8 Μαΐου 2024

Κομισιόν: Η επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα εξαρτάται από την πρόοδο σε τεθέντα ζητήματα

Κομισιόν: Η επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα εξαρτάται από την πρόοδο σε τεθέντα ζητήματα

Κομισιόν: Η επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα εξαρτάται από την πρόοδο σε τεθέντα ζητήματα. Η Mina Andreeva μιλώντας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάφερε ότι στο τελευταίο Eurogroup συζητήθηκε το μέλλον του προγράμματος της Ελλάδος και τα επόμενα βήματα για έξοδο από την κρίση.Ευρώπη - Ελλάδα

Η Andreeva τόνισε ότι ο στόχος ήταν να ολοκληρωθεί η τρέχουσα έκθεση προόδου πριν την συνάντηση του επόμενου Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου. Όταν μάλιστα ερωτήθηκε σχετικά με την επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα, απάντησε ότι απαιτείται να γίνει περαιτέρω πρόοδος σε συγκεκριμένα θέματα όπως στα του Προϋπολογισμού για το 2015, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την είσπραξη φόρων και άλλων πηγών δημοσίων εσόδων.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιώσει ημερομηνία για την επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα. Η Τρόικα θα επιστρέψει μόλις υπάρξει πρόοδος στα προαναφερθέντα ζητήματα, είπε.

Επιπλέον, ανάφερε ότι ο Κομισάριος για Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά θέματα, Pierre Moscovici, δέχτηκε με ευχαρίστηση την άποψη που εκφράστηκε από τις ελληνικές αρχές ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα καίρια ζητήματα, που θα επιτρέψουν μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ανάφερε ότι η Τρόικα είναι πιθανόν να επιστρέψει στην Αθήνα στις επόμενες ημέρες, ίσως το προσεχές Σαββατοκύριακο, εάν τα πράγματα πάνε ομαλώς.

Η Τρόικα αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί εντός της εβδομάδος σε αριθμό θεμάτων που έχουν τεθεί, ανάφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος και εφόσον γίνει έτσι, οι επικεφαλής της Τρόικα θα επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να συντάξουν την έκθεση προόδου.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή η έκθεση πρέπει να δείξει θετικές διαπιστώσεις έως το τέλος του έτους (2014), υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της.

Τόνισε ότι ο χρόνος ‘τρέχει’ και φεύγει και μένουν μόνο δύο συναντήσεις του Eurogroup ως τα τέλη του χρόνου – τέλη Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου – και χρειάζεται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις που θα υιοθετηθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Και πρόσθεσε ότι εάν η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης της Ελλάδος δεν είναι ικανοποιητική, θα είναι δύσκολο να πεισθούν ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρώπης να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα.

Σχετικά με τα «ανοιχτά» θέματα που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, ο αξιωματούχος ανάφερε ότι:

Μπορεί να υπάρξει σχετική ευελιξία από τα κράτη-μέλη, ωστόσο αυτή θα είναι περιορισμένη, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων θα μπορούσε να αναβληθεί μέχρι το 2015.
Αν και η Τρόικα αντιλαμβάνεται ως ένα σημείο ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν τα πάντα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο αξιωματούχος ανάφερε επίσης ότι η Τρόικα δεν είναι εντελώς ευχαριστημένη με τον Προϋπολογισμό του 2015 και εμμένει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό, θα αυξήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας.

Ερωτηθείς για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, εάν είναι €2,9 δισ., όπως έχει αναφερθεί στον τύπο, απάντησε ότι δεν αναγνωρίζει αυτό το νούμερο και αν και ρωτήθηκε για το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού κενού, δεν θέλησε να το προσδιορίσει.

Ο αξιωματούχος κατέληξε στο ότι το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει επιλυθεί μέχρι το τέλος του έτους.

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρουν τα ακόλουθα άρθρα:
Ευκαιρίες Επιδότησης προσεχώς
✎ Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο

Ἐνδιαφέροντα Σεμινάρια!

Άλλες ενδιαφέρουσες Ειδήσεις

Related posts