18 Μαΐου 2024

Νέος επικίνδυνος ιός στο facebook

Νέος επικίνδυνος ιός στο facebook

Νέος επικίνδυνος ιός κυκλοφορεί και εξαπλώνεται ταχύτατα στο facebook. Όποιος την “πατήσει” χάνει τον έλεγχο του λογαριασμού του.

Πως συμβαίνει;

Έρχεται στο εσωτερικό e-mail ταχυδρομείο του facebook, μήνυμα από κάποια επαφή σας, από κάποιον φίλο σας στο facebook. Το κείμενο αυτό είναι ασυνόδευτο από πλευράς κειμένου. Είναι απλά attached ένα αρχείο φωτογραφίας με κατάληξη svg.

Εάν λοιπόν θελήσετε να ανοίξετε το αρχείο αυτό, για να δείτε τι εικόνα περιέχει, θα σας ζητηθεί να ‘κατεβάσετε’  μια εφαρμογή που χρησιμεύει για να φαίνονται οι εικόνες των αρχείων svg. Όταν όμως το κατεβάσετε, ενεργοποιείται ο ιός, θα χάσετε τον έλεγχο του account σας στο facebook. Αμέσως δε, ξεκινάει και εξαπολύει με εσωτερικά μηνύματα το ίδιο “δόλωμα” στις επαφές σας.  Το προσβελημένο σας account, θα στέλνει τέτοια αρχεία εικόνας στους φίλους σας, και αν αυτοί κάνουν το λάθος να το ανοίξουν, θα προσβληθούν και αυτοί.
… και δεν χάνετε μόνο τον έλεγχο του account σας στο facebook αλλά καταστρέφει σταδιακά τα αρχεία word και excel που έχετε στον υπολογιστή σας. Μπορεί δηλαδή να πάθετε μεγάλη ζημιά.

Προσοχή λοιπόν, εάν δείτε ένα τέτοιο αρχείο όπως αυτό της εικόνας (με το κόκκινο βελάκι), να μην το ανοίξετε.

Ενημερώστε για τον κίνδυνο τους φίλους σας. Ακόμα καλύτερα, αναρτήστε στον τοίχο σας το παρόν άρθρο, με τον σχολιασμό ότι Προς όλους τους φίλους μου. Εγώ δεν θα στείλω ποτέ κάποιο αρχείο εικόνας .svg. Εάν λάβετε στο e-amail του facebook κάποιο τέτοιο αρχείο, αγνοήστε το διότι θα είναι επικίνδυνος ιός.

Related posts