4 Μαΐου 2024

Κάμψη Βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο 2014

Κάμψη Βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο 2014

Κάμψη Βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο 2014 σε ετήσιο επίπεδο αλλά και σε επίπεδο δωδεκαμήνου, έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλυτικότερα:βιομηχανική παραγωγή

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Δεκεμβρίου 2014, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 3,8%, έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013, παρουσίασε μείωση κατά 2,7%, έναντι μείωσης 3,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

1. Ανάλυση ετήσιων μεταβολών μηνός Δεκεμβρίου 2014, σε σύγκριση µε το Δεκέμβριο 2013
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,8% το μήνα Δεκέμβριο 2014 και σε ετήσια βάση, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 13,2%.
Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μειώσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη και άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

β. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 2,1%.
Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων:
τροφίμων, καπνού, χαρτιού και προϊόντων από χαρτί, παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα και επισκευών και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 18,6%.

δ. Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 4,3%.

2. Ανάλυση μέσων μεταβολών, περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014, σε σύγκριση µε την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013
Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,7% της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των επιμέρους κλάδων:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 0,5%.

β. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 0,7%.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 13,7%.

δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,2%.

Οι διαπιστώσεις μας, ως TaxCoach, δεν είναι θετικές από τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής κατά τον Δεκέμβριο, καθώς ήταν μειωμένη και σε ετήσιο επίπεδο και στην σύγκριση τελευταίου δωδεκαμήνου ως προς το προηγούμενο αντίστοιχο δωδεκάμηνο. Η μεταβολή σε ετήσια βάση, συγκρίνοντας Δεκέμβρη με Δεκέμβρη, ήταν εντονότερα πτωτική, πράγμα αρνητικό, ενώ η μεταβολή δωδεκαμήνου με δωδεκάμηνο, που είναι η εξέταση μιας ευρύτερης χρονικής περιόδου, έδειξε κάμψη αλλά ελαφρώς ηπιότερη.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

✎ Σκέψεις για τη νέα ελληνική κρίση
✎ Τι θα γίνει με την Ελλάδα και την Ευρωζώνη; – What with Greece and Eurozone?
✎ Οι 300 υπέρ της Ελλάδος!
✎ Έξοδος από την Ευρωζώνη; Γιατί Όχι;

✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

• Σκέφτεσαι Σεμινάρια; … Εὐεπιχειρεῖν !

• Άλλα σημαντικά Νέα

 

Related posts