28 Μαρτίου 2024

Breaking News

Μηνιαίο ραντεβού με την Εφορία οι πολίτες – το κράτος προσδοκά €11 δισ.

Μηνιαίο ραντεβού με την Εφορία οι πολίτες – το κράτος προσδοκά €11 δισ.

Μηνιαίο ραντεβού με την Εφορία οι πολίτες – το κράτος προσδοκά €11 δισ.: από σήμερα και στο εξής, κάθε μήνα μέχρι το τέλος, θα θυμόμαστε ‘ευχάριστα’ την Εφορία για την ‘δίκαιη’ φορολογία που μας επιβάλλεται.Μηνιαίο ραντεβού με την Εφορία οι πολίτες – το κράτος προσδοκά €11 δισ.

Το κράτος, προσδοκά ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα έχει εισπράξει €11 δισ., που θα προέλθουν από τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τον Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα πρέπει να πληρωθεί, είτε εφάπαξ με την ‘καταπληκτική’ έκπτωση 1,5%, είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου).

Την Παρασκευή 1η Αυγούστου κάνει ‘πρεμιέρα’, ο νέος φόρος ακινήτων ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο οποίος θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση είναι μέχρι 29 Αυγούστου. Οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται από το TaxisNet. Και στην περίπτωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α., εάν εξοφληθεί εφάπαξ έως το τέλος Αυγούστου, χορηγείται η ‘καταπληκτική’ έκπτωση του 1,5% επί του συνολικού ποσού.

Το χρονολόγιο της φοροληστείας που έχουμε μπροστά μας (καταληκτικές ημερομηνίες):

  • 31 Ιουλίου: 1η δόση Φόρου Εισοδήματος
  • 29 Αυγούστου: 1η δόση ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • 30 Σεπτεμβρίου: 2η δόση Φόρου Εισοδήματος, 2η δόση ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • 31 Οκτωβρίου: 3η δόση ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • 28 Νοεμβρίου: 3η και τελευταία δόση Φόρου Εισοδήματος, 4η δόση ΕΝ.Φ.Ι.Α.
  • 31 Δεκεμβρίου: 5η και τελευταία δόση ΕΝ.Φ.Ι.Α., Τέλη Κυκλοφορίας 2015

Προφανώς, ο στόχος των €11 δισ. είναι εξωπραγματικός, καθώς άλλο η βεβαίωση των φόρων και άλλο η είσπραξη. Η είσπραξη εξαρτάται από την ρευστότητα των φορολογουμένων, η οποία σε μεγάλο μέρος αυτών είναι σχεδόν ή εξολοκλήρου εξαντλημένη.
Είναι ενδεικτικό της εξάντλησης σε επίπεδο ρευστότητας των φορολογουμένων, ότι το τελευταίο καιρό, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αυξάνουν κατά €1 δισ. μηνιαίως.
Επομένως, ως TaxCoach, εκτιμούμε ότι αν η είσπραξη φτάσει τα €8,8 δισ. (ποσοστό 80%) θα είναι και πάλι, εισπρακτική επιτυχία.

Related posts