Διαπιστώσεις από το 1ο Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Απασχόληση: Το σχέδιο εθνικής δράσης για την απασχόληση παρουσιάστηκε στη πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Απασχόληση.
Το πρώτο Συμβούλιο έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου (και θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα) υπό τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των υπουργών του οικονομικού επιτελείου καθώς και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων.
Στα πλαίσια του Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης περιέγραψε την άσχημη κατάσταση στον τομέα της ανεργίας στη χώρα μας. Ανέφερε ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2009 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014 χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας και στο ίδιο διάστημα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865,6 χιλιάδες, ανερχόμενοι σε 1.342.300 άτομα.
Ο υπουργός ανέφερε πως από τα μέσα του 2013, η κατάσταση στην αγορά εργασίας δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, κάνοντας λόγο και στις προβλέψεις σχεδόν όλων των επίσημων οργανισμών και ερευνητικών ινστιτούτων, που συγκλίνουν ότι εντός του τρέχοντος έτους, θα αρχίσει σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κρίση και τα μνημόνια οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και στην αγορά επικράτησαν οι ατομικές συμβάσεις και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθώς ποσοστό 20,2% των εργαζομένων εργάζονται με μερική απασχόληση και το 7,69% των εργαζομένων λαμβάνουν τον κατώτερο μισθό.
Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις για την τόνωση της απασχόλησης, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι:
• Κίνητρα για τους αριστεύσαντες των ελληνικών Πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) προκειμένου να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας.
• Δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας – σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», καθώς η συσσωρευμένη εμπειρία υλοποίησης ενεργητικών προγραμμάτων απασχόλησης, επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας, έχει δείξει πως υπήρχε πρόβλημα στο στοχευμένο σχεδιασμό των δράσεων.
• Η δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων» στοχεύει καταρχήν στον οργανωτικό εξορθολογισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας. Καθώς το «Λευκό Μητρώο» θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αποδεδειγμένα και διαχρονικά επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους και την πολιτεία και συνεπώς, δεν θα υπόκεινται πλέον σε εντατικούς ελέγχους, ο προσανατολισμός των ελεγκτικών υπηρεσιών θα στραφεί σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας.
• Μετά τη σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο του 2014, σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών -καταρχήν κατά 1 μονάδα ως το τέλος του έτους- υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική και η ταμειακή ισορροπία του μέτρου, δηλαδή η υπερκάλυψη της απώλειας πόρων για τα ταμεία, με έμμεση ενίσχυση των δημοσίων εσόδων λόγω προσλήψεων.
• Ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2017. Μέχρι το τέλος του 2016, ο κατώτατος μισθός παραμένει σταθερός όπως διαμορφώθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2012, δηλαδή στα €510,95 μηνιαίως για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών και στα €586,08 για εργαζόμενους άνω των 25 ετών.
Οι κοινωνικοί εταίροι στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας μπορούν να καθορίζουν ελεύθερα οποιοδήποτε ύψος αμοιβών πάνω από τον κατώτατο μισθό.
• Βασική επιδίωξη είναι η υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» 2014-2020, να είναι κατά βάση εμπροσθοβαρής, δηλαδή να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι δράσεις εκείνες που θα ανακουφίσουν άμεσα το τμήμα εκείνο της κοινωνίας, το οποίο έχει πληγεί έντονα από την κρίση (μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι-μέλη νοικοκυριών ανέργων, νέοι). Σε αυτά τα πλαίσια, το υπουργείο μετά από διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., ανέλαβε την υλοποίηση σημαντικών δράσεων, αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, πριν την οριστική έγκριση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Ο πρωθυπουργός στα πλαίσια του πρώτου κυβερνητικού συμβουλίου για την απασχόληση, χαρακτήρισε την ανεργία ως «τον πιο ύπουλο και σκληρό αντίπαλο της κοινωνίας που υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας» και έκανε αναφορά στα κυβερνητικά σχέδια για την τόνωση της απασχόλησης, τα οποία εφόσον ευοδωθούν θα συμβάλλουν στη δημιουργία 770 χιλιάδων θέσεων εργασίας έως το 2020.
Από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης ζήτησε από τα μέλη του συμβουλίου απασχόλησης την αναγνώριση των εργοδοτών που είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους, καθώς και τη δημιουργία Συνηγόρου του Επιχειρηματία στα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη.