές αρχίσουν να σκέφτονται ριζικές λύσεις και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης ή την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτά τα χρέη θα εμποδίζουν και θα ψαλιδίζουν την ανάπτυξη και θα περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες σημαντικά στα επόμενα χρόνια.

Related posts