28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου Α21

Οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου Α21

Οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου Α21: Η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21, που αφορά τα Οικογενειακά Επιδόματα του έτους 2014 ξεκίνησε και οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση – δήλωση στο TaxisNet, μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης (Ε1) που γίνεται άμεσα.Οδηγίες για την συμπλήρωση του εντύπου Α21

Διευκρινίζεται ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση το έτος 2013 για τη χορήγηση Οικογενειακών Επιδομάτων, πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, απλά, διορθώνοντας ή συμπληρώνοντας στο Α21 τυχόν αλλαγές, που εμφανίζουν τα στοιχεία τους.
Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους και για τα τυχόν δικαιολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ, μέσω της ειδικής εφαρμογής με τίτλο: «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», που μπορεί κανείς να βρει στο site του Οργανισμού (oga.gr).

Οδηγίες για την συμπλήρωση του Α21 

Το έντυπο Α21 αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης χρησιμοποιείται για τη χορήγηση είτε μόνο του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων (οικογένειες με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα), είτε και του ειδικού επιδόματος (οικογένειες με 3 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα).

Αιτών / δικαιούχος των επιδομάτων είναι ο υπόχρεος σε υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21, ο Αιτών θα πρέπει να γνωρίζει:

  • Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας από το Δημοτολόγιο του Δήμου στην Ελλάδα όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική). Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αναζητείται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία. 
  • Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., όπου θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων. 
  • Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα/δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να δικαιωθεί και να εισπράξει τα επιδόματα. 
  • Την ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής/Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί (κατά τον Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης»).

Διευκρινίσεις για την συμπλήρωση ορισμένων πεδίων/σημείων

  • Τα πεδία «Χώρα Γέννησης», «Χώρα Διαμονής» και «Χώρα Υπηκοότητας», συμπληρώνονται επιλέγοντας από την λίστα, το ακριβές όνομα της χώρας π.χ. Γαλλία 
  • Τα πεδία που αφορούν στα στοιχεία του Δημοτολογίου («Νομός» δημότη, «Δήμος» δημότη και «Αριθμ. οικογ. μερίδας») συμπληρώνονται μόνο για τα μέλη της οικογένειας που είναι εγγεγραμμένα σε Δημοτολόγιο Δήμου στην Ελλάδα. 
  • Το πεδίο «Σπουδαστής/Φοιτητής» συμπληρώνεται για τέκνο άνω των 18 και κάτω των 19 ή 24 ετών, ανάλογα με την περίπτωση. 
  • Το πεδίο «Ποσοστό αναπηρίας» δεν συμπληρώνεται εάν το τέκνο δεν είναι ανάπηρο 
  • Τα πεδία «Κύρια ευθύνη διατροφής» και «Αποκλειστική ευθύνη διατροφής» συμπληρώνονται όταν ο Αιτών είναι διαζευγμένος ή τελεί σε διάσταση ή όταν το τέκνο είναι από προηγούμενο γάμο ή αναγνωρισθέν. 
  • Η ερώτηση 4 «Διαμένετε μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα;», απαντάται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες. 
  • Ο αριθμός IBAN λογαριασμού Τραπέζης συμπληρώνεται υποχρεωτικά από όλους τους αιτούντες.

Συμπλήρωση του πίνακα με τα δικαιολογητικά (επισυνάπτεται στο έντυπο Α21)
Ο Αιτών επιλέγει υποχρεωτικά τα δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύονται όσα έχουν δηλωθεί στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση και τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα όταν του ζητηθούν. Ειδικότερα:

1) Η μόνιμη και συνεχής διαμονή του αιτούντα/δικαιούχου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία, αποδεικνύεται κατά βάση από την συνεχή υποβολή του εντύπου Ε1 δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη και επαληθεύεται αυτόματα από την Γ.Γ.Π.Σ..

  • Εάν δεν βρίσκεται το Ε1 για κάποια έτη, τότε ο Αιτών θα καλείται να συμπληρώσει ένα ή περισσότερα από τα δικαιολογητικά Α.2 – Α.10, για την απόδειξη της διαμονής του στην Ελλάδα κατά τα έτη αυτά. 
  • Το δικαιολογητικό Α.11 («Άλλο δικαιολογητικό») συμπληρώνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις (όταν ο Αιτών δεν διαθέτει κανένα από τα δικαιολογητικά Α2 έως Α10).

2) Τα δικαιολογητικά Β.1 και Β.2 του πίνακα Β αφορούν οικογένειες ομογενών και αλλοδαπών και συνεπώς δεν απαιτείται η συμπλήρωσή τους από αιτούντες που είναι εγγεγραμμένοι σε ελληνικό Δημοτολόγιο, καθώς για αυτούς η αναζήτηση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης διενεργείται υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα υπηρεσιακώς.

3) Τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του πίνακα Β καθώς και τα δικαιολογητικά του πίνακα Γ συμπληρώνονται κατά περίπτωση.

Related posts