Μειωμένος ο κύκλος εργασιών στις Υπηρεσίες στο γ΄ τρίμηνο του 2014, όπως τον καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2013. Ποιοι κλάδοι διακρίνονται θετικά και αρνητικά.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά και διορθωμένα ως προς τον πραγματικό αριθμό εργασίμων ημερών στοιχεία, έχουμε τις ακόλουθες μεταβολές για τους επιμέρους κλάδους υπηρεσιών:
Όπως παρατηρούμε από τον Πίνακα:
• Δώδεκα από τους δεκατέσσερις συνολικά κλάδους υπηρεσιών, γνώρισαν κάμψη του κύκλου εργασιών τους μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2014 και του τρίτου τριμήνου του 2013.
• Μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2014 και του τρίτου τριμήνου του 2013, ο κλάδος των υπηρεσιών των «υπηρεσιών διοικητικών δραστηριοτήτων γραφείου και υπηρεσιών δραστηριοτήτων υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις», γνώρισε την εντονότερη κάμψη του κύκλου εργασιών, συγκεκριμένα, κατά 36,2%. Ακολούθησε με την δεύτερη ισχυρότερη κάμψη, ο κλάδος «υπηρεσιών πληροφορικής» με 24,3%.
• Δύο μόνο από τους δεκατέσσερις συνολικά κλάδους υπηρεσιών, γνώρισαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2014 και του τρίτου τριμήνου του 2013. Ήταν ο «υπηρεσιών δραστηριοτήτων σχετικών µε την απασχόληση» με αύξηση 11,3%, ακολουθούμενος από τον «νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων».
Από τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι και ο ευρύς κλάδος των υπηρεσιών, παραμένει σε φάση βαθιάς ύφεσης · ενδεικτικό είναι ότι μέχρι και οι υπηρεσίες πληροφορικής, που σε γενικές γραμμές έχουν αυξημένη χρησιμότητα λόγω συμβολής στην αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, πρωταγωνίστησαν στην κάμψη του κύκλου εργασιών
Εξαίρεση οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την απασχόληση – λογικό σε ένα περιβάλλον υψηλότατης ανεργίας – και οι νομικές και λογιστικές υπηρεσίες: οι νομικές είναι σε μεγάλο βαθμό ανελαστικές και προφανώς γι’αυτό δεν έχουν επηρεαστεί από την βαθιά ύφεση, οι δε λογιστικές επειδή αφενός πολλές εργασίες ‘λογιστικοποιούνται’, ήτοι και για παράδειγμα, για να εκτυπώσεις τα Τέλη Κυκλοφορίας, πρέπει να το κάνεις μέσω TaxisNet και αν δεν ξέρεις, στρέφεσαι σε λογιστή, αφετέρου οι καθ’αυτό λογιστικές εργασίες τροποποιούνται με συχνές αλλαγές και εξειδικεύονται και πολλοί πολίτες κυρίως, που ενδεχομένως παλαιότερα έκαναν τα λογιστικά μόνοι τους σε σημαντικό βαθμό, στρέφονται προς τους λογιστές για την υλοποίηση των σχετικών εργασιών.
>>>•<<<
Ίσως σας ενδιαφέρει το ακόλουθο άρθρο:
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 50%) για Υφιστάμενες επιχειρήσεις
✎ Πρόγραμμα επιδότησης (έως 100%) για ανέργους, για ίδρυση επιχείρησης
✎ Επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο τύμβος Καστά έχει ‘πλούσιο’ περιεχόμενο
• Ὁ σωστά καταρτισμένος καὶ ἐνημερωμένος ἐπαγγελματίας, εἶναι ἀνταγωνιστικότερος!