Αρχές Μαΐου θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα – Αγώνας δρόμου από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη (στο gsis.gr) και να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων μέχρι την Μ. Πέμπτη ή Μ.Παρασκευή το αργότερο. Απόψε ή αύριο το πρωί αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση του κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που θα καθορίσει ποιοι και πόσα θα λάβουν.
Στόχος είναι να ανοίξει η εφαρμογή πριν το Πάσχα ώστε όσοι υποβάλλουν αιτήσεις μέσω ίντερνετ έως 30 Απριλίου, να λάβουν το επίδομα πριν τις 10 Μαΐου.
Στη σύσκεψη,στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αποφασίστηκε να λάβουν το επίδομα με ευνοϊκότερους όρους, σε σχέση με ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν, οι μονογονεϊκές οικογένειες και όσοι έμειναν άνεργοι του 2014.
Για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, ώστε να λάβουν περισσότερες το επίδομα.
– Για τους άνεργους του 2014, δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει πως είχαν το 2012.
Χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά και επαγγελματίες που έχουν κλείσει λόγω κρίσης, θα λάβουν «δώρο Πάσχα» που θα ξεκινάει από 500 ευρώ και θα φτάνει ή και θα ξεπερνά τα 1.000 για τους πολύτεκνους. Το εφάπαξ επίδομα θα μπει έως τις 9 Μαΐου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ταυτόχρονα με το επίδομα των 500 ευρώ που θα λάβουν και άλλοι 68.000 ως 70.000 ένστολοι.
Το εισοδηματικό κριτήριο για το εφάπαξ βοήθημα καθορίστηκε στις 6.000 ευρώ για τον άγαμο και αυξάνεται (όπως και το ίδιο το ποσό του επιδόματος) ανάλογα με τη σύνθεση κάθε οικογενείας. Ως βάση τίθεται το «ισοδύναμο εισόδημα» -και όχι το φορολογητέο- όπως ισχύει από πέρυσι για όσους λαμβάνουν οικογενειακά επιδόματα. Στον υπολογισμό του όμως, οι περισσότεροι δικαιούχοι θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες, γιατί προκύπτει με βάση το δηλωθέν ή τεκμαρτό εισόδημα και, εκ των υστέρων, γίνεται αναγωγή στο σύνολο των μελών του νοικοκυριού.
Το εφάπαξ επίδομα θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας του 2013, σε χαμηλόμισθους, μακροχρόνια άνεργους, αλλά και επαγγελματίες που έχουν διακόψει τις εργασίες τους, με βάση το «ισοδύναμο» εισόδημα που, στην περίπτωση των οικογενειών με παιδιά, δεν ταυτίζεται με το φορολογητέο.