28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Μεγάλο Έλλειμμα στο ΕΤΕΑ, θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων

Μεγάλο Έλλειμμα στο ΕΤΕΑ, θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων

Μεγάλο Έλλειμμα στο ΕΤΕΑ, θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων: Τα οικονομικά του Ταμείου είναι σε αθλία κατάσταση, κάτι που θα επιφέρει αναπόφευκτα, δεύτερη μείωση των επικουρικών συντάξεων, σε λίγους μόλις μήνες.Μεγάλο Έλλειμμα στο ΕΤΕΑ, θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των επικουρικών συντάξεων

Ενδεικτικό της κακής οικονομικής κατάστασης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, είναι ότι στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, δαπάνησε για τις παροχές του ποσό €1,66 δισ., ενώ τα έσοδά του που προέκυψαν από τις εισφορές των ασφαλισμένων, μειώθηκαν σε €1,21 δισ., παρουσιάζοντας συνεπώς ένα κενό σχεδόν μισού εκατομμυρίου ευρώ!

Στο οκτάμηνο που περιέχει τον Αύγουστο, μήνα ‘δυνατό’ καθώς κορυφώνονται τα έσοδα λόγω τουρισμού, τα έσοδά του διαμορφώθηκαν σε €1,56 δισ., ενώ οι παροχές του σε €1,87 δισ., ήτοι παρουσίασε κενό ρευστότητας, άνω των €300 εκατ..

… και όλα αυτά, παρά τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2% τον Ιούλιο (τρέχοντος έτους). Σημειώνεται ότι στο ΕΤΕΑ, η μέση καθαρή σύνταξη που χορηγείται σήμερα, διαμορφώνεται σε €191,1.

Δεδομένου ότι το Ταμείο ενισχύθηκε στη συνέχεια με ρευστό ύψους €180 εκατ. από οφειλή του ΙΚΑ προς αυτό, συν €30 εκατ. που του χορήγησε το Δημόσιο, συν €60 εκατ. έσοδα από καταγραφή της περιουσίας του, αναμένεται να κλείσει τον Σεπτέμβριο με έλλειμμα περί των €260 εκατ., που εξακολουθεί να είναι μεγάλο.

Η παραπάνω ‘μαύρη’ χρηματοοικονομική του κατάσταση, όπως φάνηκε από την προηγηθείσα περιγραφή, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθιστά σχεδόν δεδομένο το ενδεχόμενο, άμεσης νέας και ‘γενναίας’ περικοπής των επικουρικών συντάξεων στο προσεχές διάστημα.

Προφανώς η κυβέρνηση, προσπαθεί να αποφύγει ή να φρενάρει το αναπόφευκτο. Γιατί; Μα είναι ηλίου φαεινότερον ότι υπολογίζει το πολιτικό κόστος από την δυσαρέσκεια των συνταξιούχων. Αλλά, αναπόφευκτον γάρ…

>>>•<<<

Ίσως σας ενδιαφέρει και το ακόλουθο άρθρο:
✎ Η ανάλυση των Συντάξεων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ για τον Σεπτέμβριο

Related posts