4 Μαΐου 2024

Κάμψη του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής στο ενδεκάμηνο

Κάμψη του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής στο ενδεκάμηνο

Κάμψη του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής στο ενδεκάμηνο με κάποιες αμυδρές ωστόσο ελπίδες, ως ίχνη ανάκαμψης, κατά τον μήνα Νοέμβριο, έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.βιομηχανική παραγωγή

Αναλυτικότερα, η εξέλιξη του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, για το μήνα Νοέμβριο 2014, σύμφωνα µε προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργασίμων ημερών στοιχεία, έχει ως εξής:

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2014, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2013, παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, έναντι μείωσης 6,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου
2013, παρουσίασε μείωση κατά 2,6%, έναντι μείωσης 3,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012.

Παρατηρούμε συνεπώς μια βελτίωση στην σύγκριση Νοεμβρίου με Νοέμβριο (ετήσια βάση) αλλά και μια κάμψη, άρα και χειροτέρευση, στην σύγκριση του μέσου Δείκτη ενδεκαμήνου 2014 προς το αντίστοιχο του 2013.
Εκ των δύο, σημαντικότερον, το δεύτερο καθώς, αφορά σε μέσο όρο μιας μεγαλύτερης χρονικής περιόδου, που βοηθάει στην εξαγωγή ασφαλεστέρων συμπερασμάτων.

Σχετικά με τις Μεταβολές

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,3% το μήνα Νοέμβριο 2014, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2013, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 13,2%.
Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.

β. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 5,5%.
Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, µη μεταλλικών ορυκτών, βασικών μετάλλων, μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού και μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 10,8%.

δ. Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 3,0%.

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,6% της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων κατά 0,5%.

β. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 0,6%.

γ. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 13,2%.

δ. Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,5%.

biom_parag

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:

• Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
• Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
• 53 χιλιάδες θέσεις εργασίας 5μηνης κοινωφελούς εργασίας
• Η συντομότερη Ανάλυση της Ελληνικής (Μνημονιακής) Οικονομίας
• Ο Νόμος της Αντίστροφης Προσπάθειας και γιατί Αποτυγχάνετε

Εἶστε ἐπαρκῶς καταρτισμένος, ἐνημερωμένος καὶ ἐντέλει ἀνταγωνιστικός ἐπαγγελματίας;

Άλλα σημαντικά Νέα

Related posts